Uluslararası Para Fonu (IMF)daha önce yaptığı tahminde Venezuela'da enflasyonun 2018 yılında yüzde 1 milyonu, gelecek yıl da yüzde 10 milyonu aşacağını belirtmişti.

Ulusal meclis bugün açıkladığı raporda Eylül'de yüzde 233, Ekim'de yüzde 148 olan aylık enflasyonun Kasım ayında yüzde 144'e indiğini bildirdi. Hiper enflasyonla boğuşan petrol üreticisi ülkede hükümet aylık ekonomik göstergeleri, petrol fiyatlarının hızla düştüğü yıllardan beri açıklamıyor. Bu nedenle ulusal meclis, tüketici fiyat verilerinin açıklandığı en güvenilir kaynak.

Sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro geçen ay sonunda, asgari ücrete yüzde 150 oranında zam yaparak 4,500 bolivara yükseltti. Bu paranın karaborsada karşılığı 10 dolardan daha az.

Halk, Ağustos ayında da asgari ücretin 60 kat artırılmasına rağmen, temel ihtiyaç maddelerini alamadıklarından şikayet ediyor.

Maduro, ülkenin yaşadığı zorlukların nedeni olarak kendi çıkarını düşünen yerel iş dünyası ve ABD'nin sürdürdüğü "ekonomik savaşı" gösteriyor.

Muhalifleri ise Maduro'nun müdahaleci politikaları ve büyük bütçe açığını kapatmak için para basmasını hiper enflasyonun ve ülkede yaşanan temel mallardaki darlığın nedeni olduğunu söylüyor.

REUTERS