Geçen yıl patlayan Panama belgelerinin artçı şokları sürüyor. En son Başbakan Yıldırım’ın iki oğlunun, off-shore şirketlerine ait bilgilerin bu belgelerde yer aldığının ortaya çıkması ile konu tekrar alevlendi.

OFF-SHORE GERÇEĞİNİ KABUL ETMEK GEREKİR...

Off-shore; vergiden uzak, cennete yakın olarak nitelendirilebilecek bir fenomendir. Keza off-shore bölgelere “ vergi cenneti” denilmektedir. Off-shore şirketler genellikle Panama, Jersey, Virgin, Seyşeller gibi verginin hiç olmadığı ülkelerde kurulmuştur. Bu bölgelerde kurulan şirketler, her türlü vergiden muaftır. Bu tür şirketler, tamamen yasal olup, uluslararası kabul görürler. “Finansal gizlilik endeksi” 2015 verilerine göre; tüm dünyada yaklaşık 21 ila 32 trilyon dolar arasındaki finansal varlık ya oldukça düşük vergi ödenen ya da hiç vergi ödenmeyen ülkelerden tutuluyor. Yani bu finansal varlıklar mevcut vergi sistemlerinin dışına çıkarılarak, alternatif vergi cennetlerine yönlendiriliyor. Ayrıca her yıl 1 ila 1.6 trilyon doların yine bu vergi cennetleri üzerinden aklandığı tahmin edilmektedir. Off-shore şirketler yardımı ile vergi ödememek amaç olmakla beraber, özellikle politikacıların aldıkları yüksek rüşvetleri bu şirketlerde tuttukları da bir gerçektir.

Bakanlar Kurulu, off-shore devlet listesini 12 yıldır neden yayınlamıyor?


Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30.maddesinin (7) numaralı bendi 01.01.2006 tarihinden itibaren yürürlüktedir. Ancak bakanlar kurulu, off-shore ülkeler listesini yayınlamadığı için kanun hükmü uygulanamamaktadır. Kanun’un 30.maddesinin (7) numaralı bendinde “kazancın elde edildiği ülke vergi sisteminin, Türk vergi sisteminin yarattığı vergilendirme kapasitesi ile aynı düzeyde bir vergilendirme imkânı sağlayıp sağlamadığı ve bilgi değişimi hususunun göz önünde bulundurulması suretiyle bakanlar kurulunca ilan edilen ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara (tam mükellef kurumların bu nitelikteki ülkelerde bulunan işyerleri dahil) nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın % 30 oranında vergi kesintisi yapılır.” düzenlemesi yapılmıştır.
Yukarıdaki kanun düzenlemesi gereği; yayınlanması gereken off-shore ülke listesi 12 yıldır yayınlanmadığı için, off-shore ülkelere Türkiye’den yapılan ödemelerden yüzde 30 tevkifat yapılamamaktadır.

ACABA NEDEN BU LİSTE YAYINLANMAMAKTADIR?

Hükümet 2 yılda bir “varlık barışı yasaları” çıkararak; Türklerin yurtdışında ve çoğunlukla vergi cennetlerinde bulunan 135 milyar dolarını ülkeye getirtmekte başarılı olamadığı için, Varlık Barışı Yasası’nın sonuçlarını kamuoyuna açıklamıyor.
Bütçe açığını kapatmak için; iğneden ipliğe zam yapan, tüketicileri dolaylı vergilerle inim inim inletenlerin, konu off-shore olunca 12 yıldır kıllarını kımıldatmamalarının yorumunu sizlere bırakarak; vergi mükellefleri için vergi cenneti, vergi almak isteyen devletler açısından kara liste olarak adlandırılan listeyi aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

11szt06a_ant_ist_izm_ank_adn_trb