İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, yaptığı açıklamada Katalonya yönetimine el koyulduğunu açıkladı. Madrid yönetimi başta olmak üzere AB ülkelerinin birçoğunun tepkisini çeken bağımsızlık referandumu sonrasında gerilen ilişkilerin ardından Rajoy açıklamalarda bulundu.

Hükümeti feshettiğini duyuran Rajoy, önümüzdeki 6 ay içerisinde seçime gidileceğini ifade etti. Rajoy'un bu hamlesinin hayata geçirilebilmesi için Senato'nun 27 Ekim'de oylaması gerekiyor. Rajoy'un bu açıklamasının arkasında, bölgesel kurumların tarafsız hareket ettiğinden emin olmak, tüm vatandaşların hakkını korumak ve hukukun üstünlüğünü yeniden tahsis etmek olduğu belirtildi.

[old_news_related_template title="İspanya'da Katalan hükümetine 'nükleer opsiyon'" desc="Bağımsızlık referandumu sonrasında ülkeyi krize götüren Katalonya'ya Madrid'in yanıtı gecikmedi. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, anayasadaki 155'inci maddeyi kullanarak, Katalonya'nın özerkliğini ortadan kaldırarak el koyabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ekran-alintisi-9.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ispanyada-katalan-hukumetine-nukleer-opsiyon-2044934/"]

Tartışma yaratan referandum sonrasında Madrid'den sert bir yanıt alan Katalan lider Carles Puigdemont, bağımsızlığı ilan edemediği için bağımsızlık isteyen Katalanlar'ın büyük tepkisini çekmiş ve adeta "kimseye yaranamamıştı". Madrid yönetimi anayasanın 155. maddesini devreye sokarak yönetime el koyacağını duyurmuştu.

Hükümet başkanı İspanyol Kralı Felipe VI, merkezi hükümetinin kararını desteklediğini ve İspanyol birliğinin gerçekleşeceği sözünü verdi. Kral Felip VI: "Katalonya İspanya'nın gerekli bir parçasıdır ve öyle olmaya da devam edecektir. İspanya bir ayrılma girişimiyle karşı karşıya kaldı ve bu sorunu meşru demokratik kuruluşlarla ve 39 yıldır bağlı olduğumuz değer ve prensiplere sahip meclis demokrasisi ile çözüme ulaştıracağız" dedi.

Katalonya'nın bölgesel başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlıktan feragat etmeyeceğini açıkladı.