İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tunceli'de  polis helikopterinin düşmesi sonucu  7 polis, bir hakim, bir asker ve 3 personelin şehit olmasına yönelik açıklama yaptı. Bakan Soylu'nun açıklaması şöyle:" Ülkemizi milletimizi üzen bir kazayla karşı karşıya kaldık. Saat 10:00 itibariyle Diyarbakır'dan kalkan ve Tunceli'de bizim Kartal pisti olarak nitelendirdiğimiz piste iniş yapan Emniyet Genel Müdürlüğümüze ait helikopter bir taraftan ilçeler arası görevlilerin intikalini sağlamak, diğer taraftan  ilk derece konser yardımcılığı sınavına giren kahraman evlatlarımızı kardeşlerimizi yerlerine intikal ettirmek ve diğer taraftan da bir hakimimizin intikalini sağlamak için 12 kişilik toplam yolcu artı mürettebatla birlikte saat 11: 35 itibariyle Tunceli Pülümür dağ yolundan kalkışını gerçekleştirdi. Kartal pisti hem de Nazimiye'den gerekli personelleri aldı ve Tunceli Pülümür dağ yolundan kalktıktan sonra da 11: 43 sıralarında kendisiyle tüm irtibatlar kesildi.

 

"SİNYAL KESİLDİKTEN SONRA..."

"Huzur vadisinde uçuşu gerçekleştirirken sinyal kesildikten sonra bize intikal eden haberin hemen akabinde gerek Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'mız, Tunceli İl Emniyet Müdürlüğümüz ve ardından da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'mızın bütün arama kurtarma timleri bütün çalışmalarla birlikte ulaşılmaya gayret gösterildi. Sarıgül köyü etrafında  olduğu tespit edildi yaklaşık 2 bin 500 metre yükseklikte. Gerek hava koşullarının hem kar hem yoğun yağmur ilk önce 1 kilometreden başlayan sonra 300 metreye kadar düşen bir  görüş mesafesi darlığı yüzünden helikopterle gidilemedi. Yaklaşık 2 buçuk saatlik bir tırmanma sonucunda 4 timimiz birlikte helikopterin enkazına 16: 34 sıralarında ulaştılar. Helikopterin yere çakıldığını ve ters döndüğünü gördüler. 12 vatan evladımızın hayat belirtileri  olup olmadığını kontrol ettiler. Maalesef şehit olmuşlardır. Milletimizin başı sağ olsun. Oradaki hava şartları çok zor durumda helikopterin inebilme imkanı da yok.  Şu anda oradan intikalleri konusunda arkadaşlarımız   değerlendirme yapıyorlar. Helikopterde herhangi bir etken söz konusu değil. Hava şartlarından dolayı bir kazanın olduğu görülüyor. Başımız sağ olsun."

Polis helikopterin bulunması için Erzurum ve Erzincan AFAD'dan kurtarma ekibi gönderildi. Erzurum AFAD'tan profesyonel dağcı eğitimi alan 6 kişilik ekip gönderildi.

[caption id="attachment_1802699" align="alignnone" width="880"]Helikopterin düştüğü bölge Helikopterin düştüğü bölge[/caption]

Erzurum AFAD Müdürü Selahattin Karslı, "Erzurum'dan AFAD'a bağlı 6 profesyonel dağcı, Tunceli'nin Pülümür İlçesi'ndeki polis helikopteriyle irtibatın kesildiği bölgeye gönderildi. Ekibimiz bölgeye ulaşmak üzere" dedi. Yine arama kurtarma faaliyelerinde bulunmak üzere Erzincan'dan da 11 kişilik ekip Tunceli'ye hareket etti. Bölgede yolların kardan ve heyelan nedeniyle kapalı olmasından dolayı arama kurtarma ekiplerinin bölgeye gitmede sıkıntı çekmesi nedeniyle çok sayıda iş makinesinin de bölgeye sevk edildiği öğrenildi.

[caption id="attachment_1802672" align="alignnone" width="400"]Foto: İHA Düşen helikopterin enkazından ilk görüntü. Foto: İHA Düşen helikopterin enkazından ilk görüntü.[/caption]

Helikopterin Diyarbakır merkezli Havacılık Şube Müdürlüğü´ne bağlı olduğu öğrenildi. Sabah saatlerinde Diyarbakır´dan kalkan helikopterin önce Tunceli´ye gittiği bildirildi. Tunceli'den kalkan helikopterde 1 hakim, 7 polis özel harekat timi, 1 astsubay ve 3 pilot bulunuyordu. Helikopter, referandumda görev yapan hakim ve polisleri görev noktalarına bırakmak üzere havalanmıştı.

