Zarrab'ın artık ön duruşmalara katılmadığı davada, Atilla'nın avukatları Zarrab için "isim" de buldu; "Gizli sanık..."
Atilla'nın avukatları, Zarrab'ın yine katılmadığı son duruşmada, müvekillerinin yargılanan "tek kişi" haline dönüştüğünü, davada resmen sanık olan diğer isim Reza Zarrab'ın ise "gizli sanık" olduğunu ifade ettiler.

VİDEO İFADEYE İZİN

Hakim Berman, son duruşma sonrasında yazılı olarak açıkladığı kararında, Atilla'nın Halkbank'ta birlikte çalıştığı ve lehine tanıklık etmeyi kabul eden dört kişinin herhangi bir şehirde, savunma avukatları ve savcılığın hazır bulunacağı şekilde "ifade vermelerine", bunun da videoya alınıp, mahkemede kullanılmasına izin verdi.

Hakim Berman, New York'a gelmek istemeyen Atilla'nın tanıklarının ifadesi için şu iki yolu önerdi;

* İfadeler, hem savunmanın, hem de savcılığın hazır bulunacağı bir şekilde Toronto, Londra, Cenevre ya da Stockholm’de, hatta iki tarafın da hazır bulunabileceği başka bir kentte alınabilir. Burada hazır bulunan savcılık ile savunma avukatları, tanıkların çapraz sorgularını birlikte, yüz yüze yapabilir

[old_news_related_template title="NY Times: Zarrab suçlamaları kabul edebilir" desc="Türkiye ve İran vatadaşı iş adamı Reza Zarrab'ın tutuklu sanıklar arasında bulunduğu ve 27 Kasım'da ABD'nin New York kentinde başlaması beklenen davada, Zarrab'ın kendisine yöneltilen suçlamaları kabul edebileceği belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/reza-zarrab-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/ny-times-zarrab-suclamalari-kabul-edebilir-2073142/"]

* İfadeler, dört çalışanın bulunduğu yerde, mesela İstanbul'da video konferans yoluyla alınabilir .Bu durumda hem Savcılık, hem de savunma avukatları video konferans yoluyla New York'tan İstanbul ya da başka şehirdeki tanıklara doğrudan ya da çapraz sorgulama yapabilir.

ATİLLA, İFADELERDE HAZIR BULUNMA İSTEĞİNDEN FERAGAT ETMELİ

Hakim Berman, her iki olasılıkta da, sanık Hakan Atilla'nın ifadeler alınırken orada bulunma hakkından yazılı bir dilekçeyle feragat etmesi gerektiğini de kararına koydu.
Hakim ayrıca, ifadelerin "ABD mahkemelerinin işleyiş şartlarına uygun şekilde", yani ses ve görüntü kalitesi yüksek, tarafsız kişilerin varlığında, tanığın doğru söyleyeceğine ilişkin yemin gibi prosedürleri tamamıyla içermesi gerektiğini, bunun sorumluluğunun da Atilla'nın avukatlarında olduğunu karara yazdı.

JÜRİLİ DURUŞMA 27 KASIM'DA BAŞLIYOR

Hakim Berman, dört tanığın ifade alım işlemlerinin hiçbir şekilde 27 Kasım'da başlayacak duruşmanın tarihini etkilemeyecek şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini de vurguladı. Hakim Berman'ın kesinleştirdiği duruşma takvimine göre, jüri seçimleri ise 20 Kasım'da yapılacak.