Henüz tasarı haline gelmedi ama yasa teklifine baktığımızda genel çerçevesi belli.100 DOLARA AF YOK
Af yasası teklifine göre, 30 Nisan 2014 tarihinden önce vadesi geldiği halde ödenmemiş olan;
- Askerlikle ilgili para cezaları,
- Genel seçimde oy kullanmayanların para cezaları,
- Nüfus para cezası, af edilecek.
Ayrıca, sigara ile ilgili para cezaları hariç, 120 liranın altındaki;
- Trafik para cezaları, dilencilik, sarhoşluk, gürültü çıkarma, kaldırım işgali, sokağa eski eşya atmak gibi fiillerden kaynaklanan idari para cezaları tebliğ edilmeyip, af edilecek.
Görüldüğü gibi, vatandaşa getirilen af, yaklaşık 60 dolara kadar olan cezaları kapsıyor. Örneğin 100 dolar hatta 70 dolar karşılığı olan cezaya af yok.
100 MİLYON DOLARA AF VAR
Gazetelerden okudunuz, bazı şirketler, oluşturulan bir “havuza” 100’er milyon dolar bağışta bulunmuşlar. Ancak defter kayıtlarında, bunu gösterememişler.
SÖZCÜ’de yazdık; 5 yıllık genel zamanaşımı süresi içinde yapılacak vergi incelemesinde durumun tespiti halinde, yüzde 20 kurumlar vergisi, yüzde 18 KDV, yüzde 15 stopaj, ayrıca her birinin tutarı kadar vergi ziyaı cezası ve ayrıca gecikme faizi istenecekti.
Yeni af yasası teklifi ile bu risk bütünüyle kaldırılıyor.
“Şirketten para çekenler veya kasada yüklü para gösterenler, bu tutarın yüzde 3’ünü ödemeleri koşuluyla” her türlü vergi, ceza, faiz riskinden kurtulacaklar.
Yani bu şirketlere “kasanızdaki 100 milyon dolar ne oldu? Ortakların şirketten çektikleri 100 milyon dolar ne oldu?” diye sorulamayacak, vergi ve cezası da istenemeyecek!..
Sonuç olarak, vatandaşın 100 dolarlık borcuna af yok ama şirketlerin 100 milyon dolarına var.
Dün de yazdık ya.. AKP’nin (A)’sı yani “Adaleti” bu!..