[caption id="attachment_1802700" align="alignnone" width="389"]Helikopterin enkazından görüntüler Helikopterin enkazından görüntüler[/caption]

YOĞUN SİS VAR


Bölgede yoğun sisle birlikte görüşün kısıtlı olduğu öğrenildi. Uzmanlar, muhtemel düşük görüş şartları nedeniyle kazanın gerçekleşmiş olabileceğine dikkat çekti.


ARAMA KURTARMA UÇAKLARI SEVK EDİLDİ


Hava Kuvvetleri, bölgede arama kurtarma çalışmaları için Diyarbakır´dan CN235 tipi uçağı yönlendirdi. Havadan İhbar Kontrol (HİK) olarak adlandırılan E-7T Barış Kartalı uçağı da Tunceli´de helikopterden gelecek sinyali tespit etmek için uçuyor. Özel donanıma sahip bu uçaklar, çarpma ile devreye giren özel sinyali tespit edebiliyor. Bölgede ayrıca Malatya´dan kalkan 2 Sikorsky S-70 arama kurtarma helikopteri de arama-kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

HELİKOPTERDEN 112 ARANDI!


Öte yandan helikopter personelinin acil kodla 112'yi aradığı ve 'yaralılar var' dediği iddia edildi. Bazı haber ajanslarının geçtiği bu bilgi Tunceli İl Sağlık Müdürü tarafından onaylanmadı. İl Sağlık Müdürü "112'ye olay yerinden gelen bir çağrı yok" dedi.

12 KİŞİ ŞEHİT

Bölgeye 17.00 sıralarında ulaşan ekipler, helikopterdeki 12 kişinin de şehit olduğunu bilgisini verdi. Helikopterde 7 polis, bir hakim, bir asker ve 3 personel bulunuyordu.

S-70'LERİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ


Amerikan Sikorsky şirketinin imalatı S-70 Black Hawk tipi helikopterler, genel maksat amaçlı kullanılıyor. Uçuş ekibi 2 pilot ve bir teknisyenden oluşan helikopter 18 tam teçhizatlı asker taşıyabiliyor. Tam yüklü 7 bin 375 kilogram ağırlıkla havalanabilen helikopter, 592 kilometre menzilli. Saatte 296 kilometre hıza çıkabilen S-70´ler 5 bin 790 metre yüksekliğe kadar yükselebiliyor.

[caption id="attachment_1802063" align="aligncenter" width="900"]FOTO:Temsili - Helikopterin Sikorsky S-70 Blackhawk tipi olduğu öğrenildi. FOTO:Temsili - Helikopterin Sikorsky S-70 Blackhawk tipi olduğu öğrenildi.[/caption]

Tunceli Valiliğininden gelen ilk açıklamada "18 Nisan 2017 günü saat 11.40 sıralarında Pülümür İlçemizden havalanan Sikorsky tipi polis helikopterinden kalkışından yaklaşık 10 dakika sonra sinyal alımı kesilmiştir. Söz konusu helikopterde 7 polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebat olduğu değerlendirilmektedir. Helikopterin olumsuz hava şartlarından dolayı düştüğü değerlendirilmekte olup, bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilmiş olup gelişmelerden kamuoyuna bilgi verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi. Çevre köylerdeki vatandaşlardan da helikopterin bulunması konusunda yardım istendiği bildirildi.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELİRLENDİ


Tunceli'nin Pülümür ilçesinden kalktıktan 10 dakika sonra irtibat kesilen ve düştüğü belirtilen helikopterde şehit olan 12 kişinin isimleri belirlendi. Henüz helikopter enkazından çıkartılmadığı belirtilen şehitlerin isimleri şöyle:

"Komiser Pilot Abdullah Ortanca, polis memuru teknisyen Murat Ködük, Sözleşmeli Pilot Dilaver Karsavuranoğlu, Hakim Onur Alan, Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Yavuz Selim Karaman ile polis memurları Ekrem Dereli, Saadettin Demir, Candaş Kaplan, Mesut Özdemir, Ahmet Cihan Kilci, Hasan Yıldırım ve Azam Gündede.

TUNCELİ ŞEHİTLERİNİN EVLERİNE ACI HABER ULAŞTI


 

MALATYA'YA 2 ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Helikopter kazasında şehit olan polis memurlarından Candaş Kaplan ve Hasan Yıldırım'ın Malatya'daki baba ocaklarına acı haber verildi.

