Bakanlar Kurulu, benzin, motorin ve oto gazda, petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış yaşanması durumunda, bu mallara uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), gerçekleşen artış kadar azaltılmasına karar verdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre, akaryakıt fiyatlarında petrol fiyatları ve döviz kuruna bağlı artış olması halinde, söz konusu malların tabi olduğu ÖTV tutarları, gerçekleşen artış tutarı kadar azalış yapılmak suretiyle uygulanacak.

AZALIRSA 17 MAYIS ÖTV TUTARI BAZ ALINACAK


Akaryakıt fiyatlarında uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurlarına bağlı azalış durumunda ise ÖTV tutarları, 17 Mayıs'taki (bugünkü) ÖTV tutarlarını geçmeyecek şekilde uygulanacak.

Petrol fiyatlarında dolar bazında son dönemde sert yükselirken bununla birlikte TL'de yaşanan değer kaybı ulaştırma fiyatları kanalı ile enflasyon üzerinde baskı yaratıyor.

Petrol fiyatlarının 80 dolarla Kasım 2014'ten beri en yüksek seviyelere yükselmesi, enerjide ithal bağımlılığı yüksek olan Türkiye ekonomisi açısından ithalat, enflasyon ve cari açık kanalı ile risk unsuru oluşturuyor. Bu endişeler TL'de satış baskısı olarak da hissediliyor.

KONUŞULUYORDU HAYATA GEÇMEMİŞTİ


Son dönemde TL cinsi petrol fiyatlarında yaşanan artış sonrası ÖTV indirimi yapılması ve bu yükün bir miktarının bütçeye aktarılması gündeme gelmişti. Ancak seçim öncesi harcama artırıcı adımlarla zaten genişleyen bütçede bu adımın oluşturacağı belki 10 milyar TL'yi bulabilecek yük nedeniyle bu yöntem hayata geçmemişti.

Bugünkü adım ise bundan sonraki olası zamların bütçeye gelir katkısını iptal ediyor. Ancak mevcut akaryakıt vergilerinde bir indirime gidilmediği için bütçeye yeni bir yük getirmiyor.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ÖTV düzenlemesi bir nevi eşel-mobil sistemidir. Bu anlamda bütçe için ek bir yükü olmayacaktır. Nette (kur ve petrol fiyatı yükselmeleri/kur ve petrol fiyatı aşağıya gelmesi) sıfır etkidir. Ancak petrol ve kur yükselmeleri karşısında tüketiciyi koruyacak, enflasyon beklentisini düşürecektir" dedi ve ekledi:

"Bu karar, enflasyon beklentilerini aşağıya çekerek, para politikası hedefleri için çok önemli bir destek olacaktır."

Ulaştırma kalemi tüketici fiyatları üzerinde yüzde 17.47 ağırlığa sahip ve enflasyon beklentilerindeki bozulmada da son dönemde önemli bir rol oynuyor.

REUTERS-SOZCU.COM.TR