İZMİR Mülteci Çocuklara Destek Girişimi üyesi Heval Çamlıbel Bayman, İzmir ve ilçelerindeki çadırlarda yaşayan çok sayıda Suriyeli çocuğun, kış şartları ve yetersiz beslenme nedeniyle bronşit, ishal ve zatürree hastalığına yakalandığını ve kimlikleri olmayanların da hastanelere kabul edilmediğini söyledi.
Suriyeli çocukların hepsinin savaş mağduru olduklarını, büyük travma yaşadıklarını vurgulayan tiyatro eğitmeni Heval Çamlıbel Bayman, İzmir'in özellikle Torbalı, Bayındır, Foça, Menemen, Kınık ilçelerinde; kent merkezinde ise Basmane, Otogar çevresi ve Limontepe gibi semtlerde, çadırlarda, derme çatma naylon barınaklarda, kömürlüklerde zor şartlarda yaşamaya çalışan sığınmacıların, gıda yardımı ve battaniyeye ihtiyacları olduğunu söyledi.
'İzmir Mülteci Çocuklara Destek Girişimi üyesi Bayman, "Gittiğimiz yerlerde çok sayıda sığınmacı var. Ya çadırlardalar ya kömürlüklerde ya da tek göz odalardalar. Çok çocuk var. Hepsinin burnu akıyor. Hava geceleri soğuk, kış geliyor" dedi.
Hastanelerde tercüman bile olmadığını, acil servis girişlerinde sığınmacıların büyük zorluklar çektiğini, kimliği olmayan çocuğun hastaneye kabul edilmediğini, kimlik çıkartmanın zor olduğunu ve uzun zaman aldığını belirten Bayman, "Ön kayıt belgesi olan çocuklar var ama bu da kimi hastanelere kabulde yeterli görülmüyor. Torbalı'da 3 aylık bir bebek zatürree nedeniyle hayatını kaybetti. Aile, Torbalı Devlet Hastanesi acil servisine başvurduklarını, ancak bebeklerinin kimliği olmadığı için tedavisinin yapılmadığını dile getirdi. Bebeklerin, çocukların ve hamile kadınların koşulsuz olarak hastanelere kabulünü, ücretsiz ilaç erişimini ve yeterli sayıda tercüman olması gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa soğuk ve yetersiz beslenme nedeniyle çok sayıda çocuk hayatını kaybedecek" diye konuştu.
Çocukların ayaklarında ayakabılarının olmadığını, yaşadıkları yerlerin pislik ve mikrop içerisinde bulunduğunu belirten Bayman, "Savaştan kaçabilmiş çocukları açlığa, hastalığa, yoksulluğa teslim etmeyelim. Çocuklara kıymayalım. Battaniye, yakacak ve ilaç ihtiyaçları var. Ne yapıyorsak birlikte yapıyoruz. Mülteci çocuklarına gönüllü yardım ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan da destek bekliyoruz. Biz elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz" dedi.

 

 

DHA