Türkiye'nin Ekim ayındaki uçak krizinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Lideri Vladimir Putin arasındaki "bağlantıyı kurduğu" öne sürülen eski siyasetçi işadamı Cavit Çağlar, yakın Türkiye tarihinde de yine kilit rol oynamıştı. PKK terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan da, saklandığı Kenya'dan Türkiye'ye yine işadamı Cavit Çağlar'a ait özel uçakla getirilmişti.

Öcalan, 17 yıl önce 1999 yılında, saklanmakta olduğu Kenya'daki Yunan Büyükelçiliği ikametgahından, kendisine "Hollanda'ya götürüleceği" söylenerek çıkarıldı ve Nairobi havaalanına götürüldü. Burada da, TSK özel kuvvetlere ait özel grubu taşıyan, Cavit Çağlar'a ait Falcon 900B uçağıyla Türkiye'ye getirildi. Türk subaylarının Öcalan'a söylediği o tarihi "Abdullah Öcalan, memlekete hoşgeldin" cümlesi, Çağlar'ın uçağında, uçak Türk hava sahasına girdiğinde söylendi. Türkiye'nin yakın tarihindeki en önemli olaylardan biri olan ve Cavit Çağlar'ın da kilit rol oynadığı Öcalan'ın memlekete getirilmesine ilişkin ayrıntıları, dönemin Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Prof. Hasan İşgüzar Sözcü'ye anlattı;

[caption id="attachment_1345739" align="aligncenter" width="880"]Foto: DHA - Türkiye'nin kaderini etkileyen olaylardaki kilit isim Cavit Çağlar Foto: DHA - Türkiye'nin kaderini etkileyen olaylardaki kilit isim Cavit Çağlar[/caption]

"ÖCALAN TÜRKİYE'YE ÇAĞLAR'IN UÇAĞIYLA GETİRİLDİ ÇÜNKÜ..."


Öcalan'ın Kenya'dan getirilmesi için Cavit Çağlar'ın uçağı, Türkiye'de Falcon 900 B tipi tek uçak olması nedeniyle seçildi. O dönemde Öcalan'ın Yunanistan tarafından Kenya'da saklanmakta olduğu yerden, Hollanda'ya "Falcon 900B" tipi bir uçakla götürüleceği istihbaratı alınmıştı. Türkiye'de bu tipte tek uçak olan Çağlar'ın uçağı, işadamının izni de alınarak, kullanıldı. Yapılan istihbarat çalışmaları uyarınca, Yunanlıların Öcalan'ı Hollanda'ya götüreceği uçağın kuyruk numarası, üzerindeki renklere kadar her türlü öğrenildi. Çağlar'ın uçağı da Türkiye'de bu renklere boyandı, bu işaretler uçağa eklendi. Uçak, doğrudan Kenya'ya değil, önce Uganda'ya gönderildi. Bunun nedeni ise, Hollanda'dan söz konusu kuyruk numarasına sahip asıl uçağın, beklenmedik bir şekilde Kenya'ya girmesi, Kenya hava sahasında aynı tip ve aynı kuyruk numarası ile iki ayrı uçağın dikkat çekip, operasyonun bozulabileceği endişesiydi. Öcalan'ı Türkiye'ye getirecek önceden belirlenmiş Türk özel kuvvetler ekibi de, "muz tüccarı" kimliği ile Uganda'ya gitti. Ekipte, pilotlar dışında özel eğitimli güvenlikçiler ve istihbaratçılar ile, bir de askeri doktor bulunuyordu.

ASIL UÇAĞIN HOLLANDA'DAN KALKMASI BEKLENDİ


Uganda'daki Türk ekibi, Öcalan için Yunanlılar'ın ayarladığı uçak Hollanda'dan havaalanına kadar bekledi. Hollanda'dan söz konusu uçağın havalandığı öğrenilir öğrenilmez, Türk ekibi ve özel olarak hazırlanmış olan Cavit Çağlar'ın uçağı da Uganda'dan havalandı. Türk ekibi taşıyan uçak, daha yakın mesafe olduğundan, Kenya'ya diğer uçaktan saatler önce indi.

UÇAK

Bu arada, Kenya'daki Yunan Büyükelçiliği ikametgahında bulunan Öcalan "Hollanda'ya götürüleceği, uçağın gelmekte olduğu" söylenerek, dışarı çıkartıldı. Öcalan ikametgahtan iki araçla çıktı; ilk araçta kendisi, arkadaki araçta ise korumaları vardı. Öcalan'ı taşıyan araç Yunan ikametgahından çıkar çıkmaz, önceden işbirliği için güvence alınmış Kenya polisi devreye girdi. Kenya polisi, öndeki Öcalan'ın uçağının geçişine izin verdi, ancak arkadaki koruma aracını durdurdu. Böylece Öcalan ile korumalarının birbirinden ayrılması sağlandı.

Öcalan'ı taşıyan araç ise, doğrudan havaalanına gitti ve Cavit Çağlar'ın uçağında bekleyen Türk özel kuvvetlerine teslim edildi. Öcalan, son ana kadar kendisinin Hollanda'ya götürüleceğini, uçağın da Yunan hükümeti tarafından gönderildiğini sanıyordu. Ancak daha Hollanda'dan yola çıkan asıl uçak Kenya'ya ulaşamadan, aynı kuyruk numarasının üzerine işlendiği Cavit Çağlar'ın uçağı Kenya'dan Türkiye'ye doğru yola çıkmıştı. Öcalan, Cavit Çağlar'ın uçağı kullanılarak Türkiye'ye getirildi ve yargı önüne çıkarıldı.

abdullah-öcalan-uçak