ABD, cumartesi günü beyazların üstünlüğünü savunan ırkçıları protesto eden eylemcilerin üzerine aracını süren neo nazileri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarını konuşuyor.

Charlottesvill'de yaşanan olayda bir kişinin ölümüne ve 19 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından aracı kullanan 20 yaşındaki James Alex Fields Jr gözaltına alındı. ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, Fields Jr'ın Nazi sempatizanı olduğu okuyucularına duyurdu.

nazi4

32 yaşındaki avukat Heather Heyer'ı öldüren Fields'ın bir kez ikinci dereceden cinayet, 3 kez kasıtlı yaralama ve bir kez de vur kaç girişimde bulunmaktan suçlandığı açıklandı. Saldırının ardından Charlottesville'de OHAL ilan edilirken saldırganın annesi Samantha Bloom, AP haber ajansına konuştu. Bloom, oğlunun ırkçı olduğunu bilmediğğini söyleyerek, "Siyahi bir arkadaşı vardı" ifadesini kullandı.

nazi

Cuma akşamı ırkçı grupların, Amerikan İç Savaşı dönemindeki ayrılıkçı Konfederasyon komutanı general Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılması planına karşı bir gösteri düzenlemesiyle başladı. Bu ilk gösteri, Virginia Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirildi ve göstericiler ellerinde meşaleler taşıdı. Aynı akşam bir karşı gösteri organize edildi. İki grup arasında gerilim yaşandı.

nazi1

Yaşananların ardından hem ırkçılar hem de faşizm karşıtları ülkenin farklı yerlerinde gösteri ve yürüyüş düzenlerken ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklaması tarafları iyice gerdi. Trump'ın açıklamasında aşırı sağcı grupları, Ku Klux Klan ve neo Nazi'leri uyarmaması dikkat çekmişti. Bazı senatörler başta olmak üzere birçok ABD'li Trump'a tepki gösterdi.

[old_news_related_template title="ABD'de sokaklar karıştı! OHAL ilan edildi..." desc="ABD'nin Virginia eyaletinde yüzlerce milliyetçi, Konfederasyon Ordusunun komutanına ait heykelin kaldırılması planına karşı gösteri düzenledi. Virginia eyaletine bağlı Charlottesville şehrinde yüzlerce ırkçının yaptığı gösteride yaşanan olaylar dolayısıyla bölgede olağanüstü hal ilan edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/vir4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abdde-sokaklar-karisti-ohal-ilan-edildi-1970693/"]
Bu tepkilerin ardından Beyaz Saray, yeni bir açıklama yaparak, "Trump, şiddet, nefret ve ayrcılığın her türüne savaş açtı. ABD'nin birlik ve bütünlüğüne çağrı yaptı" ifadesini kullandı.