Sır gibi saklanan büyükelçi kararnamesinde iki sürpriz isim çıktı. Hasan Murat Mercan Tokyo'ya, Merve Kavakçı ise Kuala Lumpur-Malezyeya'ya atanacak. Vatandaşlar Murat Mercan kimdir merak ediyor. İşte yanıtı...

Kulislere sızan bilgilere göre, bu kararnamede Dışişleri meslek memuru olmayıp da dışardan atanan bir başka önemli isim daha var; Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e en yakın isimlerden olan, AKP’nin eski Eskişehir vekili ve Enerji eski Bakan Yardımcısı Murat Mercan da kararnameye dahil oldu. Kulislerde, Mercan’ın da Tokyo’ya atanacağı ifade ediliyor.

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ahmet Gün ise Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi oldu.

HASAN MURAT MERCAN KİMDİR?

Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. ABD'de Florida Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayarak Cleveland State ve Bilkent Üniversiteleri'nde öğretim üyeliği yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucu üyeliğinde bulundu.

22. Dönem ve 23. Dönem Eskişehir Milletvekili'dir. 22. Dönem'de Avrupa Konseyi Parlamenterler Birliği Türk Delegasyonu başkanlığını yürüttü. 23. Dönem'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanlığını yürütmüştür. 3 Şubat 2012 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan yardımcılığına atanıp 5 Eylül 2014 tarihinde Bakan yardımcılığı görevinden istifa etmiştir.