Türkiye ile Almanya arasında son dönemde İncirlik konusunda ciddi gerilim yaşanıyordu. Gerilimin nedeni ise, Türkiye'nin Alman parlamenterlere IŞİD koalisyonu içinde olan Alman askerlerini İncirlik'te ziyaret izni vermemesiydi. Ancak NATO'nun bugün, Türkiye'nin de oyuyla IŞİD karşıtı koalisyona dahil olması bekleniyor.

NATO'da uzun yıllar Türkiye adına görev yapmış emekli Tuğgeneral Ali Er'e göre, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona dahil olmasıyla birlikte, Alman parlamenterler İncirlik'e doğrudan girebilecekler.

Ali Er, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona katılma kararı alması halinde, Alman parlamenterlerin "NATO geçici görev emri" ile, Almanya'dan doğrudan İncirlik'e seyahat edip, üste görev yapan Alman askerlerini ziyaret etme imkânına kavuşacaklarını söyledi.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik zirve için Brüksel'de" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün NATO Zirvesi için Belçika’nın başkenti Brüksel’e dün geldi. Erdoğan, AB’nin en tepe yetkilileriyle bir araya gelecek. Görüşmede 16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesi zorlu bir döneme giren Avrupa ile ilişkilerin seyrinin netleşmesi bekleniyor. NATO Zirvesi nedeniyle Brüksel'de güvenlik önlemleri had safhaya çıkarıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-24t191808z_1226010045_up1ed5o1hm78k_rtrmadp_3_nato-summit.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-cumhurbaskani-erdogan-kritik-zirve-icin-brukselde-1868602/"]

Er, "NATO IŞİD karşıtı koalisyona katıldığı takdirde, İncirlik otomatik olarak NATO kullanımına açılacak. Almanya da bir NATO üyesi. Almanya, şimdiye kadar Türkiye ile yaptığı ikili anlaşma çerçevesinde İncirlik'e uçak gönderiyordu. Türkiye de, egemenlik hakları çerçevesinde Alman parlamenterlerin İncirlik ziyaretlerini kısıtladı, izin vermedi. Ancak NATO kararıyla birlikte, NATO çerçevesinde uçak ve asker gönderebilecek. Alman parlamenterler de, kendi ülkelerinden doğrudan, Türkiye'ye hiç girmeden NATO üssü konumuna gelecek İncirlik'e seyahat edebilecekler" dedi.

"TÜRKİYE BAŞKA HAVA ÜSLERİNİ DA AÇMAK ZORUNDA KALABİLİR"


Er'in dikkat çektiği bir başka konu ise, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona katılması halinde, Türkiye'nin İncirlik dışındaki başka havaüslerinida NATO ülkelerine açmak zorunda kalma ihtimali.

Er, zirvede kararın alınmasının ardından NATO'nun askeri kanadının "harekâta başlama direktifi" yayınlayacağını, bu direktif çerçevesinde de NATO'nun IŞİD karşıtı harekâta ilişkin bir planlama yapacağını anlattı. Ali Er, "Bu planlama çerçevesinde, Türkiye'den İncirlik dışında Diyarbakır gibi, Malatya gibi havaüslerini de açması istenebilir. Sadece İncirlik değil, Türkiye'nin diğer askeri üsleri de, yapılacak harekat planına göre IŞİD karşıtı mücadelede kullanıma açılabilir" diye konuştu.

[old_news_related_template title="AB ile çok ama çok kritik bir görüşme!" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Brüksel'de Avrupa Birliği'nin en üst düzey yetkilileriyle bir araya gelecek. AB Erdoğan'ndan net tavır bekliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-24t191526z_1285856551_up1ed5o1hhp8i_rtrmadp_3_nato-summit.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-ab-ile-cok-ama-cok-kritik-bir-gorusme-1868336/"]

ERDOĞAN BRÜKSEL'DE VETO EDER Mİ?


Almanya'ya karşı İncirlik kozunu, özellikle bu ülkenin Türkiye'ye saldıran terör örgütlerine desteğine karşı kullanan Ankara, NATO zirvesinde "IŞİD karşıtı koalisyona katılma kararı" çıkması halinde, "İncirlik kartından" feragat etmiş olacak.

Bu durum sadece, Brüksel'deki zirveye katılan Erdoğan'ın NATO'nun IŞİD karşıtı mücadeleye dahil olması kararını "veto etmesi" ile engellenebilir. Ancak emekli Tuğgeneral Er'e göre, böyle bir "veto" kararının verilmesi mevcut siyasi şartlarda imkansız gibi. Er, "Eğer Türkiye, NATO'nun IŞİD karşıtı koalisyona dahil olmasını veto ederse, bugüne kadar izlediği tüm politikaları inkar etmiş, tersine davranmış olur" dedi.