Osman Baydemir, KCK davası için geldikleri Diyarbakır Adliyesi'nde gözaltına alındı. HDP Şanlıurfa milletvekili Osman Baydemir ile birlikte yine aynı dava için gelen HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın gözaltına alındıkları bildirildi. Osman Baydemir ve Ahmet Yıldırım'ın içinde oldukları 8 milletvekili hakkında zorla getirilme kararı verilmişti. Peki Osman Baydemir kimdir?

OSMAN BAYDEMİR KİMDİR?


Osman Baydemir, 26 Mart 1971 tarihinde Diyarbakır‘da Dokuzçeltik Köyünde doğmuştur. Annesi (Azê) Azize Baydemir’dir. 2004’e kadar, yani belediye başkanlığı dönemine kadar doğduğu köyde yaşadı. Babasının iki eşi vardı ve toplam 11 kardeştir. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite yıllarının tamamı Diyarbakır’da köyde geçti. 1990-1994 yılları arasında okuduğu Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1994 yılında mezun oldu.

Osman Baydemir, Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir yıl serbest avukatlık yaptı. Bu esnada 1995 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 1995-2002 yılları arasında etim Kurulu üyeliği, yönetim kurulu başkanlığı, şube başkanlığı ve genel başkan yardımcılığı görevleri yaptı.

3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Diyarbakır DEHAP milletvekili adayı oldu. Seçim sonucunda partisi barajı aşamadığı için milletvekili olamadı. 2003 yılının Mayıs ayında ABD‘ye giderek 2003 Aralık ayına kadar dil eğitimi alan Osman Baydemir, 7 dil bilmektedir.

Osman Baydemir, Diyarbakır Barosu, Toplumsal Hukuk Araştırma Vakfı üyelikleri yanı sıra Göç ve İnsani Yardımlaşma Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesidir. GABB (Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği) Kurucu Üyesi ve Başkanlığı, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) eşbaşkanlığı görevler de yapmıştır.

Osman Baydemir, 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını Gültan Kışanak‘a devretti. Osman Baydemir, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihlerinde Türkiye genel seçimlerinde HDP Şanlıurfa 1.Sıra adayı olarak milletvekili seçildi.

Osman Baydemir, 2005 yılında avukat Reyhan Yalçındağ ile evlendi. Mir Zanyar (bilge adam) adında oğlu ve Ranya (ince bakış) adında kızı vardır.