Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, "TCMB'nin faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler, ABD'de dün açıklanan özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen rahatlama dolar/TL'de aşağı hareketi destekliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Öte yandan İdlib konusunda geliştirilen diplomasi de sorunun diplomatik yollarla çözülebileceği algısını canlı tutuyor."

TCMB'nin faiz artışına birçok analist kesin gözüyle bakarken, ne kadarlık artış yapılacağına yönelik belirsizlik söz konusu. Analistler reel faizleri tekrar pozitif alana çekmek ve piyasalara güven telkin etmek için 1,000 baz puana varan oldukça yüklü faiz artırımı yapılması gerektiğine dikkat çekiyordu.

Bugünün en önemli gündem maddesi ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Tahran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yapacağı zirve. Toplantının ana gündem maddesini İdlib'deki gelişmelerin oluşturması bekleniyor.

Üçlü zirve öncesinde Erdoğan Ruhani ile bir araya gelirken, Erdoğan, "Tahran'da önemli bir görüşmeyi gerçekleştireceğiz" dedi.

Rusya Salı günü 22 gün aradan sonra İdlib'e hava saldırıları düzenlerken, Suriye rejimi de İdlib'de belirli noktalara top atışı ile saldırılar düzenledi.

Ankara, Astana süreci kapsamında çatışmasızlık bölgesi ilan edilen ve TSK'nın 12 gözlem noktası kurduğu İdlib'e yönelik kapsamlı bir askeri operasyona yeni göç dalgalarına ve sivil ölümlerine neden olabileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Öte yandan ABD'nin Suriye danışmanı Jim Jeffrey, Suriye ordusunun İdlib'e kimyasal silah kullanma hazırlığı yaptığını gösteren "pek çok kanıt" bulunduğunu söyledi ve ülkedeki isyancıların en yoğun bulunduğu bu bölgeye yapılacak bir saldırının risklerine dikkat çekti.

REUTERS