Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kalın bağırsak kanserinde direkt temas yolu, lenf, kan veya karın zarı (periton) yolu ile yayılma veya metastaz yapabildiğini ve vakaların % 30’unda lenf bezlerine ve %50’sinde karaciğere ve %10’unda ise akciğere yayılma görüldüğünü belirtti. Peki kalın bağırsak kanserinin tedavisinde hangi yollar izleniyor?

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kalın bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan yöntemleri anlattı:

“Cerrahi tedavi, kemoterapi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve hedefli tedavi yöntemleri uygulanabilir. Tümörü ve lenf bezlerini çıkartmaya yönelik cerrahi işlem, kalın bağırsak veya kolon kanserleri için en yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesinde bağırsak hazırlığı veya bağırsak temizliği uygulanır. Ameliyat öncesinde, enfeksiyondan korunmak için antibiyotik ve bağırsak kanseri hastalarında sıkça rastlanılan damarlardaki pıhtılaşmayı önlemek içinse düşük molekül ağırlıklı heparin (kan sulandırıcı) ilaçları uygulanır. Kalın bağırsak veya kolon kanseri ameliyatı açık cerrahi, laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi yöntemlerinden birisi ile gerçekleştirilebilir.”

bagirsak

ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI

“Laparoskopik cerrahi veya robotik cerrahi yöntemleri, birkaç küçük delikten kalın bağırsak kanserinin alınması ve farklı bir bölümünden az daha büyük bir kesi yaparak tümörlü kalın bağırsağın bir torba içinde deriye temas ettirilmeden (bölgesel tümör ekimini önlemek için) dışarıya alınması prensibi ile gerçekleştirilir. Her iki teknikte, daha az ağrılı olma, daha erken işe geri dönme olanağı, daha az sıklıkta ameliyat yeri fıtığı belirlenmesi gibi avantajlar taşırlar. Kalın bağırsak kanserinin cerrahi tedavisinden sonra ağrı olabilir, ancak ilaçlarla kontrol altına alınır, birkaç gün gıda verilmeyip serum tedavisi uygulanabilir. Kanser hücrelerinin öldürülmesi ve çoğalmalarını önlemek için kemoterapi uygulanması gerekebilir. Kemoterapi genellikle, iki veya daha fazla ilacın karışımı şeklinde uygulanır. Kalın bağırsak kanserinde kemoterapi uygulaması, ortalama iki haftada bir ve 6 ay süre ile yapılır.”

IŞIN TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

“Radyasyon veya ışın tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek ve çoğalmalarını önlemek için yüksek enerjili X ışınlarının kullanımını içerir. Radyasyon tedavisi, cerrahiden önce (tümörü küçültmek ve nüks şansını azaltmak amacıyla) veya cerrahiden sonra kullanabilir. Işınlar dışarıdan (eksternal radyasyon) veya doku içerisine yerleştirilen bazı iğneler ile doku içerisine verilir (internal radyasyon).

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNDE HEDEFLİ TEDAVİLER

“Kemoterapinin kanser hücreleri yanında sağlıklı hücrelerde etki etmesi nedeniyle, bu yan etkiden korunmak amacı ile hedefli tedaviler geliştirilmiştir. Sadece o hedefler için özel olarak geliştirilmiş ilaçlarla (monoklonal antikor tedavisi) kanser hücrelerinin vurulmasını amaçlar. Monoklonal antikor tedavisi, bağışıklık sisteminin tek bir hücresinden laboratuvar ortamında üretilen kanser hücreleri savaşacak olan antikorlar ile gerçekleştirilir. Bu antikorlar kanser hücrelerine yapışır, onların büyümelerini ve yayılmalarını engellerler. Monoklonal antikorlar damardan verilir, tek başlarına ilaçları taşırlar, bazı zehirleri ve radyoaktif maddeleri normal hücrelere ulaştırmadan direkt olarak kanser hücrelerine taşıyabilirler.”

[old_news_related_template title="Kalın bağırsak kanserine yol açan 7 etken" desc="Her 20-30 kişiden birinin yaşamını tehdit eden kolon kanseri, ülkemizde en çok görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Erken dönemde neredeyse hiç belirti vermeyen kolon kanseri sinsice ilerliyor ve en çok yanlış beslenme alışkanlıklarından etkileniyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/kolon-kanseri.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/kalin-bagirsak-kanserine-yol-acan-7-etken-1704314/"]