Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı. Akşam saatlerinde birbiri ardına havalanan Türk savaş uçakları, Türkiye sınırına yakın noktada bulunan PYD'ye ait mevzileri hedef aldı. Afrin'e yakın Minnag, Maranez, Melkiye ve Ayn Daknı bölgeleri Türk savaş uçakları tarafından ardı ardına bombalandı. Savaş uçakları ile hedef alınan yerlerden yükselen dumanlar ise Türkiye tarafından olduğu gibi operasyonun kritik noktalarından olan Azez'den de çıplak gözle izlendi. Peki Zeytin Dalı Harekatı nedir? İşte Afrin hakkında detaylar...

ZEYTİN DALI HAREKATI'NIN AMACI

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada Zeytin Dalı Harekatı'nın amacı, Türkiye'nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı. Operasyon kapsamında "Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak" da amaçlar arasında sıralandı.

NEDEN HAREKATA ZEYTİN DALI ADI VERİLDİ?

Afrin, Suriye'nin kuzey batısında olan kent. Kentin nüfusu 50.000'in üzerindedir. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür ve zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil ve Halep sabunu kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır.

AFRİN NEREDE?

Afrin Türkiye sınırında yer alan bir Suriye kenti. Nüfusun ağırlıklı kısmını Kürt nüfus oluşturuyor. Afrin’de çok sayıda Arap ve Türkmen de bulunuyor. Hatay ve Kilis ile sınırı olan Afrin, sınırdan çıplak gözle bile görebilecek kadar Türkiye’ye yakındır.



AFRİN’İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ NE?

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin’e yönelik “Zeytin Dalı Harekatı’nın başladığını açıkladı.

Açıklamada harekatın amacı, Türkiye’nin sınırlarında ve bu bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması olarak tanımlandı. Operasyon kapsamında “Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak” da amaçlar arasında sıralandı.

Türkiye, 2016’ta düzenlediği Fırat Kalkanı Harekâtı’yla sınırın Suriye tarafındaki 2 bin kilometrekarelik bir bölgeyi IŞİD’den temizledi. Şu anda TSK’nın korumasındaki ve ÖSO denetimindeki bölge Fırat Nehri’nin batısında Azez’den Cerablus’a dek uzanıyor.

Fırat Kalkanı Harekâtı sadece Türk sınırındaki IŞİD tehdidini ortadan kaldırmakla kalmadı, iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturdu ve Kürtlerin Suriye’de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engelledi.

Türkiye, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’e de asker gönderdi. Bölge, Mayıs 2017’de Türkiye, İran ve Rusya arasında imzalanan anlaşmayla çatışmasızlık bölgelerinden biri haline geldi.

Yapılan ateşkes anlaşmasının ardından, TSK Ekim 2017’de İdlib’e girerek, gözlem noktaları oluşturdu.

İdlib’e asker konuşlandırmak, aynı zamanda Türkiye’nin Afrin’in güneyinde de bir askeri varlığa sahip olmasını sağladı.

Afrin’e girmek, Suriye’deki Kürtlerin yükselişini önlemeyi amaçladığından Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı’nın devamı olacak. Afrin, Türkiye’nin sınırının hemen ötesinde ve YPG ve TSK arasındaki çatışmalar aylardır sürüyor.

YPG, Afrin’in denetimini 2012’de ele geçirmiş ve fiilen özerk bir yönetim kurmuştu.

Türkiye YPG’yi PKK’nın bir uzantısı olarak görüyor. Ankara, kendi Kürt nüfusunun ayrılmasından kaygılandığı için sınırın diğer yanında bir bağımsız devlet kurulmasına şiddetle karşı çıkıyor.