Hamas lideri İsmail Haniye'nin bugün yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'ın arabuluculuğunda varılan anlaşmanın ayrıntılarına yer verilmedi.

Fetih hareketi Gazze'nin hakimiyetini, 2007'de yaşanan silahlı mücadele sonunda, Hamas'a kaptırmıştı. Haniye açıklamasında, "Hamas ve Fetih Kahire'nin aracılığıyla, bu sabaha karşı bir anlaşmaya varmışlardır" dedi.

Mısır bundan önce de iki hareketi bir araya getirerek Gazze ve Batı Şeria'da ortak bir hükümet kurulması için çaba göstermişti. Hamas ve Fetih 2014 yılında ortak bir uzlaşı hükümeti kurmak için anlaştılarsa da, Hamas'ın gölge hükümeti Gazze Şeridi'ni yönetmeye devam etti.

Reuters'e konuşan Hamas sözcüsü Hazım Kassem, "Filistin halkını Kahire'de sağlanan uzlaşma anlaşmasından dolayı kutluyoruz. Halkımızın tarihinde yeni bir fasıl açmak için anlaşmanın uygulanması yolunda gerekli her çabayı göstereceğiz" dedi. Hamas Gazze yönetimini Fetih'in desteklediği bir hükümete devretmeyi geçen ay kabul etmişti.

İki tarafın heyetleri bu hafta Kahire'de bir araya gelerek Gazze'de ve sınır kapılarındaki idari el değişiminin ayrıntılarını görüştüler. Anlaşmaya göre 3,000 Fetih güvenlik görevlisi, Gazze polis örgütüne alınacak. Ancak yine da Hamas silahlı Filistin gruplarının en güçlüsü olmaya devam edecek.

Her iki grup, Gazze'nin sınır kapılarında görevi Fetih'in yönettiği Filistin Özerk Yönetimi'ne verilmesinin, Mısır ve İsrail'in sınırlarında uyguladıkları sıkı denetimi yumuşatmalarına ve bunun Gazze ekonomisinin canlanmasına yardımcı olacağını umuyor.