İzmir''in Karşıyaka İlçesi'nde 'Liseli Genç Umut' adı altında bir araya gelen bir grup öğrenci, basın açıklaması yaparak, eğitimde gerici öğretmen kadroları istemediklerini söyledi.

Karşıyaka Çarşısı'nda basın açıklaması yapan öğrenciler, "Okullarda siyaset yapmayı yasaklayan, ancak derslerde, konferanslarda sağduyusuz bir şekilde politika aşılamaya çalışan gerici öğretmen kadroları istemiyoruz" dedi. Öğrenciler, üzerlerinde, yaşamlarını yitirdikleri için karne alamayan bazı liseli gençlerin (Berkin, Cansel, Umut, Oğuzhan) isimleri yer alan siyah balonları da havayı bırakıp, "Bu arkadaşlarımız alamadığı için biz de karne almayı reddediyoruz" dedi. Öğrenciler ayrıca eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim istediklerini dile getirerek, "Okullarımızda sıra arkadaşlarımızı rakip olarak görmek istemiyoruz. Bizler değerimizin kağıt üzerinde notlarla ölçüldüğü bu sistem son bulsun istiyoruz. Sınav baskısından daha fazla sıra arkadaşımızı kaybetmek istemiyoruz" diye konuştu.

Liselilerden 'gerici eğitim' istemiyoruz eylemi Liselilerden 'gerici eğitim' istemiyoruz eylemi


VATANDAŞLAR ÖNLEDİ

Basın açıklaması sırasında, çarşıda toplanan bir grup karşı görüşlü genç de onları protesto etti. Açıklamayı yapan öğrencilere "Defolun sizleri istemiyoruz" diye bağırdı. Berkin Elvan aleyhine de sloganlar atıldı. 'Liseli Genç Umut' adı altında açıklama yapan öğrenciler ise ellerindeki dövizleri toplayarak, karşılık vermeden oradan ayrıldı. Çevredekiler de karşıt görüşlü gençlere "Yapmayın çocuklar birbirinize düşman olmayın" diye seslendi.

İSTANBUL ERKEK LİSELİLERE ANTALYA'DAN DESTEK!

Kendilerine Lise Dayanışması adını veren bir grup liseli, Antalya Defterdarlığı önünde toplandı. Yaklaşık 20 kişilik öğrenci grubunun önünü kesen Çevik Kuvvet, yürüyüş sırasında pankart açıp slogan atılmasına müsaade edilmeyeceğini söyledi. Bunun üzerine öğrenciler sessizce yürümeye karar verdi. Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne metreler kala pankart açıp slogan atan öğrenciler, müdürlük önünde bir süre daha slogan attıktan sonra basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan Hazar Aydın, “Korku imparatorluğu karşısında direnişi büyüteceğiz. Tüm liselileri yandaş, baskıcı idareye, anti demokratik, anti bilimsel eğitim sistemine karşı mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

Öğrenci ve velilerden karne töreni sonrası 'okuluma dokunma' eylemi Öğrenci ve velilerden karne töreni sonrası 'okuluma dokunma' eylemi


MERSİN'DE DE LİSELİLER EĞİTİM SİSTEMİNİ PROTESTO ETTİ

Merkez Yenişehir İlçesi'nde bulunan Forum Alışveriş Merkezi havuz başında toplanan yaklaşık 50 öğrenci, 'Eşit, parasız, bilimsel, ana dilde eğitim' sloganları attı. 'Karanlığa sırtını aydınlığa yüzünü dönen liseliler isyanda' yazılı pankart taşıyan lise öğrencileri, alkışlarla protestosunu sürdürdü. Grup adına açıklama yapan Berivan Görücü, şunları söyledi:

"4+4+4'ler ile başlayıp kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinin önü açılmıştı. Şimdi ise 3+3+3+4 olarak adlandırılan çocukların okula başlama yaşının 4 olduğu, Osmanlı eğitim sistemine geri dönüşün planladığı 'Sübyan Mektepleri' sisteminin geri getirileceği iddia ediliyor. Ve bu iddialar biz liselilerin geleceğimiz hakkında daha büyük kaygılara kapılmasına sebep oluyor. Tecavüzcü Ensar Vakfı ve benzeri vakıfların etkinliklerine öğrencileri zorla götürenlere, gerici ve baskıcı idareye karşı isyanlar Galatasaray Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi ile başladı, sürecek." Eylemciler, bir süre slogan attıktan sonra olaysız dağıldı.

