Hükümeti gerektiği zaman eleştirmek neredeyse sadece siyasi partilere bırakılmış gibi. Üniversiteleriniz, işçi, işveren sendikalarınız, sivil toplum örgütleriniz derin bir sessizliğe gömülmüş durumda. Televizyonlar kapatılıyor, basın üzerinde yoğun baskılar devam ediyor, meslektaşlarımız kayyum tarafından tazminatları ödenmeden ortada bırakılıyor.
Ülkede yargıya olan güven azalmış. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun, değişik baroların başkanlarının yaptıkları çıkışlar yeterli bir biçimde duyurulmuyor. Susmazlar ama onların da susması demek tam anlamıyla bir teslimiyettir.

İsterse çamurdan olsun


Ülkemizde yaşanan hukuksuzluklarla mücadelede barolara büyük görev düşüyor. Acaba baro başkanları ne diyor? Onlardan duyduklarımızla bile rahatlıyoruz, “henüz konuşabilen var” diye umutlanıyoruz. Baro başkanlarından gelen umut dolu sözleri okuyalım:
-Adana, Mengücek Gazi Çıtırık: Savunma boyun eğmez. Eğdiremezsiniz. Yunus Emre: “Olsun be aldırma yaradan vardır/sanma ki zalimin ettiği kârdır/ mazlumun âhı indirir şâhı/her şeyin bir vakti vardır.”
-Ankara, Hakan Canduran: Barolardan rahatsız olanları daha çok rahatsız edeceğimize söz veriyoruz.
-Aydın, Gökhan Bozkurt: Üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü tesis eden Barolar Birliği ve tüm barolar olarak, susturulamayacak olan avukatlarla bu yolda efeler gibi yürümeye devam edeceğiz.
-Burdur, Ramazan Gedik: İnsansız adalet olmaz. Adaletsiz insan olur mu? Olur. Ama olmaz olsun.
-Bursa, Ekrem Demiröz: Yeter ki güvenilir bir yargı olsun. İsterse çamurdan olsun.
-Çanakkale, Bülent Şarlan: Çanakkale geçilmez. Hukuk devleti ve demokrasiden asla vazgeçilmez.
-Çankırı, Erkan Köroğlu: Yargı bağımsızlığı olmayan toplumların geleceği ve güvenliği olmaz.
-Eskişehir, Rıza Öztekin: Hukuksuzluğa, adaletsizliğe, zulme karşı mücadele etmediğimiz ve boyun eğdiğimiz takdirde sadece haklarımızı kaybetmeyiz; onurumuzu da kaybederiz.
- Gümüşhane, İsmail Taştan: Bu ülkede diktatörlük rejimi kurmak isteyenlere karşı, bu özlemi duyanlara karşı mücadeleden kaçmak yok; yılgınlık yok; onlardan korkmak yok; şartlar ne olursa olsun mücadeleye devam.

Eşkıya, hükümdar olmayacak


- İstanbul, Ümit Kocasakal: Bugünün egemenlerine ve hukuksuzluk yapanlarına sesleniyorum: Çok yakında hukuka ve bağımsız yargıya hesap vereceksiniz. Eşkıya, dünyaya hükümdar olmayacağı gibi, eşkıya, Türkiye’ye de hükümdar olmayacak.
- İzmir, Aydın Özcan: Hep birlikte mücadelemizi hukukun üstünlüğünden yana yapacağız, üstünlerin hukukunu lağvedeceğiz.
- Kastamonu, Mehmet Çiftçi: Bu kutlu mücadelede ölmek var, dönmek yok.
-Kayseri, Fevzi Konaç: Adalet bir ülkede asla vazgeçilemeyecek, bir adım geri atılamayacak bir kavram olsa da adaletten bir adım önde bir şey var ki; vatanımız, bayrağımız olmazsa adalet kaygımız da olmaz. Bugün bir olmak günü, bugün biz olma günü, bugün vatana, bayrağa sahip çıkma günüdür.
-Kocaeli, Sertif Gökçe: İktidar sahipleri tarafından bütün ifade olanaklarımız elimizden alınsa dahi susmayacağız; sonuna kadar adalet, sonuna kadar insan hakları, sonuna kadar demokrasi diye bağıracağız ve bağırmaya devam edeceğiz.
-Kilis, Hayri Muammer Fazlıağaoğlu: Hukukun üstünlüğü için yaşadığımız müddetçe mücadelemiz devam edecektir.

Sözün başladığı yerdesiniz


-Konya, Fevzi Kayacan: Hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, demokrasiye her günden daha fazla sahip çıkmaz isek ne yazık ki bizim çocuklarımız kıyıya vuracaklar.
-Kütahya, Ahmet Atam: Mücadelemiz hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler ve keyfilikle mücadele. 77 milyonun vebalini omuzlarımızda olduğunu unutmadan mücadeleye devam etmeliyiz.
- Manisa, Ali Arslan: Ülkemizde sözün bittiği yerde değil, sözün başladığı yerdeyiz. Ülkemiz adına söz söylemek isteyen herkes, bugün sözünü söylemek zorunda. Yarına kalıp sözünü söyleyemeyebilir.
-Sakarya, Zafer Kazan: Adaleti olmayan bir devletin sahibi çok olur. Biz adaletli olmalıyız ki bir devletimiz olsun. Adaleti olmayanın huzuru olmaz. Hukuku olmayan bir millet olmaz. Millet olmayanın sarılacak bir bayrağı olmaz.
-Samsun, Kerami Gürbüz: Biz bugün hukukun üstünlüğü temelinde, hukuk devleti etrafında kenetlenmiş bir bütünüz, biriz, birlikteyiz. Çünkü biz, Türkiye’yiz.
-Tekirdağ Huriye Altay Erol: Hukuksuz bir devlet, adaletsiz bir hukuk ve avukatsız adalet istemiyoruz.
-Uşak, Baki Kantar: Bugün hukuka, hukukçulara ve özellikle avukatlara diz çöktürmek isteyenlere; biz sadece zeybek oynarken diz çökeriz.
-Yalova, Hakan Gergeroğlu: Çok şükür, uğruna mücadele ettiğimiz bir bayrağımız, bir vatanımız, bir de hakları için mücadele edeceğimiz bir baromuz var.
-Yozgat, Mehmet Şimşek: Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, adil yargılamaların yapıldığı güzel konulardan bahseder oluruz.
-Zonguldak, İbrahim Kerem Ertem: Hakka dayanmayan adalet haklı olur mu? Tekrarlamaktan usanmayacağız: İnsan, adalet. Demokrasi.
Aslında her baro başkanından çok ilginç değerlendirmeler var. İyi ki güveneceğimiz barolar var...