İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; Rus milyarder Anton Bakov ve eşi Maria, Pasifik'te bulunan ada ülkesi Kribati'den üç ada kiralayarak, Romanov Hanedanı'nı canlandırmak istiyor.

Romanovlar, 1917'deki Bolşevik Devrimi'yle iktidardan indirilmişti. Eski bir milletvekili olan Bakov, kendini Romanovları tekrar canlandırmaya adamış ve daha önce projesini hayata geçirmek için Karadağ ve Büyük Okyanus'taki Cook Adaları'nı araştırmış.

Alternatif Rusya fikri için Malden, Starbuck ve Millennium adalarını Kribati'den kiralamak isteyen Bakov, burada turistler ve işletmeler için altyapı kuracağını söylüyor. Guardian'ın haberinde, üç adada da yerleşim bulunmadığını belirtildi.

kribati

İklimi, büyük ve yerleşim bulunmayan adaları nedeniyle Kribati'nin ilgilerini çektiğini söyleyen Bakov, Kribati lideri Taneti Mamau ile bu yılın başlarında bir görüşme gerçekleştirmiş.

Habere göre; görüşme sonrası Mamau, üç adayı şahsen incelemek üzere bazı bakanlarla birlikte işe koyuldu. Araştırmaların bir ay kadar süreceği ve Şubat ayı sonunda anlaşmanın yapılıp yapılmayacağının belli olacağı belirtildi.

Guardian'a e-posta'yla açıklamalarda bulunan Bakov, "Hava ve deniz limanları, güneş enerjisiyle çalışan elektrik santralleri, hastaneler, okullar ve yerleşim yerleri inşa etmeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.

RUSLAR AKIN ETMEYECEKTİR, ÇÜNKÜ...


Bakov'un tahminine göre projenin hayata geçirilmesi için 10 ila 15 yıl gerekiyor. Projenin ilk aşamasında Kribati'ye 120 milyon dolar ödenecek. Akabinde Malden Adası'ndaki altyapı çalışmalarının ilk aşaması için vergiler dışında 230 milyon dolar verilecek.

Adaların Romanov İmparatorluğu'na ev sahipliği yapacak olmasına karşın Bakov, Rusların temelli Kribati'ye yerleşeceğini düşünmüyor. Nedeni ise mesafe ve Ekvator iklim şartlarının Ruslar için pek uygun olmaması...

O AÇIKLAMALARI ÇOK TEPKİ ÇEKTİ


Osmanoğlu, Nisan ayında yapılacak Anayasa referandumunda 'evet' diyeceğini belirtirken, "Parlamenter sitem canımıza yetti" demiş; bu açıklamaları ise Türkiye'de geniş bir kesimin tepkisiyle karşılanmıştı.

Öte yandan, Suada'nın tapusunun II. Abdülhamid'in üzerinde olduğunu söyleyen Osmanoğlu, birçok yer gibi buralarda da haklarının olduğunu ve veraset davasından sonuç alamamaları halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini söylemişti.

Suada olarak bilinen Galatasaray Adası, 1872'de Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan'a hediye edildi ve bir dönem Sarkis Bey Adacığı olarak anıldı. Ünlü Rus ressam İvan Ayvazovski'nin de kaldığı bu ada, 1914'te kömür deposu olarak kullanılmaya başlandı. 1957'de Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Sadık Giz, 150 bin TL karşılığında adayı satın aldı ve diğer üyelerin hizmetine sundu.