Türk kafilesinin, Makedonya’nın Kalkandelen kentindeki “Harabati Baba Bektaşi Dergâhı”nı ziyareti sırasında Şeyh Mondi Baba (beyaz sakallı ve beyaz giysili) Atatürk karşıtı sözler söyleyince, Türk Tanıtma Vakfı Başkanı Atatürkçü Kemal Baytaş (sol başta) ona ağzının payını verdi. Türk kafilesinin, Makedonya’nın Kalkandelen kentindeki “Harabati Baba Bektaşi Dergâhı”nı ziyareti sırasında Şeyh Mondi Baba (beyaz sakallı ve beyaz giysili) Atatürk karşıtı sözler söyleyince, Türk Tanıtma Vakfı Başkanı Atatürkçü Kemal Baytaş (sol başta) ona ağzının payını verdi.


Dünkü yazımda Ankara Çankaya Belediyesi’nin Makedonya’da “Türk rüzgârı” estirdiğini, CHP’li Başkan Alper Taşdelen’in, “Ulu Önder Atatürk’ün ilçesi Çankaya’dan, Gazi Mustafa Kemal’in, aydınlanma düşüncesinin filizlendiği topraklara selamını” anlatmıştım.
“Balkan Türkleri” yazısının ikinci bölümüne bugün devam ediyorum.

* * *

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, Ankara’dan yönetilen bir “Yunus Emre Kültür Merkezi” var. Fakat... Duvarları resimlerle dolu olan bu merkezde, Atatürk’ün bir tek fotoğrafı yok!
Merkezi yöneten müdüre “Buraya bir Atatürk fotoğrafı lâzım” dedik. Adam:
“Ankara’ya sorayım, izin verirlerse bir fotoğrafını asarız!” demez mi?
Kafilede bulunan TÜTAV Başkanı Kemal Baytaş “Atatürk’ün fotoğrafı için Ankara’dan izin mi almak gerekiyor?” diye patladı.
CHP Trabzon Milletvekili Halûk Pekşen de çok sert tepki göstererek “Bu bir rezalettir. Ben böyle Atatürk’e saygısız bir dernekte daha fazla oturamam. Yazıklar olsun! Bunun hesabını mutlaka soracağım!” dedi ve kalkıp kapıyı çarparak gitti.
Bence Haluk Pekşen bu sert tepkisinde çok haklıydı.

* * *

Üsküp’e komşu olan Kalkandelen (Tetova) kentinde Pena Nehri kenarında inşa edilmiş ilginç bir cami var.
Yapım yılı 1438... Adı; Alaca Cami.
578 yıllık bu caminin duvarlarında ve kubbesinde, çeşitli İstanbul manzaralarını içeren renkli resimler bulunuyor. Çizgiler bir sanat eseri... Bu resimlerin boyası için 30 bin yumurta akı kullanılmış.
(Biz resimli camiyi gördük, hayran olduk. “Dinimizde resim günahtır” diyen zihniyet de burayı görmelidir.)

* * *

Ohri, Balkanlar’ın en güzel kentlerinden birisi ve Makedonya’nın gözbebeği... Küçük, şirin, huzurlu ve yeşil... Aynı adı taşıyan harika gölüyle ünlü.
Ohri Gölü’nün kıyısında bir öğle yemeği yedik.
Uzunluğu 35, en geniş yeri 19 kilometre olan gölün üçte biri Arnavutluk sınırları içinde kalıyor. Yemek yediğimiz lokantadan Arnavutluk sahilleri görünüyordu.
Dipten kaynayan ve Presba dağlarından gelen içilecek nitelikte memba suyuyla dolan Ohri Gölü için “Dünyanın en temiz ve en güzel gölü” deniliyor. Güneşli bir havada 18 metreye kadar gölün dibi ayna gibi görülebiliyor.

* * *

Kalkandelen kentindeki “Harabati Baba Bektaşi Dergahı” çok ünlü bir yer. 1538 yılında kurulmuş, 478 yıldır faaliyette...
22 bin metrekare arazi üzerindeki bu dergâh, “Arnavutluk Bektaşi Dergâhı”na bağlı...
Dergâhın şeyhi Arnavutluk tarafından tayin edilen “Mondi Baba” adında üst düzey bir derviş.
Topluca dergâhı ziyaret ettik.
“Mondi Baba”nın yardımcısı olan derviş çok iyi Türkçe biliyordu. Bu derviş, Türk televizyonlarını (özellikle Halk TV’yi) çok iyi izlediğini, bu nedenle kafiledeki 4 CHP milletvekili, Tuncay Özkan, Halûk Pekşen, Mehmet Göker, Engin Özkoç’u tanıdığını söyledi.
Dergâhın duvarlarına Türkiye’den ve dünyadan bir sürü devlet adamının fotoğrafları asılmıştı, fakat Atatürk’ün fotoğrafı yoktu!
“Neden Atatürk yok?” diye sorduk. Yardımcısı tercüme etti. Şeyh Mondi Baba asık bir yüzle:
“Çünkü Atatürk, Alevilerin ibadethanelerini, cem evlerini kapattı, ibadetimize engel oldu” dedi.
Adamın kafası yanlış fikirlerle doldurulmuş, hayatında Türkiye’yi hiç görmediği halde, yobazların etkisiyle “Atatürk karşıtı” olmuştu.
Kafilede yer alan ve tam bir Atatürkçü olan TÜTAV Başkanı Kemal Baytaş’ın bulunduğu bir yerde Atatürk’e lâf eden, hak ettiği cevabı hemen alır.

* * *

Kemal Baytaş “Sen ne diyorsun şeyh efendi? Türkiye’den haberin yok. Bizim ülkemizdeki Alevilerin hepsi Atatürkçü’dür. Atatürk’ü baş tacı ederler ve resimlerini her yere asarlar. Sen bu konuda geri kalmışsın!” diye ağzının payını verdi.
Kafiledeki tanınmış işadamları Erol Aksoy ve Murat Dedeman ile ünlü hukukçu Hayrettin Kadıoğlu da Baytaş’ı destekledi.
Bu sert tepkiden sonra bizlere söyleyecek bir söz kalmamıştı. “Hadi eyvallah” diyerek dergâhtan ayrıldık.
İlginç olan şu: Şeyh Mondi Baba, yaptığı gafı anlamış olacak ki, avluya kadar çıkıp kafiledeki herkesi özür dilercesine tek tek uğurladı.
Kemal Baytaş “Ben Atatürk’e lâf söyletmem arkadaş!” dedi.
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in düzenlediği “Balkan Türkleri Kültür Gecesi” ve “Kültür Haftası” Türkiye’nin tanıtımı bakımından çok değerli bir etkinlik oldu.