Geçen yıl çöküş yaşayan Türkiye turizmi için, “isteseniz de bundan kötüsünü yapamazsınız” deyip büyük konuşmuşum. Vallahi yaptılar! Yeter ki isteyin, başaramayacağınız şey yoktur.
Geçen yılın felaket rakamları üzerine belki biraz kıpırdanır dedim ama Türkiye’nin turizm geliri, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 17 azalarak 3 milyar 370 milyon bin dolara geriledi.
Bundan üç yıl önce 35 milyar dolar gelir getiren sektör bu yıl taş çatlasa 20 milyar dolar civarında kalacak. Üç yılda 15 milyar dolar kaybetmek her babayiğidin harcı değildir.
Japonya’da olsa Turizm Bakanı gökdelenin çatısında harakiri yaparak ve aynı zamanda aşağı düşerek sonucu garantilerdi.
Bizimkiler gayet pişkin; “Her yere ayak basacağız ve açığımızı yeni pazarlarla kapatacağız.” Tamam, sen her yere ayak basıyorsun ama turist Türkiye’ye ayak basmıyor, sorun orada.
Turizme yatırım yapanlara da yazık. Nereden bilebilirlerdi ki dünyanın gözünde bu kadar sevimsiz hale geleceğimizi? Her “eyy” ile başlayan cümle bize on binlerce turiste mal olduğu halde başına “eyy” konulmadan cümle kurulmayacağını tahmin edebilirler miydi?
Oysa “düğünü, sünneti Türkiye’de yap, komşunu da kap getir” demişti. Şimdi o Nazi komşu gelir mi? Ülkede üç ay daha OHAL uzatılmış. Garibim ne bilsin OHAL ne... Olağanüstü hal... Demek bu ülkede olağan şeyler olmuyor. Ya başıma olağan dışı bir şey gelirse korkusuyla uzak duruyor.

Yasağa kim gelir?

Hadi arayışta olan bir turisti ele alalım. Araştırıyor ki Türkiye turları sudan ucuz. İspanya, İtalya’nın yanında neredeyse bedava... Tesisler, doğa on numara...
Nasıl bir yer bu Türkiye? Peki, neden bu kadar ucuz? Şöyle bir göz gezdirip araştırıyorlar, ülkenin tadı çoktan kaçmış.
Zengini mülteciden illallah demiş, Türkiye mülteci yuvası... Sahillerde Suriyeli gençler... Orta hallisi ucuza eğlenme derdinde, eğlence yok! Ne işi var Türkiye’de?
Şöyle internete girip biraz daha araştırıyor, Wikipedia yasaklanmış! Ansiklopedi la bu! Ama Türkiye’de yasak... Yasaklayanların da sitenin çalışma prensiplerini bilmediği ortada... Sitede istediğin maddeye ek yapıp, istediğin maddeyi açabiliyorsun. Google’ı yasaklamak gibi bir şey. Cehalet işte!
Giderim oraya, oradan akarım diye hiç boşuna düşünmesin. Dünyanın en çok kullandığı gezgin sitesi booking.com da Türkiye’de mahkeme kararıyla yasaklandı. Öyle üç yüz, beş yüz değil, dile kolay tam 130 bin site yasaklı...
Hepsinden geçtim, Antalya gibi bir turizm merkezinde açık alanlarda içki yasaklandı. Bu Rus turist gelsin diye yırtındığın bir ortamda ülkeye ambargo koymak gibi bir şey.
Sen bizim domatesi almıyorsun karşılığında ben de Antalya’da içki içirtmiyorum desen anlarım. Kendi ayağına kurşun sıkıyorsun güzel kardeşim neyini anlayayım?