BAŞKAN GÖKHAN, VELİLERE DESTEK İÇİN YÜRÜDÜ

Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, deprem riski bulunduğu gerekçesiyle yıkılan Merkez Ortaokulu'nun yerine yapılan binanın İmam Hatip Ortaokulu'na verilmesine yönelik düzenlenen tepki yürüyüşüne katıldı.

Merkez Ortaokulu'nun yeni yapılan bina ile birlikte İmam Hatip Lisesi'ne çevrilmesi üzerine Cevatpaşa Mahallesi sakinleri, eski Merkez Ortaokulu önünden kordona kadar yürüyüş düzenledi. Sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde düzenlenen yürüyüşe, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katılarak destek verdi.

Eski Merkez Ortaokulu önünden başlayarak kordon boyunda sonlanan yürüyüş sonrasında görüşlerini dile getiren mahalle sakinleri, Merkez Ortaokulu'nu geri istediklerini belirtti.

Karnelerini alıp, protesto gösterisi yaptılar Karnelerini alıp, protesto gösterisi yaptılar


BALIKESİR'DE LİSELİLERDEN İKİ FARKLI MESAJ

Balıkesir'in köklü okulları Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL) ile T.C. Ziraat Bankası Fen Lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Proje Okullar' uygulamasına tepki gösterdi. İki okulun öğrencileri yayınladıkları bildirilerle 'Gerici eğitime ve karanlığa hayır' dedi. Çoğu İmam Hatip Lisesi öğrencisi yaklaşık 40 öğrenci ise okulların ideolojik tartışmaların, siyasi çekişmelerin merkezi haline getirilmeye çalışıldığını öne sürdü.

Gerici olduğu belirtilen eğitim politikalarına karşı İstanbul Erkek Lisesi'nde başlayan ve dalga dalga yayılan tepkilere Balıkesir'de Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL) ve T.C. Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi de destek verdi. 'SYAL Öğrencileri' imzasıyla ve 'Kötü Gidişe Sessiz Kalmıyoruz' başlığıyla hazırlanan yazılı bildiri sosyal medyada paylaşıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Kuvayi Milliye şehrinden, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi öğrencileri olarak İstanbul Erkek Lisesi'nde kıvılcımı çakılan ve günden güne tüm yurda yayılan bu onurlu davaya destek oluyor ve karanlığa bir mum da bizler yakıyoruz. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, bilimin ve bilginin peşinde olan, düşünen ve sorgulayan, ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerimizin jakoben bir anlayışla yobaz ve gerici dayatmalara maruz kalması, susturulması ve kısıtlanması bizim de kanayan yaramızdır. Biliyoruz ki tek yürek ve tek yumruk olduğumuz taktirde karanlıkları aydınlığa kavuşturabiliriz. Bu yüzden aramızdaki mesafeler ne olursa olsun bu uğurda direnen, mücadele eden hiç bir kardeşimizi yalnız bırakmayacağız. Bizler artık bu kötü gidişata sessiz kalmıyor ve yapılan yanlışlara boyun eğmiyoruz."

'GERİCİLİK VE KARANLIĞA SIRTIMIZI DÖNÜYORUZ'

Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi öğrencileri ise 'dayanışma çağrımızdır' başlıklı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
"Hakkımız olan laik, bilimsel, çağdaş ve demkratik eğitimi almak için biz de mücadele ediyoruz, edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi öğrencileri olarak, ülkemizde gitgide artan gerici ve baskıcı eğitim politikalarına sırtını dönen ve laik, bilimsel, çağdaş ve demokratik eğitim taleplerini haykıran onurlu lise öğrencilerinin tepkilerine destek oluyoruz. Bizler, Türkiyemizin önde gelen liselerinden biri olarak ülkemizdeki ilerici ve aydınlıkçı liseli arkadaşlarımızın tepkilerine destek olmayı ve karanlığa karşı onlarla beraber mücadele etmeyi kendimize borç biliriz. Ülkemizde iktidar eliyle bilim yok sayılıyor. Rasyonelizmden uzak politikalar izleniyor. Bilimsel ve laik eğitimin önüne geçilip dayatılanı yapması istelen yozlaşmış bir gençlik oluşturulmaya çalışılıyor. Karanlığa karşı bilimin aydınlığını haykırıyoruz. Ülkemizde git gide artan gericilik ve karanlığa bizde sırtımızı dönüyoruz."

