Çin Yuanı gibi yerel para birimleri ile ticaret reel sektörün işlem maliyetlerini düşürme, karşı tarafla pazarlık gücünü artırma ve ilgili ülkeler arasındaki ticaretin hızla artmasını sağlama gibi nedenlerle stratejik önem taşıyor.

2008 yılında yaşanan küresel finansal krizle birlikte döviz kurlarında yaşanan sert dalgalanmalar nedeniyle yerel para birimleri ile ticaret, gelişen ekonomiler başta olmak üzere dünya genelinde önem taşıyan bir noktaya geldi. Yerel para birimleri ile ticaret Türkiye’de de ilk etapta beklendiği ölçüde hızlı ilerlememesine rağmen, 2016 yılının son çeyreğinde Rusya ve Türkiye‘nin karşılıklı attığı adımlar ve 30 Kasım 2016 tarihinde TCMB’nin Çin Merkez Bankası ile gerçekleştirdiği ilk para takasıyla, yeni bir aşamaya taşındı. Tüm bu gelişmelerin reel sektör açısından önemini arttıran asıl adım ise TCMB ‘nin Ticari Bankalar aracılığı ile Çin Yuanı cinsinden sağladığı Reeskont Kredisi imkanı oldu.

'BİZİM İÇİN MİLLİ MESELE'


Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan DenizBank Hazine ve Finansal Kurumlar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, “Milli bir mesele olarak gördüğümüz bu konuda DenizBank gerekli çalışmaları tamamlayarak ilk Yuan cinsinden TCMB reeskont kredisini kullandırmış oldu. 21.03.2017 tarihinde hayata geçirilen bu imkan, Yuan kur riskinden korunma (hedging) mekanizmaları ile eş zamanlı olarak piyasaya sunuldu. Yuan cinsinden ve Shanghay Libor oranlarına endeksli olarak sağlanan TCMB Yuan Reeskont kredi imkanı Çin’le ticaret yapan reel sektör firmalarımıza kullandırılacaktır” dedi.

RUBLE CİNSİNDEN REESKONT KREDİSİ İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR


Böcügöz, Çin ile ticarette gelinen bu önemli noktanın diğer ülkeler için de örnek olmasını beklediklerini ifade ederek şöyle devam etti; “2023 yılına kadar karşılıklı 100 milyar dolar dış ticaret hacmi hedeflenen Rusya ile yapılan çalışmalar da bu anlamda öncelikli bir yer tutuyor. İki ülke merkez bankaları arasında imzalanacak bir Ruble/TL Para Takası anlaşmasının ve Ruble cinsinden TCMB reeskont kredi imkanı sağlanmasının bu sürece ciddi ivme vermesini bekliyoruz.”