Hacca gitmek için vatandaşlar yıllarca sıra bekliyor... Vekiller ise istediği zaman hacca gidiyor. CHP’li Özkes, 10 bin kişilik ek kontenjanın da AKP’lilere dağıtıldığını öne sürdü

25’i AKP’li olmak üzere toplam 35 milletvekili, kendilerine tanınan ayrıcalıklarla “hacı” olabilmek için dün Suudi Arabistan’a gitti. Milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kendilerine ayrılan kontenjandan yararlanırken, sıradan vatandaş gibi hacca gitmek için başvuran CHP’nin emekli müftüsü olan Milletvekili İhsan Özkes’e ise 6 yıldır sıra gelmedi. Özkes, Diyanet’in 10 bin kişilik ek kontenjan aldığını, ancak bunun el altından AKP’lilere dağıtıldığını öne sürdü ve bu konuda soru önergesi de verdi.

1 milyon 657 kişi bekliyor

Bu yıl hacca gitmek için başvuranlarla birlikte 1 milyon 160 bin 657 kişi hac sırası bekliyor. İlk kez bu yıl başvuranların sayısı 291 bin 724 olarak belirlendi. Daha önce hacca gitmek için 6 kez başvurmalarına rağmen hacca gidemeyenlerden, 2013 yılında hacca gitmek için yeniden başvurmaları halinde bu adaylar hacca gönderilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, Suudi Arabistan’ın bu yıl Türkiye’ye 76 bin 100 hac kotası verdiğini, bunun 10 bin civarında artırılması için çalışma yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını söylediler. CHP Milletvekili İhsan Özkes ise kontenjanın alınmasına rağmen vatandaşlardan ve hac organizasyonu düzenleyen şirketlerden gizlendiğini öne sürdü.

35 milletvekili gitti

Hacca gitmek için vatandaşlar gibi normal kayıt yaptırmayan milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından “ayrıcalıklı” olarak dün hacca götürüldü. Esenboğa Havalimanı’nda ihramlarını giyen 35 hacı adayı milletvekili, dualarla uğurlandı. Giden milletvekillerinin 25’inin AKP’li olduğu bildirildi. MHP’den de Zuhal Topçu, Ali Torlak ve Reşat Doğru “VIP hacı adayı” olarak dün saat 06.00 uçağıyla Suudi Arabistan’a gitti. Milletvekillerinin yanı sıra bürokratlardan da hacca gidenler oldu. Bazı bakanların da birkaç gün içinde hacca gidecekleri bildirildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de, bugün hacca gidecek.
Diyanet yetkilileri, milletvekilleri için Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden özel vize alındığını, hac kontenjanının dışında tutulduğunu öne sürdüler. Yerel seçimlerin 27 Ekim’e çekilmesiyle ilgili oylama sırasında genel kurulda bulunmayan ve o günlerde ABD’de olduğunu açıklayan eski milli futbolcu AKP Milletvekili Hakan Şükür de, dün hacca giden milletvekilleri arasında yer aldı.
CHP Milletvekili emekli Müftü İhsan Özkes, “Milletvekili ayrıcalığından yararlanıp hacca gitmeyi hiç istemedim, böyle bir şeyi kabul de edemem. Yüzbinlerce kişi hacca gitmek için sıra beklerken, o kontenjanların milletvekillerine ayrıcalık tanınarak verilmesini de doğru bulmam. Ben de, otelde kalmak için başvuran ve 6 yıldır bekleyen bir vatandaşım. Hacca hak eden gitsin. Hac için milletvekilinin kontenjan kullanmasını da doğru bulmuyorum. Hac konusunda ne kendim, ne de başkası için aracı olmam” dedi.

Başkan lojmanına 400 bin TL

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bazı uygulamalarını TBMM’de gündeme getirip eleştiren ve Diyanet’te olduğunu öne sürdüğü bazı yolsuzluk iddialarını da soru önergesiyle TBMM gündemine getiren Özkes, şunları söyledi:
“Yolsuzluklarla ilgili sorulara Diyanet cevap vermekten kaçınıyor. Hac paraları amaç dışı kullanılıyor. Başkanın lojmanı için 400 bin lira ödendiğini sormama rağmen, cevap alamadım. Geçen yıl hacda 14 milyon 500 bin Suudi Riyali’nin fazladan harcandığının müfettişler tarafından belirlendiğine ilişkin soruma da cevap vermediler.”

‘El altından kontenjan’

CHP’li Özkes, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 10 bin kişilik ek kontenjan aldığını, ancak bunun acentalardan saklandığını öne sürdü. Özkes, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, bu kontenjanların hacı adaylarına değil, AKP’lilere ve kendi çevrelerine el altından kullandırıldığına ilişkin önemli duyumlar aldıklarını belirtti ve şunları söyledi:
Hatırlı kişilere kullandırılıyor
“Eğer 10 bin yeni kontenjan alındıysa, bunun sıra bekleyen ve hak eden vatandaşlara verilmesi gerekirken, bunun yapılmadığını Diyanet’e telefon ettiren milletvekilleri ya da hatırlı kişilerin istediği kişiler için kullandırıldığını duyuyoruz. Kullanılan ek kontenjanın, Diyanet İşleri Başkanı’nın özel girişimiyle elde edildiği gerekçe gösterilip yalnızca Diyanet tarafından kullandırıldığı ve acentalara da kayıt yapma hakkının verilmediğini öğrendik.”

Saygı Öztürk / Ankara Sözcü