15 yıllık tarihe sahip SP’de bugüne kadar 4 genel başkan görev yaptı. Son Genel Başkan Mustafa Kamalak, Pazar günü yapılacak kongre’de yerini, partinin ağır toplarından Temel Karamollaoğlu’na bırakacak. Madımak Katliamı sırasında Sivas Belediye Başkanı olan Temel Karamollaoğlu, katliamdaki tavrı nedeniyle tepki çeken isimlerden biri olmuştu.

KUTAN KURUCU BAŞKAN


SP, kapatılan FP (Fazilet Partisi)’nin yerine 20 Temmuz 2001 tarihinde kuruldu. FP eski Lideri Recai Kutan, SP’nin “Kurucu Genel Başkanı” olarak partinin başına getirildi. Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra bağımsız kalan 105 milletvekilinden yarısı Saadet Partisi'ne geçti.

SP, ilk sınavını 2002 Erken Genel Seçimleri'nde verdi ve yüzde 2.5 oy oranıyla TBMM dışında kaldı. 11 Mayıs 2003'te yapılan 1 Olağan Kongre'de aday olmayan Kutan'ın yerine Erbakan seçildi. Ancak 29 Aralık 2003'te Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erbakan'ın kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle parti üyeliğinden ayrılmasını istedi. Erbakan da partiden istifa etti. Yerine tekrar Kutan getirildi. SP, kinci seçim sınavını 2004 Yerel Seçimleri'nde verdi ve yüzde 4.77 oy oranıyla 63 belediye başkanlığı kazandı.

Kamalak koltuğunu 75 yaşındaki Karamollaoğlu'na bırakacak. Kamalak koltuğunu 75 yaşındaki Karamollaoğlu'na bırakacak.

KURTULMUŞ DÖNEMİ FIRTINALI


Partininin 26 Ekim 2008'de yapılan 3’üncü Büyük Kongresi'nde ise koltuğa bu kez Numan Kurtulmuş oturdu. Partide iç çekişmeler yaşandı ve istifa etmek zorunda kalan Kurtulmuş, daha sonra HAS Parti’yi kurdu. Ardından da AKP'ye geçip Başbakan yardımcısı oldu. Hareketin lideri Erbakan, 17 Ekim 2010'da yeniden Genel Başkan seçildi. Ancak 27 Şubat 2011'da vefat edince koltuğa bu kez, dava arkadaşı ve avukatı Mustafa Kamalak oturdu. Kamalak şimdi yerini Karamollaoğlu'na bırakacak.