Kelebek Korse, İnci Pastanesi, Emek Sineması, Rebul Eczanesi bu saydıklarımız son dönemde Türkiye'nin en ünlü caddesi İstiklal'den gidenler. Bir zamanların 'kravatsız çıkılmayan' Beyoğlusu eski günlerini mumla arıyor. Bu dönemde dokusunu koruyan ender mekanlardan biri Nevizade.

[caption id="attachment_1896009" align="alignnone" width="640"]'Beyoğlu'na kravatsız çıkılmayan' günlerden... Fotoğraf: Depo Photos 'Beyoğlu'na kravatsız çıkılmayan' günlerden... Fotoğraf: Depo Photos[/caption]

70'li yıllarda tarihi Krepen pasajının kapanmasıyla bir altındaki Nevizade sokağa geçen restoranlar burada kent dokusu için önemli bir kültür yarattı. Beyoğlu'nun yapısı son yıllarda her ne kadar değiştiyse de Nevizade'de işler pek parlak değil.

[caption id="attachment_1896013" align="alignnone" width="700"]Krepen'deki İmroz Fotoğraf: Meyhanedeyiz.biz Krepen'deki İmroz Fotoğraf: Meyhanedeyiz.biz[/caption]

Krependeki İmroz'un işletmecisi Mustafa Yıldırım işlerin eski seviyesinden uzak olduğunu söylüyor. Son bir yıldır doluluğu yakalamakta sıkıntı yaşadılarını belirten Yıldırım, “Türkiye genelinden farklı değil durumumuz. Kime ne faydası var bilimyorum bu gidişatın. İstiklal Caddesi'ni yenilemek için çalışma başlattılar insanların Beyoğlu'ndan ayağı kesildi” açıklamasında bulundu.

1 ŞİŞE RAKIDA 50 LİRA VERGİ


Alkolde artırılan vergi oranlarının da kârlılığa ciddi darbe vurduğunu belirten Yıldırım, “1 şişe rakıda 50 küsür lira vergi var. Kıbrıs'ta aynı rakı 25 lira burada 90 lira biz nasıl rekabet edeceğiz” diyor. 1941 yılında Krepen Pasajı'nda kurulan İmroz'da garson arkadaşı Yorgo ile birlikte çalıştıklarını belirten Yıldırım, “1982'de Nevizade'deki yerimizi açtık. Biz geldiğimizde burada kaportacılar, küçük sanayi atölyeleri vardı. Önemli bir kültür yarattık” diye konuştu.

lalalal2

Nevizade'deki ünlü mekanlardan Lambo'nun İşletmecisi Sezgin Taşlıçukur ise son yıllarda sokakta el değiştiren veya kapanan mekan sayısının çok fazla olduğunu anltıyor. “Turist sayısının eskilere oranla çok düşük. Televizyonlarda Beyoğlu diye haber çıktığı anda insanların ayakları geri geri gidiyor” ifadesini kullanan Taşlıçukur geçen günlerde Tünel'den Nevizade'ye yürüdüğünü ve 23 tane boş dükkan saydığını ifade ediyor

23 BOŞ DÜKKAN


Kiraların dolar ve euro üzerinden hesaplandığını anlatan Taşlıçukur, “Ülke ekonomisi de ortada. Kadıköy ve Beşiktaş'taki durumları da biliyorum. Ama oralar burası kadar zor durumda değiller. Pasta dilimi çok küçüldü. Silivri'den gelen müşterilerimiz vardı. Artık İstanbul'un her yeri aynı oldu. Her 6 ayda bir alkole zam geliyor” ifadesini kullanıyor.

İstiklal Caddesi'ndeki çalışmaların tamamlanmasını bir an önce beklediklerini söyleyen Taşlıçukur, “Yapılan yenileme çalışmaları da bu durumda etkili oldu. Çalışmalar biticek inşallah bekliyoruz. Beyoğlu, İstiklal gibi yerlerde yola döşenen taşların oynaması, yürürken üzerinize su sıçraması gibi şeyler olumsuzluk hep. Bir çok marka gitti buradan. Markaların burada olması bizim için çok önemli. Nevizade esnafını biraz daha burada tutan şey Jolly Joker'dir mesela. İnsanlar oradaki konsere gitmeden önce 'Biraz Nevizade'nin tarihi dokusunu görelim' deyip buraya geliyorlar” diye konuştu.

[custom_content title="BAŞKAN: İŞLETME SAYISI ARTTI" desc="Habertürk'ten Esin Övet'e konuşan Beyoğlu eski havasında değil. Türkiye, Avrupa ve dünyayla birlikte bir süreç yaşıyor. Avrupa’dan Türkiye’ye gelen turistte ciddi bir azalma var. İstiklal Caddesi’nde bu turistlik beldede eksikliği hissedilen renk o. Avrupalı rengi. O buraya gelmiş olsa onu hissetmeyeceksiniz. Cadde, İstanbul’un gözbebeği. 10 sene öncesi ile bugüne baktığınız zaman buradaki ticaret yüz kat arttı. Beyoğlu’nda işletme sayısı 4 bin 500’den 19 bin 500’e çıktı."]