Avrupa ekonomisine yön vermesiyle tanınan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin koltuğunu kaybedebileceği konuşuluyor.

'Patron' lakabıyla anılan politikacı Türkiye'ye ilişkin sert açıklamalarıyla da tanınıyor.

CNBC'nin haberine göre koalisyon görüşmelerinde Schaeuble'nin maliye bakanlığı için adı geçmeyecek.

ING Baş Ekonomisti Carsten Brezeski, “Koalisyon görüşmeleri çok zor geçecek. Eğer Schaeuble Maliye Bakanı olmazsa Euro Bölgesi'nde işler değişebilir. Tarihi bir dönem kapanır” açıklamasında bulundu.

Tengo Intelligence'tan Carsten Nickel ise Schaeuble'ye fazla alternatif bulunmadığı görüşünde. Nickel, “Bazı isimler aransa da mevcut bakan yerine çok alternatif yok. Onunla başa çıkabilecek bir aday yok” diye konuştu.

75 yaşındaki Schaeuble politikadan emekli olacağına ilişkin bir sinyal vermiyor. Eğer Maliye Bakanlığı'nı kaybederse Merkel onu Parlamento Sözcüsü olarak atayabilir yorumları yapılıyor.

TÜRKİYE HAKKINDA SERT AÇIKLAMALARI BULUNUYOR


Schaeuble ülkemizde Türkiye hakkında yaptığı sert açıklamalarla biliniyor. Alman Bakan, geçtiğimiz mart ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yaşadığı gerilimler ve Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in tutukluluğu nedeniyle ekonomik yardım konusunda Türkiye'yle çalışmaya devam etmenin zorlaştığını söylemişti. Schaeuble, Türkiye’deki liderlerin işbirliğini ilerletme zeminini yok ettiğini belirtmiş ve Türkiye’nin Hollanda, Danimarka ve Almanya ile yaşadığı gerilimlerin Türkiye’nin çıkarına olmadığını ifade etmişti.

Öte yandan Schaeuble, geçtiğimiz dönemde Almanya ile gerilen ve hala tamamiyle düzelmeyen siyasi ilişkiler hakkında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya’yla yüzlerce yıllık ilişkisiyle kumar oynuyor. Yüzyıllara dayanan ortaklığımızı tehlikeye atıyor. Çok dramatik bir durum çünkü bizi birbirimize bağlayan çok unsur var. Şantaja maruz kalmayı kabul edemeyiz” açıklamasında bulunmuştu.