Kamil ELİBOL / ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu Dışişleri Bakanı iken el konulan 16 ada için, “adacık” deyip “aidiyet” sorunu olduğu itiraf etti. Geçen yıl Milli Savunma Bakanı olan İsmet Yılmaz’ın ise işgal iddialarını yalanladığı ortaya çıktı.

TCK 302 MADDE

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Eşek ve Bulamaç başta olmak üzere 16 adanın Yunanistan tarafından işgal edilmesinden sorumlu olan dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Ahmet Davutoğlu’nun TCK’nın 302. Maddesi kapsamında yargılanmaları gerektiğini savundu.

BİRBİRLERİYLE ÇELİŞTİLER

Akçay’ın Türk adalarının işgali konusunda 2012 ve 2014 yıllarında verdiği soru önergelerine dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtları birbiriyle çelişti.

Sahipsiz memleket

Sahipsiz memleket

ADACIK BENZETMESİ

Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Akçay’ın sorularına dönük 5 Şubat ile 13 Temmuz 2012’de iki ayrı resmi yanıt gönderdi. Davutoğlu’nun Yunanlıların karakol yaptığı ve vatandaşlarını yerleştirdiği adalar için “adacık” benzetmesi yapması dikkat çekti. Davutoğlu yaşanan sıkıntıyı doğrulayıp şöyle dedi:

“Ülkemiz ile Yunanistan arasında Ege Denizi’yle alakalı olarak bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti dahil bir dizi sorun bulunmaktadır. Bu sorunların tümü mevcut diyalog kanalları çerçevesinde bu ülkeyle ele alınmaktadır. Ülkemiz, bu sorunların tümüne hakkaniyete uygun olarak ve ülkemizin temel hak ve menfaatleri dikkate alınarak kalıcı çözümler getirilmesini arzulamaktadır”

ULUSLARARASI ANLAŞMA

Davutoğlu’nun 13 Temmuz 2012’de Meclis’e gönderdiği ikinci yanıtta ise şunları söyledi:
“Ege’de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında Ege Denizi’nde geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması dahil, iki ülke arasında Ege’de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunmaktadır.

DEVLET POLİTİKASI

Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen bu politika, sadece hükümetimiz döneminde değil, bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenin ve bu haliyle partiler üstü nitelik taşıyan bir devlet politikasıdır”

YILMAZ YALANLADI

Davutoğlu Dışişleri Bakanı iken Ege’deki adalarda yaşanan sıkıntıyı doğrularken dönemin Milli Savunma Bakanı olan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, iddiaları yalanladı.
Yılmaz, Akçay’ın, “Yunanistan işgali altındaki Türk adalarında Yunanistan tarafından askeri karakollar kurulduğu doğru mudur? Yunan askeri karakollarının bulunduğu Türk adaları hangileridir?” yönündeki sorularını 13 Ekim 2012’de yanıtladı. Yılmaz, “Yazılı soru önergesindeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

HER İKİSİ DE ADA

MHP’li Erkan Akçay, Davutoğlu’nun “adacık” diye tanımladığı Bulamaç adasının Büyükada büyüklüğünde, Eşek adasının ise Büyükada’nın üç katı büyüklüğünde olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Google Earth dahil olmak üzere bütün dünya haritalarında her ikisi de ada olarak belirtilmektedir. Davutoğlu Dışişleri Bakanı iken Eşek ve Bulamaç adalarının hakimiyeti ile ilgili vermiş olduğum soru önergelerine iki adayı ‘adacık’ olarak nitelendiriyor. Adacık ifadesi ile Yunanistan’ın bu adaları fiili işgali küçümsenerek görmezden mi gelinmek isteniyor?”

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

SÖZCÜ’ye konuşan Akçay, tüm resmi belgelerde Türkiye’ye ait olan Eşek ve Bulamaç Adaları’nın Yunanistan tarafından işgalinin görmezden gelerek Türk Ceza Kanunu’nun 302. Maddesi kapsamında suç işlendiğini iddia etti. Dönemin Başbakanı olan Tayyip Erdoğan ile Ahmet Davutoğlu’nun bu suçtan yargılanması gerektiğini belirten Akçay, “Madde çok açık. Bu suçu işleyenlerin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırmalarını öngörüyor” dedi.

TÜRKLERE PASAPORT SORULUYOR

Akçay, Sahil Güvenlik botlarının Bulamaç Adası istikametinde 3 mili geçemediğini de öne sürdü. Akçay, 2004’e kadar boş olan, günü birlik turlarla halkın piknik ve denize girmek için gittiği Eşek ve Bulamaç adalarına önce Yunanistan vatandaşlarının yerleşip binalar yaptığını ardından da Yunan askerlerinin yerleştiğini savundu.

31 Aralık 2008’de Yunanistan Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı’nın, 5 Ocak 2009’da da Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın adalara gelip askerleri ve vatandaşları ziyaret ettiğini kaydeden Akçay, bu adalarda denize haç atma töreni düzenlendiğini ileri sürerek, “Bu adalara giden Türklere pasaport sorulduğu bile konuşuluyor” dedi.

İŞTE O MADDE

TCK’nın Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak başlıklı 302. Maddesi şöyle:
“Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiili işleyen kimse ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır”