15 Nisan 2016....
Afyonkarahisar’ın her karışı şehit kanıyla sulanmış kutsal topraklarında Mustafa Kemal’in askeri olarak yaşamaktan gurur duyan yurttaşlarımızın coşkulu katılımıyla yaptığımız Halk Arenası’ndan İzmir’e dönüyoruz...

* * *

Ama önce Dumlupınar Şehitliği’ne gidiyor ve şehitlerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla eğilerek, onları sevgi, minnet ve rahmetle anıyoruz.
Fikri Sağlar’ın Kültür Bakanı, dünyaca saygın değerli bilim insanı Prof. Dr. Emre Kongar’ın Müsteşar olduğu 1992 yılında açılan şehitliği gezerken gözyaşlarımızı tutmakta zorlanıyoruz.
Anıtlar, mezar taşları ve kitabelerde yazılanları okurken, tüylerimizin ürperdiğini hissediyoruz.
Hele bir anıt ve yanıbaşındaki kitabede öylesine etkileyici bir kahramanlık destanı var ki, onu yaşadığımız sürece unutmanın mümkün olmadığına inanıyoruz:
“Bu anıt, oğlu Mehmet 8 yaşında iken, 1912 yılında, Balkan Savaşı’na katılıp Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya Savaşları’nda cepheden cepheye 11 yıl koşarak çarpışan, Doğu Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katılan ve Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde, 19 yaşındaki Alay Sancaktarı oğlu ile karşılaştıktan sonra, 31 Ağustos günü şehit düşen Çetmili Kara Ali Çavuş’un muhteşem destanıdır.
Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de, 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur.
Yüce kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz. 26 Ağustos 1922...”

* * *

Ve o anda Nazım’ın eşsiz dizelerini hatırlıyoruz:
“Paşalar onun arkasındaydılar.
O, saati sordu.
Paşalar: ‘Üç’, dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu.
Bıraksalar ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak, Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı...”

* * *

Bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları yaklaşırken, o program için bizi davet eden CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Kemal Demirkıran arayıp, 26 Ağustos gecesi, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın “Büyük Taarruzu” başlattığı Kocatepe’de bir Halk Arenası yapmamızı öneriyor.
Daveti memnuniyetle kabul ediyoruz.
Kemal Bey gereken izinler için hemen başvuruda bulunuyor, biz de gelecek olumlu haberi heyecanla bekliyoruz..
Ancak valilik, 30 Ağustos Zaferi’ni Afyonluların coşkuyla kutlayacakları Halk Arenası’na izin vermiyor!..

* * *

Ama kısa bir süre önce bölgeden çok anlamlı başka bir davet geliyor.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi Şehitliği’nin bulunduğu Kütahya’nın Dumlupınar İlçesi Belediye Başkanı Niyazi Tezcan, bize gönderdiği mektupta, “Her yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu’na bir projeyle başvurarak 30 Ağustos Zaferi’ni kutlama etkinlikleri için destek istediklerini, ancak Çilek Festivali ve Karpuz Şenliği gibi organizasyonlara para veren Tanıtma Fonu’nun, kendilerinden bu desteği esirgediğini” belirtiyor. MHP’den seçilen başkan, “Buna karşılık Dumlupınarlılar”ın imece ile hazırladıkları yemekleri gelen konuklara ikram ederek, bağımsızlığımızı ve Cumhuriyet’i borçlu olduğumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını büyük coşku ve minnetle anıyoruz” diyor.

* * *

Başkan bu yıl bir adım daha atıyor ve Halk Arenası’nı Cumhuriyet Bayramı Haftası’nda, Büyük Önderimizin “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir” emrini verdiği Dumlupınar’a davet ediyor...

* * *

Böyle bir davet gelir de biz durur muyuz?
Eğer olağanüstü bir durum olmazsa bu akşam CHP’nin Kuvayı Milliye ruhunu Meclis’e taşıyan, Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, Cumhuriyet kadınının başarılı örneğini temsil etmekten gurur duyan Medya ve İletişim Uzmanı Sedef Kabaş ve FETÖ kumpaslarında Mustafa Kemal’in askeri oldukları için büyük acılar yaşayan subaylarımızı yiğitçe savunan Halkın Avukatı Murat Ergün ile birlikte, kahraman Dumlupınarlılar’ın konuğu olacağız.
Halk Arenası canlı yayınında hem engellenen 30 Ağustos Zaferi’ni, hem de Cumhuriyet Bayramı’nı coşkuyla kutlayacağız...