Kardak krizinin ardından Ege Denizi’ndeki 18 adanın Yunanistan tarafından işgal edilmesinin yankıları sürerken bir skandal daha yaşandı... Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un geçen salı günü Muğla’ya bağlı Keçi Adası’nı ziyaret ettiği ortaya çıktı. Yunan silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilen 18 adamızdan birisi olan Keçi Adası’nda, Yunanistan bayrağı dalgalanırken, Türk yetkililer bu konuda da sessiz kaldı.

yunan-komutan-plaket-ortaSÖZDE VALİYE PLAKET BİLE VERDİ


Ziyaretin görüntüleri Yunanistan basınında yer aldı. Görüntülerin başında Prokopis Pavlopulos, bakanlar ve askeri yetkililer önce Kalimnos Adası’nda görülüyor.

yunan-kirmizi-hali-orta Yunan heyeti daha sonra askeri botla Keçi Adası’na geçiyor. Cumhurbaşkanı ve Başkomutan sıfatıyla adaya ayak basan Pavlopulos, askeri tahkimat yapılan kale bölgesine de gitti. Genelkurmay Başkanı ile birlikte işgalci Yunan askerlerini denetledi. Pavlopulos, adada yaptırılan kilisenin önünde Adalar Valisi Tuğgeneral Sergentani’ye plaket verdi. Bu durum, “Adalarımız ilhak edildiği gibi Yunanistan’ın atadığı askeri valilerin yönetimine terk edilmiş” yorumlarına neden oldu. Pavlopulos, kendi basınına Keçi Adası’nın Yunan sınırları içinde olduğunu iddia etti. Yunan Cumhurbaşkanı adada Türkiye’nin; Lozan Antlaşması’na, Yunanistan’ın sınırlarına ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını istedi.

yunan-ada-harita-orta“TSK’NIN GÖREVİ ENGELLENİYOR”


Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım skandalla ilgili konuştu. Yalım, Lozan Antlaşması’na göre başta Keçi Adası olmak üzere Yunan işgali altında olan toplam 18 Türk Adası ve 1 Türk kayalığının Türkiye’nin egemenliği altında olduğunu söyledi. Yunan Cumhurbaşkanı, bakanları ve komuta kademesinin elini kolunu sallayıp Keçi Adası’na gittiğini belirten Yalım, “TSK’nın görevini yapmasının engellendiği anlaşılıyor. Böylece 18 Türk Adası ve 1 Türk kayalığının, Yunan askerine alenen teslim edildiği ABD Dışişleri Bakanlı- bir kez daha tescillenmiştir” diye konuştu.