Bizim gibi gelişen ülkeler tanımına uyan Venezuela bana sanki çok yakından bildiğim bir ülkeyi hatırlatıyor. Kafayı yiyeceğim! Hangisi acaba? Şöyle ki;
Dünyanın en büyük petrol rezervleri Venezuela’nın elinde... Nüfusu 31 milyon olan ülkenin kişi başı geliri Türkiye ile kafa kafaya...
Venezuela’da Chavez, hapisten çıkıp 1998’de yönetimi devraldığında dünya liderliğine oynayacaklarının mesajını veriyordu. (Kıskanılan güç)
Petrol fiyatlarının da yükselmesiyle Venezuela ekonomisine hatırı sayılır bir para girişi oldu. (Hızlı borçlanma)
Paralar yol, hastane, inşaat gibi seçmenleri etkileyecek büyük harcamalara gitti. Benzini neredeyse bedavaya dağıttı... (Adamlar yol yaptı!)
Venezuela hükümeti, bir milyon yoksula ev sahibi olma imkânı sağladı. (TOKİ)
Petrolden para akmaya devam ederken Chavez hızla otoriterleşme yolunda adımlar atmaya başladı. Yönetimi kendi ideolojik sistemine göre düzenledi. (Atı alan Üsküdar’ı geçti)
Her ortamda Amerika’yı suçlayarak, Amerika karşıtı açıklamalar yaparak ülke içinde safları sıkılaştırdı. Para dağıtıldıkça destek de artıyordu. (Eyy Avrupa Birliği!)
Bulduğu her kuruşu harcadı, gelecek petrol gelirlerini dahi sattı. Çin’den gelecekte üreteceği petroller için 50 milyar dolar aldı. (Katar’dan, Arabistan’dan para gelecek)
Chavez ruhunu teslim edince ekibinden Maduro başa geçti. Maduro’nun üniversite diploması bile yoktu. (Belki de kaybolmuştur)
En önemli vasfı Chavez’in güvenini kazanmış olmasıydı. (Düşük profilli başbakan)
Maduro, Aralık 2015’deki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğu kaybetti. Buna rağmen getirilen başkanlık sistemi ile ülkeyi yönetmeye devam etti. (Venezüella usulü başkanlık sistemi)
Üyelerini kendisinin atadığı yüksek mahkeme, 29 Mart Çarşamba günü meclisin yetkilerini feshetti. Bütün güç Maduro’ya kaldı. (Yeni anayasada fesih yok!)
Venezuela’da muhalefet ile iktidarın karşılıklı olarak birbirlerini “darbeyle” suçlaması üzerine gerilim yeniden arttı. Maduro, muhalefet liderlerini yurtdışından, Venezuela’nın gelişmesini istemeyenlerden destek almakla suçladı. (Nazi bunlar!)
Sonuçta Venezuela’nın kötü yönetimin nedeniyle iflasa gitmesi kaçınılmaz hale geldi. (Geçti Bor’un pazarı sür eşeği Niğde’ye)
O ülke Suriye mi acaba? Değil ya... Dilimin ucunda...