Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağlaması Başkent'in siyasi kulislerinde, "ya 330 vekili buldu, Başkanlık sistemi için referanduma gidecek, ya da erken seçim göründü" şeklinde yorumlandı.


Zeynep GÜRCANLI/ANKARA



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Ankara’da 5′inci Uluslararası Kadın Emeği Buluşması’na katıldı. Programda “Allah’ım Cumhurbaşkanı’mızın hizmetlerini tamamına erdirmeyi nasip et. Şayet buna ömrü vefa etmeyecekse ve benim ömrüm var ise Rabb’im lütfen benim ömrümü ona ver” diyen bir kadının sözleri Erdoğan’ı ağlattı.

Erdoğan, gerek Başbakanlığı döneminde, gerekse Cumhurbaşkanı olduktan sonra, vatandaşların oy kullandığı her seçim ya da referandumdan önce mutlaka ağlamıştı. İşte Erdoğan'ın ağlama karnesi;

* 2004 yerel seçimleri öncesinde türkü dinleyip ağladı-  Erdoğan, katıldığı toplu nikah töreninde "ağlama annem" adlı şarkının çalınması sonucu ağladı

* 2007 genel seçimleri öncesinde, İstiklal Marşı okuyup ağladı- Erdoğan, TBMM'deki grup toplantısında İstiklal Marşı'nın sözlerini okudu ve kürsüde canlı yayında ağladı

* 2009 yerel seçimleri öncesinde, kendi kendisini şiir okurken görüp ağladı- Erdoğan, "başbakan özel" başlıklı canlı televizyon programına katıldı. Burada Erdoğan'ın daha önce okuduğu bir şiirin görüntüsü ekrana geldi. Erdoğan, kendi kendisini şiir okurken izleyerek, canlı yayında ağladı.

* 2010 referandumu öncesinde - Referandumdan "evet" oyu çıkması bıçak sırtındaydı. Bu nedenle Erdoğan bir kez değil, iki kez ağladı. 2010 referandumu öncesinde ilk ağlamasını yine AKP grup toplantısında canlı yayın sırasında gerçekleştiren Erdoğan 12 Eylül'de idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu'nun yazdığı son mektubu okudu. Kendi okuduğu mektuba ağladı. İkinci ağlama ise, yine canlı yayınlanan bir televizyon programında geldi. Programda Ahmet Kaya'nın "Şafak Türküsü" şarkısını söylerken görüntüleri yayınlandı. Erdoğan da bu görüntülere bakıp ağladı.

* 2011 genel seçimleri öncesinde gazete okudu ağladı- Erdoğan, 2011 genel seçimlerini de boş geçmedi. 2011'de de yine grup toplantısında kürsüden gazete haberi okuyup ağladı.

Erdoğan 2014 yerel seçimleri öncesi Mısır'da yaşamını yitiren Esma için ağlamıştı.


* 2014 yerel seçimleri öncesinde Mısırlı Esma'ya ağladı- Erdoğan, 2014 yerel seçimleri öncesinde de geleneği bozmadı; Bu kez Mısır'da darbeye direnirken ölen Müslüman Kardeşler üyesi Esma adlı genç kızın mektubuna ağladı. Tabi yine katıldığı bir programda, canlı yayında. Seçimler bitti, Erdoğan ne Mısır'daki darbeden, ne de Esma'dan bahseder oldu.

* 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde türkü dinleyip ağladı- Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde de Erdoğan, bu kez kutlu doğum etkinliklerine katlıdı. Burada söylenen türküler üzerine yine canlı yayında ağladı.

* 2015 (7 Haziran seçimleri öncesinde) iki kez ağladı-  7 Haziran seçimleri, AKP için kurulduğu günden beri en sıkıntılı seçimler oldu. Erdoğan da zaten bu seçimler öncesinde bir değil, iki kez ağladı. İlk ağlaması, Şubat ayında gerçekleşti. 28 Şubat konulu bir toplantıda, yine canlı yayında kameralar kendisini izlerken ağladı. İkinci ağlaması ise, hemen seçim öncesine "rastgeldi". Erdoğan Mayıs ayında Arnavutluk'a yaptığı ziyaret sırasında bir okulda öğrenciler şiir okudu. Tabi Erdoğan canlı yayında ağladı.

* 2015 (1 Kasım seçimleri öncesinde) bu kez ağlamadı ama gençliğinde ne kadar çok ağladığını anlattı- 2015 yılındaki iki seçim arasındaki zaman çok azdı. Erdoğan ağlayacak fırsat bulamadı. Ama bu seçimi de boş geçmedi; 1 Kasım seçimleri öncesinde ağlayamasa da, gençliğinde nasıl hüngür hüngür ağladığını anlattı. Katıldığı bir İmam Hatip programında aynen şöyle dedi; "İstanbul'da tek imamhatip vardı Fatih'te. Ben oradan mezun oldum. Hocalarımız bize şunu derdi. Oğlum buraya niye geldiniz? Okumaya geldik. Oğlum ölü yıkayıcısı mı olacaksınız? Biz ağlardık."