Hiçbir bilimsel araştırması yapılmadan, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle ortaöğretime yani liselere giriş sistemi değiştirildi. AKP döneminde temel eğitimden ortaöğretime yerleştirme sistemleriyle oynandıkça oynandı. En son Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş yani kısa adıyla TEOG uygulanıyordu. “Emir demiri keser” örneğini sıkça kullanan AKP’liler, sınavla yerleştirilmeyen öğrenciler için “mahalli yerleştirme” dedi ama sınavla öğrenci alacak okullarla ilgili sisteme ise isim bulamadı.
Eğitimle ilgili yapılacak yeni düzenlemeleri en son duyan Milli Eğitim Bakanlığı bürokratları oluyor. Çünkü yapılan her değişiklik, dinci vakıf ve derneklere, hükümete yakın öğretmen sendikasına bırakılmış durumda... Onların yaptıkları da eğitimi her geçen gün biraz daha uçuruma yaklaştırıyor.

ÖĞRENCİLERİN DURUMU...

Türkiye’nin üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2003 yılından bu yana her üç yılda bir yaptığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavıyla öğrenci başarısı ölçülüyor. “Eğitimde de çağ atladık” diyenlere değil işte bu verilere inanalım:
- 2015’te 72 ülkede yapılan sınavda öğrencilerimiz okuduklarını anlamada 428 puanla 50’nci sırada yer aldı, 2003 sınavına göre 15 puan geride kaldı. Fen bilimlerinde 425 puanla 52’nci oldu, 2003 sınavına göre 19 puan geriledi. Matematikte 420 puan aldı, 49’uncu sırada yer aldı ve 2003 sınavına göre 14 puan geriledi.
Ülkenin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da okullarımızı “nitelikli”, “niteliksiz” diye ayırdı. “Eğitimde fırsat eşitliğini” sağladıklarını öne sürenleri, bakan bu sözleriyle yalanladı.

AÇIK LİSE OYUNUNA DİKKAT

Bütün genel liselerin tabelalarının başına “Anadolu” eklemekle okullar Anadolu lisesi olmuyor. İsimsiz sistemin getireceği sorunlardan bazılarını sıralayalım:
- TEOG’da, öğrenci 25 okulu tercih edebilirken, bugün sayı 5’e indirildi. 5’nci tercihte yerleşemeyen öğrenci nereye gidecek? Açık liseye... Çünkü açık lisede imam hatip de, meslek lisesi de var. Açık lise, puanı çok düşük olan öğrencilerin yönlendirildiği bir sistem. Bundan sonra ne mi yapılıyor? Açık liseden, örgün eğitime geçişi serbest bırakacaklar, torpil ve kayırmayı görün siz... Açık lisede öğrencilik hakkı kazanacak olanlar, istediği okula kontenjan artırılması suretiyle geçebilecek.
- 2016 yılı verilerine göre; açıköğretim lisesine kayıtlı öğrenci sayısı 2 milyon 632 bin 179. Bunun büyük bir kısmı yurtdışında okuyanlardır. Son derece yanlış olmasına rağmen açıköğretimi çekici hale getirdiler, bundan sonra daha da özendirilecek.

ONLARA İMAM HATİP YOLU

- Sınav isteğe bağlı olacak. 8. sınıfta öğrenim görenlerin yüzde 90’ı yüzde 1 umutları olsa bile “nitelikli” okullar giriş sınavına katılır. Bu yarışta, 6 ve 7. sınıflardan da soru yöneltileceğinin açıklanması, öğrencilerin kaçak dershanelere, etüt merkezlerine gitmesinin, özel ders alınmasının yolunu daha da açar.
- Küçük yerleşim yerlerindeki veli ve öğrenciler çok mağdur olacak. İlçede imam hatip lisesi, bir de çok programlı lise var. Öğrencinin 5 tercih yapması mümkün değil. Sınavı kazanması halinde öğrencinin pansiyonlu okula gitmesi gerekir. Ancak pansiyonlu okulların sayısı da sınırlı...
- Sınavda öğrenciye 60 soru yöneltileceği belirtildi. Soru sayısı az. Çünkü ortaokulun temel dersleri Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler ve Fen Bilgisi’dir. Türkçe’nin haftalık ders saati sayısı 16, Matematik 15, Fen 12, Sosyal ise 6 saat. Buna İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini de eklerseniz 5-6 dersten soru yöneltilmesi lazım. Bunu dersin ağırlığına göre mi, ders sayısına göre mi olacağı da belirsiz.

NAKİLLERDE BELİRSİZLİK

- Özel okullar öğrenci alımında kendi sınavlarını yapabilecek. Her okul kendi sınavını yapmaya kalkıştığında sınav tarihleri çakışacağı için öğrenci ve velileri açısından bir curcuna olur. Genel olarak özel okullar, sınavlarını merkezi sınavlardan önce yapıyordu. Halbuki veli ve öğrenci, önce merkezi sınavdaki başarısını, istediği okulu kazanıp kazanamadığını gördükten sonra özel okul sınavına katılıyordu. Dolayısıyla kayıt esnasında da kargaşa yaşanır.
- Sınavsız kayıt yaptıran okullar arasında, öğrenci nakillerinin hangi esaslara göre yapılacağı belirsiz.
Sistemi karmaşık ve içinden çıkılmaz hale getirmek için gerçekten çok çalışmışlar. Eğitimi, siyasete feda etmeyin beyler...