'LİSEME DOKUNMA, DİNDAR GENÇLİK BURADA'

Öte yandan Balıkesir Öğrenci Meclisi Başkanlığı bugün Alihikmetpaşa Meydanı'nda bir eylem yaptı. Çoğu İmam Hatip Lisesi öğrencisi yaklaşık 40 öğrenci, 'Liseme dokunma', 'Dindar gençlik' yazılı dövizler ve sloganlarla eyleme destek verdi. Balıkesir Öğrenci Meclisi Başkanı Mustafa Bilal Dönmez hazırlanan yazılı metni okurken, "Son günlerde 'Türkiye Liseliler Birliği' isminde bir oluşumun düşüncelerini kamuoyuyla paylaytıklarını gördük. Elbette Türkiye'de liselerimiz yasalar çerçevesinde istedikleri oluşumun içinde olabilirler. Farklı dernekler, platformlar oluşturabilirler. Hatta bunların yapılması liselerimizde eğitim kalitesinin gelişmesi için bir zorunluluktur. Ancak Türkiye'de lise öğrencilerini temsil kabiliyetine sahip tek kurum Türkiye Öğrenci Meclisi'dir" dedi.

Türkiye Liseliler Birliği'nin okulları sert ideolojik tartışmaların, kuru siyasi çekişmelerin merkezi haline getirmeyi amaçlayan girişimler içinde olduğunu öne süren Dönmez, şunları söyledi:

"Türkiye'de bulunan tüm lise öğrencileri adına diyoruz ki: Bu yanlış tutumdan dönün. Liseler siyasi ve ideolojik kamplaşmanın yapılacağı mekanlar değildir. 'Gericiliğe meydan verilmeyecek' gibi artık 28 Şubat günlerinde kalmış, toplumu ilerici-gerici diye bölen, toplumun bir kısmının değerlerini sürekli biçimde aşağılayan bu yaklaşım kimseye bir hayır getirmez. Bizler karınca misali safı belli olan, firavunlara karşı 'Musa olmak yetmez' deyip Musa'nın yanında yer almaya çalışan dava gençleriyiz. Bizler Hira dağının çocuklarıyız. Bizler Asım'ın nesliyiz. Hiçbir suretle liselerimize kuru siyasi çekişmelerin girmesine izin vermeyeceğiz. İşte bu yüzden buradayız. Bu yüzden hep bir ağızdan 'liseme dokunma' diyoruz."

ÖĞRENCİ VE VELİLERDEN KARNE SONRASI 'OKULUMA DOKUNMA' EYLRMİ

Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu'nun İmam Hatip Ortaokulu’na dönüştürüleceği iddialarına tepki gösteren öğrenciler ve velileri, karne töreninin ardından protesto yürüyüşü yaptı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun da destek verdiği eylemde öğrenciler karnelerini Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bırakırken, veliler, yaz boyunca nöbet tutacaklarını söyledi.

Karacabey İlçesi’nde 31 Mayıs’ta Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu’nun İmam Hatip Ortaokulu’na dönüştürüleceği duyumları üzerine yaklaşık 400 öğrenci velisi, 'Okuluma dokunma, düzenimi bozma', 'Öğretmenime dokunma', 'Öğrencime dokunma' sloganları atarak Cumhuriyet Alanı'na yürüyüş yapmıştı.

Okulda bugün karne töreni sonrası öğrenci velileri yine eylem yaptı. Veliler, çocuklarıyla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü önüne kadar yürüyüş yaptıktan sonra öğrenciler değişime tepki göstermek için karnelerini bıraktı.

Velilerin eylemine CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da destek verdi. Öğrenci ve velilerle birlikte yürüyen Kayışoğlu, velilerin, okul müdürünün başka yere atanmasına ve Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine velilerin karşı çıktığını söyledi.