[caption id="attachment_1803098" align="alignnone" width="880"]CANDAŞ KAPLAN CANDAŞ KAPLAN[/caption]

Şehit polislerden 24 yaşındaki Candaş Kaplan ve Hasan Yıldırım'ın Malatya'daki baba evlerine ateş düştü. Askeri yetkililer tarafından her iki şehidin ailelerine acı haber verildi. Şehit polis Candaş Kaplan'ın, Battalgazi ilçesi Hacıabdi Mahallesi Ancarlı Sokak Uludağ Yapı Kooperatiflerinde oturan babası Mustafa ve annesi Gülbahar Kaplan, acı haberle gözyaşlarına boğuldu.

BABA KAPLAN CHP'Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ

Şehit Candaş Kaplan'ın acı haberini alan baba Mustafa Kaplan'ın Akçadağ Belediyesinde CHP'li meclis üyesi olduğu öğrenildi. Haberin ardından CHP İl Başkanı Enver Kiraz da, aileyi ziyaret ederek, başsağlığı diledi. Acı haberin ardından Ailenin Tunceli'ye hareket ettiği öğrenildi.

KARDEŞİ ASKER

Şehit polis Kaplan'ın tek erkek kardeşi Çağdaş Kaplan'ın da asker olduğu ve Kıbrıs'ta vatani görevini yaptığı bildirildi.

ŞEHİT YILDIRIM KISA SÜRE ÖNCE ÖZEL HAREKAT POLİSİ OLDU

Diğer şehit polis Hasan Yıldırım'ın annesi Melika ve babası Fuat'a da acı haber yetkililer tarafından ulaştırıldı. Gaziantep'te Olay Yeri İnceleme görevlisi olarak görev yapan Hasan Yıldırım'ın, kısa süre önce Özel Harekat Polisi olduğu ve geçici görev ile Tunceli'ye gönderildiği öğrenildi. 25 yaşındaki Yıldırım'ın 4 yıllık polis olduğu ve bekâr olduğu öğrenildi.

[caption id="attachment_1803101" align="alignnone" width="880"]HASAN YILDIRIM HASAN YILDIRIM[/caption]

Şehit olan polis memurları Candaş Kaplan ve Hasan Yıldırım'ın cenazeleri yarın ikindi namazına müteakip Malatya Şehir Mezarlığı'nda düzenlenecek törenin ardından şehitliğe defnedilecekleri öğrenildi.

ÇANKIRI'YA ACI HABER ULAŞTI

Şehit olan sözleşmeli pilot Dilaver Karsavuranoğlu’nun acı haberi memleketi Çankırı’da üzüntüye yol açtı.

Tunceli’de Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter kalktıktan 10 dakika sonra radardan kaybolmuş ve yoğun aramalar sonrasında helikopterin düştüğü anlaşılmıştı. Tunceli Valiliği düşen helikopterdeki 12 kişinin şehit olduğunu duyurmuştu.

Helikopterde şehit olan sözleşmeli pilot Dilaver Karsavuranoğlu’nun acı haberi memleketi Çankırı’da üzüntüye neden oldu. Şabanözü ilçesine bağlı Karahacı köyü nüfusuna kayıtlı olan Karsavuranoğlu’nun annesi acı haberi ziyaret için gittiği Ankara’da öğrendi.

Şehit Karsavuranoğlu’nun Diyarbakır’da yaşadığı bildirildi.

GAZİANTEP ŞEHİT POLİSİN BABA EVİNDE YAS

Helikopterin düşmesi sonucu şehit olan polislerden 31 yaşındaki Mesut Özdemir'in acı haberi, memleketi Gaziantep'te yaşayan ailesini yasa boğdu.

[caption id="attachment_1803062" align="alignnone" width="960"]gaziantep-sehit MESUT ÖZDEMİR[/caption]

Polisin şehit olduğu haberini, Şehitkamil İlçesi'ne bağlı Yığınlı Mahallesi'nde yaşayan ailesine polis yetkilileri verdi. Şehit polis Özdemir'in acı haberini alan annesi Ayşe ve babası Servet Özdemir, gözyaşlarına boğuldu. Şark görevini Tunceli'de yaptığı belirtilen 6 yıllık polis memuru şehit Özdemir'in baba evine ve bulunduğu sokağa Türk bayrakları asıldı. Şehit evi, taziyeye gelen yakınları ve komşularıyla dolup taştı.

