Terör olaylarının başladığı 2014 yılı öncesinde 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Güneydoğu Anadolu için, turizm seferberliği başlatıldı. Geçen haftalarda tur operatörleri ile birlikte Diyarbakır’ı ziyaret eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, bölgede, güvenliğin  yeniden sağlandığına işaret ederek, yaz döneminde yeniden kültür turlarının başlayacağını açıkladı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ilk etapta belediyelerin ve İçişleri Bakanlığı’nın destekleyeceği programlar ile bölgeye turist taşınacağına işaret ederek, “Mardin, Şanlıurfa, Batman ve Diyarbakır’a İstanbul, Trabzon, Rize gibi Türkiye’nin farklı illerinden otobüsler kaldırıp buralara turist taşıyacağız” bilgisini verdi.

HALK İŞE SUSADI


Ulusoy, bölgede sağlanan huzur ortamını göstermek üzere bütün teşkilatlarını Güneydoğu’ya taşıyacaklarına işaret ederek, Ramazan Bayramı sonrasında turlara başlayacaklarını aktardı. Ulusoy, Trabzon, Rize, İstanbul gibi Türkiye’nin farklı illerinden sağlanacak ulaşımla Batı’dan Doğu ve Güneydoğu’ya turist taşıyacaklarını dile getirdi. Ulusoy, Diyarbakır ziyaretindeki izlenimlerini ise şöyle aktardı: “Verimli bir seyahat oldu bir kere. Vali, yeni yönetimler ve başsavcının halk ile bütünleşmesini gördük. Gece yarısı dışarıdaydık ve hiçbir sıkıntı yaşamadık. Herkese tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımız rahatlıkla Diyarbakır’a gidebilir. Halk işe susamış orada, coşkulu.”

6 GÜNLÜK PROGRAM


Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, ise eylül ayından bu yana Antakya ve Adana’dan başlayan, Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin’i içeren kültür turlarına yeniden başladıklarını kaydetti. Güvenlik kontrollerinin ardından programa Diyarbakır’ı da dahil edebileceklerini söyleyen Gökçe, şöyle devam etti: “Her hafta iki otobüs yolcu taşıyoruz bölgeye. Eylül ayından bu yana bin kişiyi kültür turuna çıkardık. 5 gece konaklamalı 6 günlük programlar yapıyoruz. Gelecek dönemlerde Diyarbakır ile ilgili Çınar İlçesi ve Sur’u da programa dahil edebiliriz. Kültür turlarımızda geçen yıla göre yüzde 76 artış var.”

HEDEF BÜYÜDÜ


2013-2014 yıllarında yaklaşık 58 acentenin faaliyet gösterdiği Diyarbakır’da 500 bin turisti ağırladıklarını kaydeden TURSAB Diyarbakır Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, gelen tur operatörlerinin Diyabakır’ı gördükten sonra bütün önyargılarını kaldırdığını aktardı. Akyıl, “Kültür turları başlarsa iki yıl içinde Diyarbakır’da 1 milyon turist hedefliyoruz ” diye konuştu.

Son birkaç yıldır çatışma ve terör olayları ile anılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özellikle çözüm sürecinin ardından sağlanan güvenlik ortamı ile turizmde büyük bir çıkış yakalamıştı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği tarafından geçmiş dönemlere dair hazırlanan ‘Kültür Turları Raporu’nda 2013’te Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini 2 milyon kişinin ziyaret ettiği açıklanmıştı.

GAZİANTEP İSTEĞİ


Ziyaretçi sayısında ilk sırada 605 bin kişiyle Şanlıurfa yer alırken, 2000 yılında bu bölgelerde en çok rağbet gören 8 ilde toplam belgeli turizm tesisi sayısı da 102’den 188’e yükselmişti. 2014 yılına kadar olan son 13 yıllık sürede ise en hızlı tesis artışı Şanlıurfa’da yaşandı. Tesis sayısı 3 katına çıkan Şanlıurfa’yı Mardin izledi. Toplam 3 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi alınırken, toplam istihdam sözü de 12 bin 525 kişi oldu. Turizmcilerin yatırım yapmak için en istekli olduğu bölgelerde ise Gaziantep, Mardin, Hatay olarak öne çıktı.