Habertürk Gazetesi'nen Deniz Çiçek'in haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Taslağı ile kentleşme alanında yaşanan sorunları çözmek için kolları sıvadı. İlgili kurumlar ve belediyelerin görüşüne sunulan taslakla, kamuoyunda en çok tartışılan yüksek binalar için tedbir alınıyor.

[old_news_related_template title="İşte İstanbul'un en yüksek 20 binası" desc="Dünyada en fazla gökdelene sahip 24'üncü şehir olan İstanbul aynı zamanda Avrupa'nın en uzun şehri. Yeni projelerle İstanbul, bir kaç yıl içerisinde ilk 15'te yer alacak. Uluslararası gökdelen veri bankası Emporis ise İstanbul'daki en yüksek 20 gökdeleni sıraladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/gokdelen1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/iste-istanbulun-en-yuksek-20-gokdeleni-1511462/"]

Taslakta, yapının oturacağı taban alanın arsanın yüzde 40’ını geçmemesi şartı kaldırılıyor. Böylece, binaların çok katlı apartmanlar yerine az katlı inşa edilmesi amaçlanıyor. Binaların önünde ve yanında bırakılması gereken kaldırıma 5 metre, yandaki binaya 3 metre gibi zorunlu mesafelere uymak yeterli olacak.

[caption id="attachment_1762037" align="alignnone" width="653"]Türkiye’nin en yüksek binaları ve yapılış tarihleri. Tablo: Emporis Türkiye’nin en yüksek binaları ve yapılış tarihleri. Tablo: Emporis[/caption]

MESCİT, KREŞ SUİİSTİMALİNE SON


Mevcut uygulamada, yangın merdiveni, balkon, kreş, mescit, asansör boşluğu gibi alanlar, emsal harici alanlar kabul ediliyor, bir inşaat sınırlamasına tabi tutulmuyordu. Pek çok müteahhit de özellikle mescit yapmış gibi göstererek, bu yapıları konuta dahil edip suiistimalde bulunuyor. Yeni düzenlemede, bodrum katın üzerindeki mescit, kreş, kapıcı dairesi, yangın merdiveni ve balkon gibi alanlar, toplam inşaat alanının yüzde 30’u ile sınırlandırılacak. Mevcut uygulamada, örneğin 20 katlı binanın her katı için ayrı ayrı emsal dışı alanlar yapma hakkı varken, bu hak kaldırılacak. Bu da müteahhitleri az katlı bina yapmaya teşvik edecek.

YAMAÇTAKİ BİNAYA KADEMELİ MİMARİ


Bakanlık, yamaçlarda yapılan ve kot farkı nedeniyle önden 2 kat arkadan 8 kat görünen binalar için de kademeli mimari şartı getirdi. Bu tür yapılar, ön cepheden kaç kat görünüyorsa, arka cephesinden de aynı görünecek. Böylece, çirkin yapılaşma önlenirken, sokak siluetleri korunacak.

BAZ İSTASYONLARINA KOLAYLIK SAĞLANDI


Bakanlık, binalara takılan baz istasyonlarının ruhsat sorununu da çözecek. Düzenleme ile baz istasyonları, estetik görünümlü olmak, maliklerden muvafakat alınmak, bina cephesine 3 metreden fazla yaklaşmamak ve yer seçimi belgesi alınmak kaydıyla ruhsata tabi olmayacak.

İNŞAATA BAŞLAMA SÜRESİ KISALACAK


İnşaatlarda kazıya başlamak için ruhsat alma şartı gerekirken, 3 ayı bulan süreç, inşaatları geciktiriyordu. Taslakla, “kazı izin belgesi” adında bir belge getiriliyor. Bu belge alınarak kazıya başlanacak. Böylece ruhsat süreci beklenmeyecek. Düzenlemeyle, özellikle büyük yatırımların hızlanması amaçlanıyor.