Bekar olan şehit polis Özdemir'in cenazesi, yarın Yığınlı Mahallesi'nde düzenlenecek törenle toprağa verilecek.

BİGADİÇ'E ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Şehit olan polis memuru 48 yaşındaki Ekrem Dereli'nin Balıkesir'deki baba ocağına ateş düştü.

[caption id="attachment_1803063" align="alignnone" width="880"]bigadic EKREM DERELİ[/caption]

Pülümür'de düşen Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopterde şehit olan 25 yıllık polis memuru Ekrem Dereli'nin Balıkesir'in Bigadiç ilçesinin kırsal Değirmenli Mahallesi'ndeki baba evine acı haber ulaştı. Oğlunun şehadet haberini alan İbrahim Dereli gözyaşlarına boğuldu. Evli ve iki çocuk babası olan şehit polis Dereli'nin annesi Fatma Dereli'nin de bir yıl önce yaşamını yitirdiği öğrenildi. Ailesinin dört çocuğundan biri olan Dereli'nin Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü emrinde görev yaparken bir yıl önce Tunceli'ye görevlendirildiği belirtildi.

KONYA'YA ŞEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Düşen Sikorsky S-70 Blackhawk tipi polis helikopterinde şehit olanlardan polis memuru Azam Güdendede'nin acı haberi Konya'daki baba evine ulaştı.

konya

Aksaray'ın Eskil İlçesi nüfusuna kayıtlı 25 yaşındaki polis memuru Azam Güdendede'nin Konya'da merkez Karatay İlçesi Sedirler Mahallesi Sedirler Caddesi Karpol Sitesi'nde oturan ve sitenin yöneticiliğini yapan babası emekli Muzaffer Güdendede ve annesi Rukiye Güdendede'nin, helikopterin düştüğü haberini internet sitelerinden öğrendikleri belirtildi. Acı haberin ardından sinir krizi geçiren anne ve babayı yakınlarının sakinleştirdiği, bekar olan şehit Azam Güdendede'nin ağabeylerinden Ziya Güdendede'nin veteriner hekim, diğer ağabeyi İbrahim Güdendede'nin de polis memuru olduğu ve Ağrı'da görev yaptığı öğrenildi.

[caption id="attachment_1803110" align="alignnone" width="880"]AZAM GÜDENDEDE AZAM GÜDENDEDE[/caption]

Şehit Güdendede'nin Tunceli'deki görev süresinin bitmesine ise 2 ay kaldığı belirtildi. Şehit Güdendede'nin cenazesinin yarın Konya'da defnedilmesi bekleniyor.

KAYSERİ'YE ŞEHİT ATEŞİ

Havalandıktan 10 dakika sonra düşen polis helikopterinde şehit olan polis memuru Ahmet Cihan Kilci’nin memleketi Kayseri’deki baba evinde yas var.

[caption id="attachment_1803087" align="alignnone" width="880"]180420171820358842661_2 AHMET CİHAN KİLCİ[/caption]

Tunceli’de 1 hakim, 1 astsubay, 7 polis ve 3 personeli taşıyan Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopter, Pülümür İlçesi yakınlarında olumsuz hava koşulları nedeniyle düştü. Helikopterde bulunan 11 kişiyle birlikte polis memuru Ahmet Cihan Kilci de şehit oldu. Tunceli'nin Nazimiye İlçesi'nde görev yapan Kayserili polis memuru Ahmet Cihan Kilci’nin şehadet haberi, Kayseri'nin merkez Melikgazi İlçesi Hürriyet Mahallesi Fırat Caddesi’nde oturan babası Ejder ve annesi Dilber Kilci’ye yetkililer tarafından verildi. Acı haberi alan anne Dilber Kilci fenalaşırken, 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.

Bekar olan şehit polis memuru Kilci’nin, MHP Kayseri eski Milletvekili Hasan Ali Kilci’nin yeğeni olduğu öğrenildi.

ŞEHİT HAKİMİN MEMLEKETİ ORDU'YA ATEŞ DÜŞTÜ

Düşen polis helikopterinde şehit olan 12 kişiden hakim Onur Alan’ın acı haberi memleketi Ordu’ya ulaştı.

[caption id="attachment_1803068" align="alignnone" width="650"]hakim ONUR ALAN[/caption]

Tunceli’de görevli hakim Onur Alan’ın şehit olduğu haberi, memleketi Ordu’nun merkez Altınordu İlçesi’ne bağlı Karapınar Mahallesi’nde yaşayan ailesine yetkililerce bildirildi. Acı haberi alan aile gözyaşına boğuldu. Şehit hakimin ailesinin Tunceli’ye gitmek üzere evden ayrıldığı belirtildi. Şehit hakim Onur Alan’ın baba ocağında ve komşuları evlerin penceresine Türk bayrağı astı.

