TBMM'de çıkan yeni torba kanundaki bir ayrıntı dikkat çekti. Buna göre kara, deniz ve hava ulaşım araçları hangi ülkeye kayıtlı olursa olsun, kayıtlı bulundukları sicile şerh verilerek el konulabilecek. Şerhten sonra devlet araçlara el koyma işlemlerine devam edebilecek.

Bütün bu araçların el konma sürecinde herhangi bir şekilde hangi ülkeye kayıtlı olduğuna bakılmayacak. El konulan yat Amerikan bandıralı ise de el koyma işlemi gerçekleşecek. Çıkarılan kanuna göre bu malların satışı gerçekleştirilemeyecek. Fakat bu kanunun uluslararası hukukta nasıl bir karşılığı olacağı merak ediliyor.

[old_news_related_template title="Beklenen sicil affı TBMM'den geçti" desc="Yeni torba kanun TBMM'den geçti. Esnafın dikkatle beklediği sicil affı Meclis'ten geçerken 30 yıldan fazla çalışan emeklilere ikramiye verilecek. Merkez Bankası'nın faiz kararları yılda 8 kez duyurulacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/15-11.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/beklenen-sicil-affi-tbmmden-gecti-1628238/"]

SATIŞI YASAK OLACAK


Hava taşıtları ise Türkiye hava sahasında iş yapmasa bile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kaydı yapıldıysa el konabilecek. Bu yüzden uçak fiili olarak haczedilemeyecek fakat Türkiye kanunlarına göre satışı yasak olacak.

Konuyla ilgili sozcu.com.tr'nin sorularını yanıtlayan CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen söz konusu el koyma düzenlemesini bir OHAL yasası olarak tanımlayarak, “Uluslararası hukuk OHAL yasalarını tanımaz.

Türkiye satışa tedbir kararı koysa da mülkiyet anayasal bir haktır. OHAL'le bu yok sayılamaz” diye konuştu.