Türkiye'de son birkaç aydır oldukça kısıtlı bir gündem var: 24 Haziran erken seçimi ve Türk Lirası'nın ABD Doları, Euro ve İngiliz Pound'u karşısındaki önlenemez düşüşü... Fakat Dünya'da bundan çok daha büyük ve önemli şeyler oluyor.

 

Haberler arasında gözden kaçan ve tek tük denk geldiğimiz doğal afet haberleri aslında insanlığın ne kadar kırılgan olduğunu gözler önüne sererken, küresel ısınma olarak da bilinen felaketin etkisinin beklenmeyen zamanlarda beklenmeyen yerlerde görülebileceğini kanıtlıyor.

31mayisdunyahargraf-3

Sadece Nisan ve Mayıs aylarında Dünya'nın farklı noktalarında doğal afetler meydana geldi. Şiddetli ve kesintisiz sağanak yağış, toprak kayması ve nehirlerin taşması Türkiye de dahil 30 ülkede faciayla sonuçlandı. Türkiye'de artık kanıksanmış bir hale gelen otoyolların suyla dolması ve insanların araçların tepesine çıkarak yardım beklemesi, medeniyetin beşiği olarak görülen Avrupa'da da bir hayli görülmeye başlandı. Hollanda, Fransa, İngiltere, Belçika ve İtalya sular altında kalırken ciddi bir maddi hasar meydana geldi. İngiltere'de 26-28 Mayıs tarihleri arasında 136.000 yıldırım düşerken ülkede şiddetli yağış dolayısıyla 1 kişi hayatını kaybetti. 22 Mayıs'ta Belçika'da sağanak yağış ve taşma yaşandı. Belçika'da 10 ev hasar gördü.

Avustralya'da sel felaketi yaşamı olumsuz etkiledi. Avustralya'da sel felaketi yaşamı olumsuz etkiledi.


İtalya'nın turistik bölgeleri de küresel ısınmadan nasibini aldı. 8 Mayıs'TA Toskana, Siena, Floransa ve Pisa'da yoğun yağış bölgede hayatı olumsuz etkiledi. Yağışla birlikte bölgedeki iki ufak nehir taştı çok sayıda ev, yol ve iş yeri hasar gördü. Turizm ve tarım zarar gördü.