An­ka­ra­’nın do­ğal­gaz da­ğı­tım ağı Baş­kent­ga­z’­ın sa­tış sü­re­ci 25 Ara­lık 2007’de baş­la­dı. İlk iha­le­yi Mart 2008’de Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si yap­tı. İha­le­yi es­ki baş­ba­kan­lar­dan Me­sut Yıl­ma­z’­ın ye­ğe­ni Meh­met Kut­ma­n’­a ait Glo­bal Ya­tı­rım ile ün­lü işa­dam­la­rı Se­za­i Tür­keş ve Fev­zi Ak­ka­ya­’nın kur­du­ğu STFA­’ya ait Ener­gaz şir­ke­ti 1 mil­yar 610 bin do­la­ra ka­zan­dı. An­cak iha­le, “yü­küm­lü­lük­ler ye­ri­ne ge­ti­ril­me­di­” ge­rek­çe­siy­le ip­tal edil­di.

Ka­ra­meh­me­t’­in te­mi­na­tı yan­dı
İkin­ci iha­le­yi Özel­leş­tir­me İda­re­si Baş­kan­lı­ğı, Ma­yıs 2010’da yap­tı. Bu iha­le­de en yük­sek tek­li­fi 1 mil­yar 514 mil­yon do­lar­la, ün­lü işa­dam­la­rı Meh­met Ka­zan­cı ile Meh­met Emin Ka­ra­meh­me­t’­in kur­du­ğu kon­sor­si­yum ver­di. Kon­sor­si­yum, iha­le be­de­li­ni ya­tır­ma­yın­ca te­mi­na­tı yan­dı. Baş­kent­gaz için son iha­le Ey­lül 2012’de ger­çek­leş­ti­ril­di. Bu iha­le­yi, şir­ke­te 1 mil­yar 162 mil­yon do­lar de­ğer bi­çen To­run­lar Gı­da ka­zan­dı.

Baş­ba­kan Er­do­ğan, iha­le­nin ona­yı bek­le­nir­ken 1.5 ay ön­ce eko­no­mi çev­re­le­ri­ni şa­şır­tan bir çı­kış yap­tı. Ka­tıl­dı­ğı bir te­le­viz­yon prog­ra­mın­da, “Kâr­lı­lık ola­yı­nı mil­le­ti­mi­zin le­hi­ne dü­şün­mek du­rum­da­yız. Me­se­la Baş­kent­ga­z’­da 1.5 mil­yar do­la­rı ya­ka­la­dık. Geç­ti­ği­miz gün­ler­de ya­pı­lan iha­le­de tek­lif 1 mil­yar 162 mil­yon do­lar ol­du. Geç­miş­te 1.5’u ya­ka­la­mış­ken şim­di 1’e dü­şün­ce bu­nun he­sa­bı so­rul­maz mı?” di­ye­rek en­di­şe­si­ni di­le ge­tir­di.
“Va­ta­na iha­net ede­ri­m” de­miş­ti

Er­do­ğan, şu­bat so­nun­da Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri­’n­den dö­ner­ken de, 5.7 mil­yar do­lar­lık köp­rü ve oto­yol özel­leş­tir­me­si için, “Ça­lış­ma yap­tır­dık. Kar­şı­ma bu­nun iki ka­tı ra­kam çık­tı. Bi­ri­si 11-12 ise, öbü­rü 8-9 ci­va­rın­da. En dü­şü­ğü de 7 ci­va­rın­da çık­tı. Böy­le çık­tık­tan son­ra, ben bu­nu ve­rir­sem va­ta­na iha­net ede­rim, hal­kı­ma iha­net ede­ri­m” de­ğer­len­dir­me­si­ni yap­tı. Koç-Ül­ker-UEM or­tak­lı­ğı­nın ka­zan­dı­ğı köp­rü-oto­yol iha­le­si ip­tal edil­di.

Baş­ken­gaz için de ip­tal edi­le­ce­ği bek­len­ti­si oluş­tu. An­cak, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın imam ha­tip li­se­sin­den okul ar­ka­da­şı olan Aziz To­ru­n’­a ait To­run­lar Gı­da için bu bek­len­ti ger­çek­leş­me­di.

Baş­kan­lı­ğı­nı, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın yap­tı­ğı Özel­leş­tir­me Yük­sek Ku­ru­lu, Baş­kent­ga­z’­ın To­run­lar Gı­da­’ya sa­tı­şı­nı onay­la­dı. Aziz To­run, bir rö­por­ta­jın­da, iha­le­le­ri Er­do­ğa­n’­a ya­kın ol­du­ğu için ka­zan­dı­ğı id­di­ala­rı­nı, “Ga­la­ta­sa­ray Li­se­si ya da Al­man Li­se­si me­zu­nu ol­say­dık, bun­lar mı söy­le­ne­cek­ti yi­ne. Tür­ki­ye­’de ye­tiş­miş in­san­la­rın her bi­ri, bir yer­den ge­li­yor ve bir şe­kil­de yan ya­na ol­mu­şuz. Ab­dul­lah Gül de, ik­ti­sat fa­kül­te­sin­den abim. Ha­yat te­sa­düf­ler­le do­lu­” di­ye red­det­miş­ti.