Dünya basınında çıkan haberlerde, Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olmakla suçlanan Suudi Veliaht Prens, Arjantin’de G-20 zirvesine katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, G-20’nin ay sonundaki Arjantin zirvesinde Türkiye’yi temsil edecek. Gözler, Kaşıkçı cinayeti konusunda doğrudan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ı suçlamayan, ancak yaptığı konuşmalarda kullandığı ifadeler dünya basını tarafından “Veliaht prensi ima etti” olarak yorumlanan Erdoğan’ın, Arjantin’de MBS ile ikili görüşme yapıp yapmayacağı açıklanmadı.

KRAL SELMAN, VELİAHTA ARKA ÇIKIYOR


Kaşıkçı cinayetinin hala dünya gündeminin en büyük tartışmalarından olduğu bir ortamda, Arjantin’de dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisine sahip ülkelerin zirve toplantısına Suudi Arabistan adına Veliaht Prens’in gönderilmesi, “Suudi Kralı Selman’ın oğluna sahip çıkması” olarak nitelendirildi.

[old_news_related_template title="Araplardan bir garip Kaşıkçı açıklaması: Erdoğan öyle demek istemedi" desc="Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) '(Suudi gazeteci Cemal) Kaşıkçı'nın öldürülmesi talimatını Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın verdiğine yönelik' değerlendirmesinin yanlış olduğunu söyledi. Cubeyr, Erdoğan'ın, 'Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz' sözlerini değerlendirdi. Cubeyr, 'Kastedilen kişinin Veliaht Prens olmadığını doğruladılar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/cubeyr-reuters-1_16_9_1542691660.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/araplardan-bir-garip-kasikci-aciklamasi-erdogan-oyle-demek-istemedi-2747259/"]

Nitekim, Kral Selman Kaşıkçı cinayetinin ardından kamuoyu önünde ilk konuşmasını Pazartesi günü yaptı. Kral Selman’ın bu konuşmada Kaşıkçı cinayetinden hiç bahsetmemesi dikkat çekti. Aksine Kral Selman, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Şura Konseyi’ne yönelik konuşmasında, oğlu Muhammed bin Selman’ın “Vizyon 2023” adı verilen ekonomik programına destek çıktı.

Kral Selman konuşmasında Suudi yargısını ve savcılığını ‘adalet alanındaki hizmetini’ yerine getirdikleri gerekçesiyle de övdü.

TRUMP, VELİAHT PRENSLE GÖRÜŞECEK Mİ


G-20 zirvesine Prens Muhammed Bin Selman’ın katılacağının açıklanmasının ardından, diğer dünya liderlerinin tavırlarının ne olacağı da merak konusu. ABD’de Cuma günü Washington Post gazetesinde CIA’in Kaşıkçı’nın öldürülmesi talimatını Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiği kanaatine vardığı şeklinde bir haber çıkmış, ancak ABD Başkanı Donald Trump, bu iddia kendisine sorulduğunda “Nihai bir sonuç yok, henüz erken” yanıtını vermişti.

ERDOĞAN PARAGUAY VE VENEZUELA’YA DA GİDECEK


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Kasım-3 Aralık tarihleri arasındaki Güney Amerika gezisinde, sadece Arjantin’deki G-20 zirvesine katılmayacak, ayrıca Paraguay ve Venezuela'ya resmi ziyaret gerçekleştirecek.