Tüm vücutta yaygın olmakla birlikte, özellikle beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğerde bulunur. Bu nedenle beslenmeye ekstra özen gösterilmeli...
Kolesterol, yağımsı bir madde olduğundan suda çözünmez. Kanda taşınabilmesi için suda çözünür maddelerle birleşmesi gerekir. İşte bu maddeler karaciğerde üretilir. Kolesterol bunlarla birleşince lipoprotein adını alır. Bunlar; karaciğerden diğer organlara ve kandan karaciğere kolesterol taşırlar.
KOLESTEROL ÇEŞİTLERİ
LDL (Low Density Lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein), kötü huylu kolesterol: Karaciğerden kolesterolü alıp diğer organlara, kana iletimini sağlar. LDL değerleri kan dolaşımında ne kadar yüksek oranda bulunursa kalp hastalığına yakalanma riskiniz o kadar yüksektir. Kişide kalp ve damar hastalığı yoksa LDL kolesterol düzeyinin 130 mg/dl’nin altına düşürülmesi yeterlidir. Kişide kalp ve damar hastalığı varsa hedef LDL kolesterol düzeyi 100 mg/dl’nin altı olmalıdır. HDL (High Density Lipoprotein, yüksek yoğunluklu lipoprotein), iyi huylu kolesterol: Kandaki kolesterolü karaciğere taşır. HDL kolesterol düzeyi düşük ise de kalp hastalığına yakalanma riskiniz yüksektir.

KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ YİYECEKLER
Yemeğinizin tadını bozmadan kötü kolesterolü düşürün. Kötü kolesterol kalp krizine neden olabilir. Şimdi sıralayacağımız yiyeceklerin çoğu hem lezzetli hem de öğünlerinizde kolaylıkla tüketebileceğiniz yiyeceklerdir.
KENDİNİZİ ŞIMARTIN
Bitter çikolata antioksidandır ve kötü kolesterol seviyenizi düşürmekte yardımcıdır. Sadece çikolata yerken miktarlara çok dikkat etmelisiniz. Çikolata, yağ ve şeker içerdiği için fazla tüketimi kilo almanıza neden olacaktır. Bitter çikolata yanına şeker ilavesiz kakao tozunu yiyeceklerinizde kullanabilirsiniz, bitter çikolata kadar kalp dostudur.

MUHTEŞEM AVOKADO
Avokado kötü kolesterolü düşürmeye ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur ve guacamole dışında birçok şekilde tüketilebilir. Sandviçinize veya salatanıza bir kaç dilim ekleyebilirsiniz. Ayrıca avokado yağı; zeytinyağı ve diğer yağlar gibi yemek yaparken de kullanılabilir.

KURUYEMİŞ
Kuruyemişler çoklu doymamış yağlar açısından zengindirler. Badem ve ceviz kolesterolünüzü düşürmekte özellikle yardımcıdırlar. Salatalarınıza ekleyebilir ya da atıştırmalık olarak ara öğünlerinizde kullanabilirsiniz. Sadece tuzsuz olmalarına dikkat etmeli ve günde 10-15 adetten fazla tüketmemelisiniz çünkü kalori açısından zengindirler.

ÇAY ZAMANI
Siyah çay ve yeşil çay çok iyi birer antioksidandırlar. Yeşil çay bu konuda biraz daha yararlıdır. Özellikle yeşil çay kolesterolünüzü düşürmekte daha faydalıdır. Az işlem görmüş ve fermente edilmemiş olanları tercih etmeli ve şeker kullanımına dikkat etmelisiniz.

BALIK TÜKETİN
Somon, orkinos ve sardalya gibi balıklar kandaki trigliseridi düşüren omega 3 yağları açısından zengindirler. Haftada bir porsiyon balık tüketmek sağlıktır. Fakat kızartmak yerine fırında ya da ızgara olarak tüketmeye dikkat ediniz.
SOYA
Soya fasulyesi, soya sütü ve tofu protein açısından çok zengindir. Günde 25 gr tüketmek kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olur. Sabah kahvaltılık gevreğiniz ya da yulafınızla soya sütünü tercih edebilir, tofuyu da tüketebilirsiniz.

SEBZE TÜKETİN
Birçok sebzenin lif oranı çok yüksektir ve kalorisi düşüktür. Patlıcan ve bamya özellikle çözünebilir lifler açısından çok zengindir, ayrıca antioksidandırlar.
ZEYTİNYAĞI
Zeytinyağı bitkisel olduğu için kötü kolesterolünüzü düşürmek açısından hayvansal yağlardan çok daha sağlıklıdır. Sirke, biraz sarımsak ve karabiberle karıştırıldığında salatalar için harika bir sos olacaktır. Salatalarda 1 kaşık yağ kullanmanızı öneririz.
TAM TAHILLAR
Arpa, yulaf ve esmer pirinç çözünebilir lifler içerir. Kan dolaşımındaki kolesterolü absorbe ederler. Normal makarna yerine tam tahıllı olanları, beyaz yerine esmer pirinci tercih edebilirsiniz. Sabahları yulafla kahvaltınızı yapıp üzerine muz ya da elma gibi yüksek lif içeren meyveler ekleyebilirsiniz.

FASULYE
Fasulyenin her türü çözünebilir lifler açısından çok zengindir. Kandaki kolesterolü dengeler ve vücuttan atımını sağlar. Araştırmalar gösteriyor ki günde 10-15 gr fasulye yemek kötü kolesterolü 5 puan kadar düşürmeye yardımcı oluyor.
TAKVİYE KULLANIN
Vücudunuzun kolesterolü absorbe etmesine yarayan sterol adı verilen doğal kimyasalları yemeklerinizden ve sebzelerden alırsınız. Yemeklerinizin yanında yoğurt yemek, kahvaltıda domates, salatalık ve yulaf tüketmek kolesterol seviyenizi yüzde 6 ile yüzde 15 arasında düşürecektir. Sadece bunları tüketirken fazladan kalori almamaya özen gösterin.

MEYVE TÜKETİN
Armut ve elma çeşitleri fazlasıyla kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı olan pectin içerirler. Turunçgiller de lif açısından çok zengindirler.