Aydın DEMİR

Çarşı ve pazarlarda ramazan bereketi yaşanıyor. Kutsal ramazan ayı yarın başlarken vatandaşlar alışveriş için çarşı ve pazarlara yöneldi. Esnaf da aylardır durgun geçen işlerinin ramazan bereketi ile hareketlenmesinden memnun. Eminönü Mısır Çarşısı bu yıl yine ramazan alışverişi yapan vatandaşın gözdesi oldu. 4 kişilik ailenin iftar sofrası 40 TL’den başlıyor.

İstanbul’un en önemli gıda alışveriş merkezlerinden olan Mısır Çarşısı ile Eminönü Halk Pazarı’na ramazan bereketi indi. Ramazan ayının ilk iftarını yapacak vatandaşlar bu yıl da Eminönü Halk Pazarı’nı tercih ederken, esnaf ise bu durumdan memnun. Her keseye göre gıda maddelerinin satıldığı pazarda, ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan hurma tezgahlarda yerini aldı.

06-peynir

SEMT PAZARLARI UCUZ

Ramazan ayına hazırlanan dar gelirli vatandaşlar dayanıklı gıda ürünlerini semt pazarlarından almayı tercih etti. Bazı gıda ürünlerinde marketlere göre yüzde 50’ye varan oranlarda indirim yapıldığı semt pazarlarında ramazan alışverişi yapan vatandaşlar, pirinç, mercimek, bulgur, nohut, kuru fasulye gibi gıda ürünlerini semt pazarlarından temin etti. Marketlere ise rağbet göstermedi. Semt pazarlarında mercimeğin kilosu 9 TL, kuru fasulye 7 TL, pilavlık bulgur 4 TL, baldo pirinç 8 TL’den satışa sunuluyor.

Semt pazarlarında kaşar peynirinin kilosu 18 ile 27 TL arasında değişen fiyatlardan satılırken, salamura yeşil zeytin 8 TL, tuzlu siyah zeytin 12 TL’den satılıyor. Marketlerin satışa sunduğu klasik ramazan erzak paketleri 35 TL’den başlarken, lüks ramazan erzak paketlerinin fiyatları 120 TL’ye kadar çıkıyor. Marketlerin hazır ramazan gıda erzak paketlerini alışverişe zaman bulamayan çalışan kesim tercih ederken, dar gelirli vatandaşlar iftar sofrası erzaklarını semt pazarlarını dolaşarak en iyi fiyattan kendileri alıyor.

06-ramazan

İFTARIN TADI KAÇACAK

İftar ve sahurda tatlı yemek isteyenlere kötü haber Baklava Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım’dan geldi. Spekülatörlerin Antep fıstığı fiyatlarını son 4 aydır sürekli yükselttiğine dikkat çeken Yıldırım, “Baklavada kullandığımız Antep iç fıstığının kilosu 90 TL’ye kadar yükseldi. Buna karşın gerçek baklavanın kilosu 60 TL civarında. Antep fıstığı fiyatlarını spekülatörlerin yükseltmesi nedeniyle maliyetlerimiz arttı” dedi. Yıldırım, fıstık spekülatörlerinin kâr amacı ile vatandaşın ağzının tadını kaçırdığını belirterek, “Baklava üreticileri olarak her türlü fedakârlığı yapıyoruz. Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere devletimizin ilgili birimleri fıstık spekülatörlerine ‘dur’ diyerek vatandaşlarımızın ağzının tadının kaçmasına izin vermemeli” diye konuştu.

06-zeytin

PASTIRMA EL YAKIYOR

Ramazan ayı için geri sayım devam ederken iftar sofralarında önemli bir yer tutan pastırmanın kilosu 110 TL’ye dayandı. Dilimi neredeyse 5 TL’yi bulan pastırma yüksek fiyatı ile vatandaşı üzerken, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, sucuk ve pastırma piyasasının en durgun olduğu ayların mayıs ve haziran ayları olduğunu, ancak ramazan dolayısıyla pastırma piyasasında fiyatların hareketlendiğini söyledi. Pastırmanın daha çok iftarda, sucuğun ise sahurda tercih edildiğini kaydeden Ünlü, bonfile pastırmanın kilosunun ise 110 TL, but pastırmanın kilosunun ise 75 TL olduğunu kaydetti. Ünlü, dana etinden yapılan sucuğun kilosunun ise 45-50 TL arasında olduğunu sözlerine ekledi.

26szt08a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

HURMA 100 LİRAYA ÇIKTI 

Ramazanın  gözdesi hurmanın en ucuzu 12 TL’den tezgaha inerken,  Hz. Muhammed’in yetiştirdiği hurma olarak bilinen Acve hurmasının kilosu 100 TL’den tezgahlarda alıcı bekliyor. Vatandaşların en çok Kudüs hurmasını tercih ettiği bilgisini veren hurma satıcısı Mustafa Sayılı, Kudüs hurmasının 50 ile 55 TL arasında satıldığını söyledi. Bu yıl hurma sıkıntısı olmayacağını kaydeden  Sayılı, “Hurma ülkemizde yetişmiyor. Dışarıdan ithal geliyor. Kudüs hurması yumuşak ve tadının lezzetli olmasından dolayı tercih ediliyor. Her keseye göre hurma satıyoruz. Pahalısı da var, ucuzu da. Fiyatların ramazan ayının ikinci yarısından sonra düşeceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşlarımız hurma alırken, küflü, nemli ürünleri almasın” dedi.