ŞEHİT ASTSUBAYIN ATEŞİ ÇORUM'A DÜŞTÜ

Helikopter kazasında şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Yavuz Selim Karaman'ın acı haberi memleketi Çorum'a ulaştı.

[caption id="attachment_1803069" align="alignnone" width="880"]corum SELİM KARAMAN[/caption]

Tunceli Pülümür'de düşen helikopterde şehit olan 12 kişiden Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Yavuz Selim Karaman'ın acı haberi memleketi Çorum'un Sungurlu İlçesi'ndeki ailesine ulaştı. Sungurlu’nun Akçay Mahallesi'nde ikamet eden şehidin babası Hasan Karaman ve annesi Mine Karaman’a acı haberi askeri yetkililer ile İlçe Kaymakamı Mitat Gözen, Belediye Başkanı Abdulkadir Şahiner, Emniyet Müdürü Uğur Çalışkan verdi. Acı haberi alan şehidin yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Bekar olduğu öğrenilen 25 yaşındaki Karaman’ın cenazesi, Tunceli’deki askeri törenin ardından toprağa verilmek üzere yarın memleketi Sungurlu’ya gönderileceği belirtildi.

KÜTAHYA ŞEHİDİNE AĞLIYOR

Helikopterde şehit olanlardan polis memuru teknisyen 44 yaşındaki evli 2 çocuk babası Murat Ködük'ün memleketi Kütahya'daki yakınları yasa boğuldu.

[caption id="attachment_1803070" align="alignnone" width="880"]kutahya MURAT KÖDÜK[/caption]

Polis memuru Murat Ködük'ün şehit olduğu haberini Emniyet Müdür Yardımcısı Kadir Yıldırım ile Emniyet Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Gülbahar Önderışık, Osmangazi Mahallesi Mermer Sokak'ta oturan ve marangozluk yapan babası Mustafa Ködük ile annesi Zahide Ködük'e verdi. Şehidin 2 katlı babaevinin önünde bir 112 ambulansı hazır bekletildi. Eve ve sokağa Türk bayrakları asıldı.

Şehit Murat Ködük'ün Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde helikopter teknisiyeni olarak görev yaptığı, eşi ve 2 çocuğunun da Diyarbakır'da bulunduğu öğrenildi.

Bu arada şehitlerden Balıkesirli olan evli 2 çocuk babası polis memuru Ekrem Dereli'nin de 12 yıla yakın süre Kütahya Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi'nde görev yaptıktan sonra geçen yıl Tunceli'ye tayininin çıktığı belirtildi.

İZMİR'E SEHİT ATEŞİ DÜŞTÜ

Helikopterde şehit olan 28 yaşındaki pilot Komiser Abdullah Ortanca'nın acı haberi, İzmir'de yaşayan ailesini üzüntüye boğdu.

[caption id="attachment_1803071" align="alignnone" width="880"]izmir3 ABDULLAH ORTANCA[/caption]

Pülümür'de düşen Sikorsky S-70 Blackhawk tipi helikopterde şehit olan pilot Komiser Abdullah Ortanca'nın İzmir'in Karabağlar İlçesi Tahsin Yazıcı Mahallesi'nde yaşayan ailesine acı haber tez ulaştı. Baba Recep Ortanca ile anne Saadet Ortanca'ya acılı haberi askeri yetkililer sağlık görevlileri eşliğinde verdi.

[caption id="attachment_1803083" align="alignnone" width="880"]izmir2 ABDULLAH ORTANCA[/caption]

 

İzmir'de 2013 yılına kadar Konak Asayiş Ekipler Amirliği'nde ve Cinayet Büro Amirliğinde görev yapan, Ortaca'nın yurt dışında pilot eğitimi aldığı öğrenildi. Türkiye'ye dönen Ortanca'nın 6 ay önce Tunceli'ye atandığı belirtildi. Bekar ve iki kardeş olan Ortanca'nın gelecek hafta İzmir'e izne geleceği öğrenildi. İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın da aileyi ziyaret ederek baş sağlığı diledi. Aşkın, "Kahraman şehidimiz İzmir'de de başarılı çalışmalara imza atmıştı. Vatanı için diğer kahraman şehitlerimiz gibi gözünü kırpmadan şehadete yürüdü. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum" dedi.