Merkez Bankası başta olmak üzere ekonominin temel kurumlarının İstanbul’un Ataşehir İlçesi’nde toplanması için çalışmalar hızla sürerken, uluslararası çapta gözden düşmeye başlayan İstanbul, geçen yıl 57’nci sıraya gerilediği Global Finansal Merkezler Endeksi’nde (GFCI) bu yıl da 78’inci sıraya düştü. Londra merkezli düşünce kuruluşu Z/Yen Group ile Çin Kalkınma Enstitüsü (CDI) tarafından 22’ncisi hazırlanan endekste, 92 şehir finansal merkez olma özelliklerine göre sıralandı. “İş ortamı”, “finans sektörü gelişmişliği”, “altyapı”, “beşeri sermaye” ve “uluslararası itibar” gibi başlıklar altındaki 102 ölçüte göre yapılan sıralamada, Dünya Bankası ve OECD gibi kuruluşlardan alınan veriler ile 2 bini aşkın finans profesyonelinin internet üzerinden katılımıyla yapılan anketten faydalanıldı.

25szt09a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

HEDEF 50 SIRA UZAKTA

6 ayda bir güncellenen endeksin Mart 2016’daki 19’uncusunda 45’inci sıraya kadar yükselen İstanbul, sonraki 3 güncellemede hızla düşüşe geçti. İstanbul, Eylül 2016’da 57’inci sıraya, Mart 2016’da 66’ncı sıraya düşerken, son güncellemenin yapıldığı 22’nci endekste 78’inciliğe kadar geriledi. İstanbul’un Eylül 2016’da 620 olan endeks puanı ise 617’ye indi.
Oysa, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Ataşehir bölgesinde 3 milyon 200 bin metrekarelik bir alan ayrılan İstanbul Finans Merkezi projesiyle birlikte İstanbul’un ilk 25 küresel finans merkezi arasına girmesinin hedeflendiğini duyurmuştu. Proje kapsamında 3 milyar lira karşılığında Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu için yeni binalar inşa ediliyor.

KAZABLANKA ÖNE ÇIKTI

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecine (Brexit) girmesiyle binlerce finans çalışanının Frankfurt ve Paris gibi merkezlere kaçacağı endişelerine rağmen, Londra sıralamadaki liderliğini sürdürdü. New York’un da ikinciliğini koruduğu sıralamada Hong Kong, aynı bölgede bulunan Singapur’u az farkla geçerek üçüncülüğe yükseldi. Çin’in Şanghay kentinin 1 yılda 10 basamak birden yükselerek 5’inci olan Japon başkenti Tokyo’nun hemen ardında yer bulması dikkat çekti.
Sıralamada İstanbul, Kazakistan kenti Almatı’yı sadece 2 puanla geçebildi. İstanbul ayrıca, finans profesyonelleri arasındaki ankette en çok itibar kaybına uğrayan 15 kent arasında sayıldı. Daha çok öne çıkması beklenen 15 şehir arasında Şanghay, Singapur, Dublin ve Kazablanka sayıldı.