Azınlık Raporu ya da orijinal adıyla Minority Report filmi en çok sevdiğim ve tekrar, tekrar izlediğim filmlerden biridir.
Filmde birbirine bağlı bir havuzda yaşayan üç kahine bağlı bir sistem aracılığı ile suçları gerçekleşmeden önleyen ve aklından suç işlemeyi geçirenleri bir cezaevi kapsülünde uzun uykulara yatırdığı bir gelecek fantezisinden bahsediliyordu.
Ancak ilk izlediğimizde bize aklımızı kaçırtıp sonra gerçek olan her bilim kurgu filmi gibi Steven Spielberg’in bu müthiş filmi de gerçek olma yolunda.

09rapor

GENİŞ ALANLARI KAPSAYACAK

Çin devleti, yüz tanıma, öngörücü analitik yazılımlar ve diğer yapay zeka imkanlarını kullanarak suçları gerçekleşmeden önleyecekleri bir sistem üzerinde çalışmaya başlayacağını duyurdu. Bu amaçla çalışmalarına başlayan Cloud Walk isimli Çinli şirketin sözcüsü, Financial Times’a yaptığı açıklamada, bir insanın bıçak alırsa suç işleyeceğinin öngörülemeyeceğini ama bıçak, ip ve çekici aynı anda satın aldığında şüpheli hareketler listesine girebileceğini belirtmiş. Sistem, aynı zamanda yüz tanıma teknikleriyle bir insanın farklı mekanlarda ve üzerinde başka kıyafetler olsa bile hareketlerinin analiz edilip şüpheli hareketler içinde olup olmadığını da tanımlayabilecekmiş. “Re-Identification” yani kabaca tekrar kimliklendirme olarak adlandırılan bu sistem ile çok geniş alanları da analiz etmek mümkün olabilecekmiş. Çin, çoğumuzun da bildiği gibi vatandaşının hareketlerini izlemeyi ve kayıt altına almayı çok seven bir devlet. Çin’de tam 176 milyon devlete ait güvenlik kamerası bu sisteme gereken bilgiyi sağlayabilecek yoğunluğa sahip. Ama filmde de anlatıldığı gibi suç önleyici sistemler, bu yazılımlara erişimi olan insanlar tarafından kolaylıkla manipüle edilebilecek ve çekiç almak gibi çivi çakmak için gerçekleşen bir aktiviteyi bir dakikada terörist aktiviteye çevirebilecek sistemler. Hele ülkemizde kullanıldığını hayal bile edemiyorum ve Elon Musk’ın yapay zeka ile ilgili öngörüsüne endişeyle katıldığımı belirtiyorum. Ne demişti Musk: “Yapay zeka insanlığın varoluşuna en büyük tehdittir”

Ve TürkNet kotayı kaldırdı


Biz bu ülke internet kullanıcılarının en büyük belası AKN (Adil Kullanım Noktası) ya da geniş kitlelerin deyimiyle AKK (Adil Kullanım Kotası). Bizi resmen enayi yerine koyan ve satarken “sınırsız” diye satılan internet paketlerimizin aniden yavaşlaması ile kendisi ile tanıştığımız bu saçma sapan ve en çok da internet servis sağlayıcılarını ihya için tasarlandığını düşündüğüm kotalar sözde kaldırıldı. Ama hâlâ eskisi kadar olmasa da hızlar paketlerimiz ölçüsünde düşürülüyor. Ama geçen hafta bir servis sağlayıcı AKN’yi tamamen kaldırdığını açıkladı. TürkNet bundan böyle 100 Mbps’ye kadar hız sağladığı paketlerinde hem AKN hem de taahhüt dönemini kaldırdığını açıkladı.
Bu gerçekten çok sevindirici bir haber. Hele de benim
250 GB sözde sınırsız paketime dün bu yazıyı yazdığım anlarda gelen “Kotanız dolmuştur, hızınız düşmüştür, bize daha çok para vermezseniz internetiniz elimizde rehin!”mesajı bu hareketin önemini bir kez daha arttırıyor benim için.