Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın doğusundaki topraklarda ve denizlerde 17 Eylül’e kadar sürecek Vostok-2018'i Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun komuta edeceği belirtildi.


Açıklamada, "Tatbikatın temel amacı, askeri yönetim organlarının planlamadaki hazırlık seviyesinin tespiti, uzun mesafelerde birliklerin yeniden gruplandırılmasının sağlanması, kara birlikleri ile deniz birlikleri arasında etkileşimin organizasyonu, komutanların ve birliklerin hazırlık ve askeri operasyon sırasında yeteneklerinin geliştirilmesidir" ifadeleri kullanıldı.




[caption id="attachment_2621010" align="alignnone" width="660"]FOTO: Reuters FOTO: Reuters[/caption]

Tatbikatın iki aşamada yapılacağı kaydedilen açıklamada, ilk aşamada belirlenen görevlerin yerine getirilmesi için askeri birliklerin ülkenin doğusuna konuşlandırılacağı, kuzey ve doğu bölgelerdeki sularda deniz kuvvetlerinin genişletileceği bildirildi.

[caption id="attachment_2621011" align="alignnone" width="660"]FOTO: Reuters FOTO: Reuters[/caption]

İkinci aşamada da komutanların savunma ve saldırı konularında farklı birlikler arasındaki yönetim sorunları üzerinde çalışacağı ifade edilen açıklamada, faaliyetlerin genel olarak doğu askeri bölgesi poligonlarında gerçekleştirileceği aktarıldı.

[caption id="attachment_2621014" align="alignnone" width="660"]FOTO: Reuters FOTO: Reuters[/caption]

Tatbikatta doğu ve merkez askeri bölgeleri birlikleri ile Kuzey Donanması, hava indirme birlikleri ve hava kuvvetlerinin yer alacağı hatırlatılan açıklamada, Tsugol poligonunda yapılacak tatbikata Çin ordusundan birliklerin de katılacağı bilgisi verildi.

[caption id="attachment_2621016" align="alignnone" width="660"]FOTO: Reuters FOTO: Reuters[/caption]

Vostok-2018'e 300 bine yakın asker, binden fazla uçak, helikopter, insansız hava aracı, 36 bine yakın tank, zırhlı ve diğer askeri teknik araçlar ile 80’e yakın gemi katılıyor.

[caption id="attachment_2621017" align="alignnone" width="660"]FOTO: Reuters FOTO: Reuters[/caption]

Vostok-2018, Sovyetler Birliği döneminde 1981'de yapılan "Zapad-81" tatbikatından bu yana Rusya'nın tarihindeki en yüksek katılımlı askeri tatbikatı olacak.