Raporda Türkiye başta olmak üzere yüksek dış açıkları olan bazı ekonomiler için mali koşulların sıkılaştığı belirtildi

IMF, dün açıkladığı "Küresel Ekonomik Görünüm Temmuz 2018" raporunda, Arjantin, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde merkez bankalarının politika faiz oranlarını artırarak enflasyon ve döviz kuru baskılarına karşılık verdikleri belirtildi.

Rapora göre son dönemlerde uzun vadeli getiriler yükseldi ve getiri farkları genel olarak arttı. Gelişmekte olan piyasa endekslerinin çoğu, bazı durumlarda, (Arjantin ve Türkiye) gibi dengesizliklerle ilgili kaygılar ve daha genel olarak görünüm açısından aşağı yönlü risklerin artmasıyla geriledi.

IMF gelişmekte olan ülkelerde ve gelişen Avrupa'da, büyümenin 2017 yılındaki yüzde 5.9'dan bu yıl yüzde 4.3'e ve 2019'da Nisan'daki rapora göre 0.1 puan düşüşle yüzde 3.6'ya gerilemesini bekliyor.

IMF bu yıla ve gelecek yıla dair yüzde 3.9 olan büyüme tahminlerinde değişiklik yapmayarak, artan ve sürmekte olan ticaret çatışmalarının ekonomik toparlanmaya zarar verme ve orta vadeli büyüme beklentilerini azaltma olasılığının giderek arttığını belirtti.

REUTERS