Referandumdan sonra Türkiye’ye milyarlarca dolar para akacağı empoze edildi. Oysa gelen para diğer gelişen ülkelere de gitti. Hele Türkiye’de mevduat faizleri yüzde 14’lere hatta üzerine çıkınca açık pencere bulmuş sivrisinek gibi daldılar odaya… Böylesi bir ortamda dahi doların fiyatı 3.50’nin altına inmedi.
Oysa Cumhurbaşkanı, dolarda 3.50’nin altını göreceğimizi ısrarla söyledi. İlla konu ile ilgili yetkililer Cumhurbaşkanı’na “Ben demiştim, düştü işte” dedirtmek adına, bütün imkânları seferber edip söz konusu düzeylerde bir fotoğraf çektirmek için bastırdıkça bastıracaklardır.
Kim bu yetkililer? Kamu bankaları olur, Hazine olur, Merkez Bankası olur, Varlık Fonu’nu zaten danışmanları bizzat yönetiyor. Haliyle görmesi sürpriz olmaz. Görürse de alım için cazip seviyelerde olacağı aşikâr.

RAPORLAR DOLAR DÜŞECEK DİYOR AMA…

Esas hikâye oraları görmesi değil, görürse ne kadar kalacağıdır. Hele bir de araya meydanlarda bekleşen vatandaşa söz verdikleri “idam”ı sokarlarsa 3’lü rakamları son görüşümüz dahi olabilir.
Hafta içi liraya ucuz diyen raporlar piyasaya sürüldü. Yani adamlar diyor ki dolar düşecek! Merak ediyorum bu raporu yazarlarken idam histerisini göz önüne alıp mı yazdılar?
Bu raporların nasıl yazdırıldığını belki biliyor, belki de bilmiyorsunuzdur. Siz bana doların ne olmasını istediğinizi söyleyin, ben size grafiklerle desteklenmiş yanına onlarca veri ile bezenmiş hedefi tam isabetle vuran rapor yazayım. İster teknik, ister temel...…
Maalesef piyasalar raporlarda yazıldığı gibi işlemiyor. Aksi takdirde raporu yazan arkadaş bilgiyi paraya çevirip misk kedisinin icraatı, dünyanın en pahalı kahvesi Kopi Luwak’ı Koç ile karşılıklı şakalaşırken yudumluyor olurdu. Gidip de klavye başında oturmazdı.

KIRILMA NOKTASI!

Anlayacağınız gidip de bankadaki kıza “Dolar ne olur?” diye sormak tavşana niyet çektirmekten farksız. Boşuna zorlamayın. Eğer kanınız ısındıysa sattığı işe yaramaz sigortadan alın bari hedefi tutsun.
Hele kısa vadede piyasa şu yöne evrilecek demek kimsenin haddi değil! Zaten iki ihtimal var. Ya iner, ya çıkar. Bilen kâhin olmaz! Zira biri çıkar, altın fiyatları ons başına yılsonuna kadar şu nedenden dolayı 1000 doların altına düşecek deyip tutturursa ona saygım olur.
Yok, dolar/TL 3.55’i kırarsa 3.56… Onu da kırarsa 3.57’ye gidebilir derse, bildiğin doğal sayıları arka arkaya sıralıyordur. Ciddiye almayın.
Orta ve uzun vade ise nispeten tahmin edilebilir. Şöyle ki içinde bulunduğumuz iyimser hava dalgası pek uzun ömürlü olmayacak. Bu anlamda doların TL karşısında geldiği yer itibarıyla çok daha aşağıları beklemek maceraperestlik olacaktır.

HAZİRANDA PARTİ BİTER!

Yurtdışından piyasaları etkileyecek gelişme olarak Fransa’da Macron’un galibiyeti büyük ölçüde fiyatlanmıştı. Nitekim ABD Başkanı Trump’ın ilk 100 gününün dolmasıyla ve bu aralıkta verdiği sözleri tutamamasıyla piyasalarda yeni yönetime güvenin de azalmasına yol açtı. Dolar nispeten değer kaybetti.
Kısaca dünya kendi halinde dönüyor. Bundan sonraki rampa haziran ayında Amerika’nın artıracağı faiz ile başlayacak. O zamana kadar yuvarlanır gideriz, sonrasında da zaten parti biter, evli evinin köylü köyünün yolunu tutar.

BORSA, ALTIN VE FAİZ

Borsa deyince Türkiye’nin büyüyemediği bir ortamda şirketlerden fazla bir şey beklemeyin. Ama adamın biri gelir, koyar 1 milyar dolar, endeks coşar gider... Fonun biri gelir, 3.75’den dolarını satıp hisse almıştır. Aldığı hisselerin fiyatı oynamasa bile dolar düştüğünden yüzde 5’den fazla kârı cebine koyup gitmeye karar verir. Satar, çıkar. Türkiye’de borsa o kadar ufacık ki iki tarafa doğru sert hareketler mümkün. Zaten işin sırrı zamanlamayı tutturmakta...…
Altın bu sıralar dünyada üvey evlat muamelesi görüyor. Yalnız Türkiye’de altın fiyatları dolara endeksli… Dolar çıkarsa altın da çıkar. Hele ikisi birden çıkarsa dönüşü çifte kavrulmuş olur. Sanki bu aralar cazip gibi görünüyor.
Esas, faiz lobisi deyip duran her ortamda faiz düşmanı bir yönetimimiz vardı. Faizler son 8 yılın zirvesinde… Düşecek gibi de değil ama çıtları çıkmıyor! Ne oldu onlara? Bu aralar ortada yoklar. Nihayet piyasalar hakkında verdikleri her demecin ters teptiğini anladılar mı? Sanmam! İnsanlar değişmez. Belki kendini bir süre dizginleyebilir ama nihayetinde dayanamaz. Bekleyin ve görün. Hazırlıklı olun.