Bazal metabolizma hızının bir insanın herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan gün içinde harcadığı enerji miktarı olduğunu kaydeden Sular, “Bazal metabolizma hızı kişinin yaş, cinsiyet, genetik yapı, fiziksel aktivite durumu, karbonhidrat tüketim miktarı, hastalık durumu ve su tüketimi gibi birçok faktöre bağlıdır.” dedi ve şu ipuçlarını verdi:

1- Sabah uyanınca aç karnına 1 bardak su tüketin. Herkesin ılık su tüketin lafını bir kenara bırakın çünkü aksine içilen soğuk suyu vücut normal ısıya düşürmek için ekstradan enerji harcayacağını bir kenara not edin.

2- Güne muhakkak kahvaltı ile başlayın. Tüm gece aç kalan vücut kendini korumaya alıp metabolizma hızını düşürdüğü için güzel bir kahvaltıyla düşen metabolizma hızını tekrar çalıştırabilirsiniz

3- Herhangi bir tansiyon-kalp rahatsızlığınız yoksa günde 2 fincan yeşil/beyaz çay yada kahve tüketin içeriğinde bulunan kafein normal alım yapıldığında metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacaktır aynı zamanda dağılan konsatrasyonu toparlayacak ve gün içinde dinamik kalmanızı sağlayacaktır.

4- Özellikle diyabet hastaları ara öğünü günlük beslenmenize ilave edin. Uzun saatler aç kalan vücut ilk gördüğü yemeğe saldırmakla birlikte miktarı abartma ihtimali yükselmektedir. Karbonhidrat, meyve-sebze grubu ve proteinle kombine olmuş bir ara öğünle bir sonraki ana öğün için ön taban hazırlamış tüketeceğiniz ana yemeğin miktarını azaltmış olacaksınız

5- Spordan nefret ederim kesinlikle yapmam diyenler fiziksel aktivite metabolizmayı hızlandıran en önemli koşullardan biridir. Vücut kas kitleniz ne kadar yüksek ise harcadığınız enerjide doğru orantılı olarak artacaktır. Spor yapanlar devam yapmayanlar ise evde 15-20 dk fiziksel aktivite yada en azından bir markete yürüyerek gidip gelmek size çok büyük katkıdır.