İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in istifa ettirilmesinden sonra aralarında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de bulunduğu 10’dan fazla başkan istifaya zorlanıyor. Etmeyenler hakkında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile geçmişteki bağlar ya da belediyede yapılacak soruşturmalar başkanları daha da zor duruma düşürecek. Açıkçası başkanların gitmemekte direnmesinin nedeni de zaman kazanıp, kendileri için “sıkıntılı” olan konuları bu dönemde çözmek olabilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran dönüşü uçakta gazetecilere “CHP’li belediye başkanlarından şikayetler var. Onların da gereği yapılacak” dedi. Tabii ki şikayet varsa gereği yapılır. Bu sözlerin hemen ardından CHP’li başkanlar “müfettiş kıskacı”na alındı. “Özel denetim” adı altında CHP’li bazı belediyelere gönderilen müfettişlerin şu anda yürüttüğü soruşturmanın her şeyi gizli... Onlar, CHP’li belediyelerin mal ve hizmet alımı yaptıkları şirketlerde bir yığılma, o şirketlerin FETÖ bağı olup olmadığını da inceliyor.

BAŞKANLARA OPERASYON

AKP’li bazı başkanlar istifaya zorlanırken, benzer bir durumu, müfettiş raporlarını dayanak gösterip CHP’li başkanlara da uygulama hazırlığı var. Bunlar, seçim hazırlık çalışmasının da bir parçası. Bu süreçte CHP’li başkanlar kamuoyunda yıpratılacak. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Belediyelere, AKP Genel Başkanı’nın talimatı üzerine müfettiş gönderildi. AKP’li başkanlara FETÖ operasyonu yapılacak. Muhalefet belediye başkanlarına da operasyon yaparak bir yerde dengeleme yapmak istiyorlar” görüşünde...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaptığımız sohbette, aralarında İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana, Bursa, Balıkesir, Denizli’nin de bulunduğu birçok ilde CHP adaylarının seçimi kazanacağını söylemişti. AKP içindeki dağınıklık, başkanlara dönük suçlamalar, eleştiriler de CHP’nin işini daha da kolaylaştıracaktı. Bunu engellemek için müfettişler devreye sokuldu. SÖZCÜ’nün manşetinden sonra CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da nasıl bir baskıyla karşı karşıya kaldıklarını basın toplantısıyla dün açıkladı.

İSTİFA NEYİN KARŞILIĞI?

Belediye yönetimlerinde, görevini kötüye kullanan veya Cumhurbaşkanı’nın deyimiyle faaliyetleri yetersiz görülen, “metal yorgunluğuna uğramış” belediye başkanları hakkında öncelikle uygulanması gereken hükümler Belediye Kanunu’nda açık seçik olarak belirtiliyor. İstifasının istenmesinin de mevzuatta yeri yok. O yüzden bazı başkanlardan bir an önce kurtulmak uğruna hukuku zorlayan bu uygulama desteklenmemeli. Emekli Mülkiye Başmüfettişi Mahmut Esen, belediye başkanlığının sona ermesini gerektiren durumları şöyle özetledi:
“- Belediye meclislerince başkanın bir yıllık faaliyetlerini kapsayan (metal yorgunluk olup/olmadığını gösterir nitelikte) raporun yetersiz bulunması/kabul edilmemesi veya belediye başkanı hakkında verilmiş gensorunun nitelikli çoğunlukla kabulü, Danıştayca da uygun görülmesi hallerinde belediye başkanı başkanlıktan düşürülür.
- Görevleriyle ilgili bir suç nedeniyle haklarında soruşturma/kovuşturma açılan belediye başkanları kesin hükme kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. Terör suçları nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine İçişleri Bakanınca kayyum atanır. (Bu bağlamda halen 80’den fazla belediye başkanının yerlerine görevlendirme yapıldı.)
- Belediyenin temel hizmetlerinin bazılarının yerine getirilmediğinin tespiti halinde bu hizmetler İçişleri Bakanınca il valisine gördürülebilir.”
Görevini kötüye kullanan veya faaliyetleri yetersiz görülen (performansları düşmüş/metal yorgunluğuna uğramış) belediye başkanları hakkında öncelikle yasa hükümleri uygulanması gerekirken, istifasının istenmesi doğru bir yaklaşım olmaz. Üstelik bu tür bir uygulamanın objektiflikten uzak kalacağı, istifa kavramıyla örtüşmeyeceği, bazı suç ve suçluların takip edilmemesi/kapatılması karşılığında istifanın verilmiş olabileceği gibi haklı kuşkulara yol açacak, bu yükü hayatları boyunca taşıyacaklar. Örneğin Kadir Topbaş, neyin karşılığında hemen istifa etti?