TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son yıllarda yaşadıkları mağduriyetlerin artmasıyla birlikte eczacılar ekonomik faaliyetlerini yürütemeyecek duruma geldiğini öne sürdü. Eczacıya şiddetin her geçen gün arttığını belirten Saydan, eczacılara verilen hizmet beledilin sadece 32 kuruşa yükseldiğini, SGK uygulamasının akılcı ilaca sekte vurduğunu belirterek, 'Eczacılık hizmeti uzun çalışma saatlerinin yanı sıra askerlik, polislik gibi nöbet hizmeti de sunulan bir meslek olmasına rağmen bu mesleklerde olan yıpranma payı eczacılık mesleğinde bulunmamaktadır. Eczacılar için  her beş yıl çalışma için bir yıl yıpranma payı verilmesini istiyoruz' dedi.
SGK'NIN PTT ARACILIĞI İLE İLAÇ DAĞITMASI YASALARA AYKIRI
Her yıl 14 Mayıs Eczacılık Günü'ne yeni sorunlarla girdiklerini belirten Nurten Saydan, eczacıların bu anlamlı günü kutlayacak hali kalmadığını belirtti. Saydan, 'Ekonomik sorunlar bir yana, artık can güvenliğimiz dahi kalmadı' dedi. SGK'nın yurt dışından temin ettiği ilaçları PTT aracılığıyla dağıtmasının yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunu belirten Saydan, 'İlaç; eczanelerimizden ve eczacı eliyle temin edilecek bir üründür. Çünkü, ilaçların saklanma koşulları çok farklı olup mevzuat gereği de bu koşulların çok sıkı takip edilmesi gerekmektedir. Bilimsellikten son derece uzak olan kargo ya da posta yoluyla hastaya ilaç teslimi uygulamasını asla kabul etmiyoruz. Bu uygulamanın ne kadar yanlış olduğu hakkında daha önce açılan bir dava sonucu da bulunmaktadır. Danıştay 2. Dairesi tarafından verilmiş emsal kararda Danıştay; böyle bir uygulamanın kamu yararına olmadığının, yasalara ve yönetmeliklere aykırı olduğunun altını çizmiştir. SGK 'nın eski SSK eczaneleri dönemini çağrıştıran, halkımıza PTT önündeki kuyruklarda ilaç sırası bekletmeyle sonuçlanacak bu hatalı uygulamadan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir' dedi.
ECZACIYA ŞİDDET GİDEREK ARTIYOR
Nurten Saydan, 'Eczanelere yönelik artarak yaşanan şiddet ve hırsızlık gibi olaylar yüzünden özellikle gece nöbet tutan eczacılar can güvenliğinden ciddi endişe duymaktadırlar. Nöbetçi eczaneler resmi makamlarca hiç bir önlem alınmadan ülkenin her yerinde 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyorlar. Eczacılar yaşanan silahlı saldırı, hırsızlık, gasp, darp gibi olaylar yüzünden nöbetlerde can korkusu yaşıyorlar. Çareyi kapıları kapatarak kepenk arkasından ilaç vermekte buluyorlar. Gece nöbetlerinde yaşanan soruna kalıcı bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz' dedi.
Saydan, eczacıların bir reçete için harcadıkları kırtasiye masrafını bile karşılamayan 32 kuruşun makul bir seviyeye yükseltilmesini de istedi. Saydan, fiyatlandırmadaki eşdeğer ilaç uygulamasının son dönemde amacını aştığını veı toplumun tüm kesimlerine maddi külfet olmaya başladığını söyledi.
EMEKLİLİKTE YIPRANMA PAYI İSTİYORUZ
Eczacıların hiçbir yasal yükümlülükleri olmadıkları halde SGK'lı hastalara SGK'nın vermesi gereken bir çok hizmeti  SGK bürosu gibi çalışarak ücretsiz olarak verdiğini da kaydeden Nurten Saydan, 'Bütün bunların dışında asli görevleri olan ilaç ve eczacılık hizmetinin yanı sıra SGK veznesi gibi muayene ücreti tahsildarlığı yapmaktadır. Dolayısıyla eczane eczacıları ve çalışanları 7 gün, 24 saat hem eczacılık hizmetini, hem de SGK'nın vermesi gereken hizmeti adeta bir SGK personeli gibi çalışarak bir arada vermektedirler. Diğer taraftan; eczacılık hizmeti uzun çalışma saatlerinin yanı sıra askerlik, polislik gibi nöbet hizmeti de sunulan bir meslek olmasına rağmen bu mesleklerde olan yıpranma payı eczacılık mesleğinde bulunmamaktadır. Eczacılar için  her beş yıl çalışma için bir yıl yıpranma payı verilmesini istiyoruz' dedi.
Saydan, eczacıların en yakın ve en güvenilir sağlık danışmanları olduğunu belirterek, 'Eczacıların bu hizmeti sürdürebilmesi, hastaları sağlıklı bir şekilde yaşatabilmesi için onların da ekonomik olarak yaşamlarını sürdürmeleri gerekmektedir. Yetkililerin ekonomik açıdan çıkmazda olan eczanelerin yaşaması için gerekli tedbirleri artık bir an önce hayata geçirmelerini talep ediyoruz' dedi.

 

DHA