Okulun değiştirilmemesi için 2 bin 500 imza toplayan öğrenci velileriyle birlikte bugün Kaymakam ve İlçe Milli Eğitim Müdürü ile görüşmek istediklerini kaydeden Kayışoğlu, "Görüşme taleplerimiz çeşitli nedenlerle kabul edilmedi. Karne töreni sonrası yürüyüşümüz de engellenmek istendi. Ancak bunun demokratik bir hak olduğunu söyleyerek yürüyüşümüzü gerçekleştirdik" dedi.

Öğrencilerin velilerin sevinçli olmaları gereken karne töreninde ağladıklarına dikkat çeken Kayışoğlu, şöyle devam etti:
"TBMM’de Maarif Vakfı görüşmelerinde, sorduğum soru üzerine Milli Eğitim Bakanı velilere sorulup karar verileceğini söyledi. Ancak, burada hiçbir şekilde velilerin talepleri alınmıyor. Veliler bu konuda kararlı gerekirse okulun değiştirilmemesi için yaz aylarında sırayla nöbet tutacaklar." Karacabey Şehit Bahadır Tayfur İlkokulu'nda yaklaşık 750 ilkokul öğrencisi eğitim- öğretim görüyor.

KARNELERİNİ ALIP, PROTESTO GÖSTERİSİ YAPTILAR

Sivas'ta binası için yıkım kararı alınan Atatürk İlkokul-Ortaokulu öğrencileri, karneleri aldıktan sonra protesto gösterisi yaptı. Öğrenciler, yıkılacak okullarının yerine kendilerine yeni bir okul verilmemesine tepki gösterdi.

Fiziki şartlarından dolayı yıkım kararı alınan Mevlana Mahallesinde bulunan Atatürk İlkokul- Ortaokulu öğrencileri karnelerini aldıktan sonra eylem yaptı. Atatürk İlkokul-Ortaokulu önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik öğrenci yıkılacak olan okullarının yerine kendilerine yeni bir okul verilmemesine tepki gösterdi. Ellerinde hazırladıkları 'Güzel okula gitmek bizim de hakkımız', 'Çok şey istemiyoruz hakkımızı istiyoruz', 'Direneceğiz, okulumuzu vermeyeceğiz' yazılı dövizler açan öğrencilere veliler de destek verdi. Yıkılacak okullarının yerine yapımı büyük ölçüde tamamlanan Vali Zübeyir Kemelek okuluna geçmeyi düşündüklerini ancak Vali Zübeyir Kemelek okulunun ilkokul kısmının olmayacağını, sadece ortaokul olacağının söylendiğini iddia eden veliler ilkokula giden öğrencilerin Sivas'taki çeşitli okullara dağıtılacaklarını açıkladı.

Grup adına açıklama yapan Atatürk İlkokul-Ortaokulu Okul Aile Birliği Başkanı Asuman Öcalan haksızlığın giderilmesini istedi. Öcalan, "Mevlana Mahallesi'nde bulunan okulumuzun yerine Vali Zübeyir Kemelek İlkokul-Ortaokulu adıyla yeni bir okul yapıldı. Bizler mahalle sakinleri olarak, okul velileri olarak çocuklarımızın yeni okula taşınmalarını beklerken anlam veremediğimiz bir şekilde ilkokul kısmının kapatılacağını öğrendik ve ilkokulu öğrencilerimizi başka okula gönderileceğini öğrendik. Şimdi burada başta valimiz olmak üzere milli eğitim yetkililerimize soruyoruz. Mahallemize en yakın ilkokulun ne kadar mesafede olduğunu biliyor musunuz? Okulumuzu kapatarak 6 yaşındaki çocuklarımızı sürükleyeceğiniz sıkıntının farkında mısınız? Bu okulumuzun yerine Vali Zübeyir Kemelek İlkokul kısmının kapatılarak öğrencilerimizin ve bizlerin mağdur edilmesi anlaşılır bir durum değildir. Okul kapandığında birçoğu dar gelirli olan velilerimizin tamamının servis ücreti gibi bir külfete katlanmak zorunda olduğunu biliyor musunuz? Bizler buradan tüm yetkilileri sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan biran önce dönülmesini bekliyoruz" diye konuştu.   DHA