Gülüzar Sarı 21 yıl önce Çorum’daki bağını bahçesini bırakıp İstanbul’a çalışmak için 7 yaşındaki oğlu ile birlikte geldi. Cihangir’de Kazancı Yokuşu Yolu Sokak Özlen Apartmanı’nda kapıcı olarak iş bulunca memlekete bekleyen eşi de yanına geldi.  Kocası günlük işler bulup çalışırken Gülizar Sarı da Özlen Apartmanı'nın temizliğini ve apartman sakinlerinin alışverişini yapmaya başladı. Gülizar Sarı “Bir tanıdığımızın vasıtasıyla bu apartmanın kapıcı ihtiyacı olduğunu öğrendim. O dönemki apartman yöneticisiyle konuştum ve kapıcı olarak işe alındım. Bana gösterdikleri dairede da yaşamaya başladım.” dedi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

YENİ YÖNETİM: "ESKİ YÖNETİCİ KAPICI OLARAK DEĞİL KAPICI DAİRESİNDE KALSIN DİYE ALMIŞ"


Son iki yıla kadar evi gibi gördüğü apartmanda Gülüzar Sarı, kocası oğlu, iki kedisi ve bir köpeğiyle sorunsuz yaşadı. Ta ki yeni apartman yöneticisi ile ters düşene kadar. Yeni apartman yönetimi kendisini kapıcı olarak kabul etmediği gibi oturduğu daireyi de tahliye etmesi için Gülizar Sarı’ya İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Özlen Apartmanı Yönetimi’nin mahkemeye verdiği dava dilekçesinde eski apartman yöneticisinin kapıcı ihtiyacı olmamasına rağmen Gülüzar Sarı ve ailesine kapıcı odasında yer buluncaya kadar kalabileceklerini söylediklerini belirtildi.

Apartman yönetiminin mahkemeye verdiği dilekçede; “1998 yılında tüm daire sahiplerine kabul ediliyorsa geçici olarak bila bedel, sadece kullandıkları elektrik ve suyun kendileri tarafından ödenmesi kaydıyla oraya sığınabileceklerini ancak kendileriyle de istenildiğinde orayı boşaltacaklarını ve kapıcı olarak işe alınmadıklarını belirten bir tutanak tutulmasını söylemiştir. Gülüzar Sarı’nın eşinin başka bir işte çalışıp emekli olmuştur.  Ve bu neden ile de kendisini apartmanımızda kapıcı olarak işe alınmamıştır. 2 yıl önce apartmana mantolama ve genel bakım yapıldığında bu kapıcı odasının hava alabilecek hiçbir yeri kalmadığından, tadilat öncesi durum kendilerine bildirilmiş, tadilat sonrası da burayı boşaltmaları istenmiştir." denirken, Gülüzar Sarı ve ailesinin kapıcı dairesini boşaltmak istemeyip karşılığında para istedikleri iddia edildi.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

“BİR İKİ EV SAHİBİNİN İŞLERİNİ YAPMAKLA KAPICI OLUNMAZ”


İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunulan dilekçenin devamında, kat maliklerinin ortak kararı olmaksızın, her hangi bir kişinin ‘kapıcı’ olamayacağını belirterek, "Bir ya da iki ev sahibinin işlerini yapmanın da Gülüzar Sarı ve ailesinin ‘kapıcı’ sıfatı ile dolaşmalarının onları Özlen apartmanının kapıcısı yapmayacağı açıktır.’’  Denilerek Gülüzar Sarı’nın iddia ettiği gibi 21 yıllık emeğini görmezden gelindi.

"SİGORTASIZ ÇALIŞTIM"


Gülüzar Sarı mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde iddiaların aksine 1996 yılında eski apartman görevlisinin binadan ayrılmasıyla bu boşluğu doldurması için yeni bir arayışta olunduğunun ve kendisinin de işe talip olmasıyla o dönemki yönetim tarafından işe alındığını ileri sürdü. Sarı, "İşe başladıktan sonra oğlum ve eşimle Özlen Apartmanı’nın bodrum katında yer alan kapıcı dairesine yerleştik. O günden bu güne kadar Özlen Apartmanı’nın kapıcısı olarak çalıştım. Ancak, sigortasız  olarak çalıştım ve aradan geçen süre zarfında da bu eksiklik giderilmedi." dedi.

Sarı, işe alındığı dönemdeki yönetimin apartmandan taşınması ve yeni gelen apartman yönetiminin herhangi bir yasal hakkını vermeksizin ikametinden tahliye etmek için manevi baskı kurma , hayat şartlarını zorlaştırma gibi bir çok yolu denemiş olduğunu sözlerine ekledi.  Ayrıca  Sarı 21 yıldır sigortasız çalıştığına dair Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikayette bulundu.

“BU AKŞAM ÇÖPLERİ BİLE MÜVEKKİLİM TOPLAYACAK”


İstanbul 36. İş Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Gülüzar Sarı ve avukatı Özgecan Sırma, apartman yöneticisi Başar Engin Tuğut ile avukatı katıldı. Hizmet tespiti davasında Sarı’nın avukatı Özgecan Sırma, "Karşı tarafın iddialarını kabul etmiyoruz. Tanıklarımızın dinlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca bu akşam bile çöplerini müvekkilim Gülüzar Sarı toplayacaktır." dedi. Duruşma eksiklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

Duruşmanın ardından SÖZCÜ’ye konuşan Avukat Özgecan Sırma yıllarını apartman görevlisi olarak hizmet vererek geçiren müvekkilinin , asgari ücret altında ve sigortasız olarak çalıştırıldığını dile getirerek şunları söyledi; "Yönetim Gülüzar Sarı’yı tanımadığını nerden geldiğini de bilmediklerini söylemiştir. Ne var ki duruşmada da söylediğimiz üzere duruşma günü dahi kendilerinin çöplerini toplamış ve apartman işlerini yapmıştır. Esnaf , mahalleli herkes tarafından bilinmektedir. Hizmet tespiti  için davamızı SGK’ya ihbar etmemize rağmen 800 metre bir mesafe de olan SGK henüz tespit için gelmemiştir."

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

“UTANÇ DUYULACAK BİR MUAMELEYE MARUZ KALMIŞTIR”


Avukat Sırma müvekkili Gülüzar Sarı’nın insanlık adına utanç duyulacak muameleye maruz kaldığını söyleyerek, "Yaşadığı dairenin hava girişlerine duvar örülmüş, apartmanın lağım borusu zeminden değil müvekkilimin kapısı üzerinden geçirilmiş, temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak derecede ödemeler yapılmış olup, vefasızlığı ve vicdansızlığı en ağır hali ile yaşamıştır. Hukuk mücadelemiz devam etmektedir ancak sürecin hızlanması müvekkilimin insan onuruna yakışır bir hayat sürebilmesi adına çok önemlidir." dedi.

Yaşadığı olayların şokunu üstünden atamayan apartman görevlisi Gülüzar Sarı ise  "Yıllarımı bu apartmana hizmet ederek geçirdim. Şimdi ise beni ‘kapıcı’ olarak tanımazdan geliyorlar. 2 kedim ve 1 köpeğimle çaresiz davanın sonuçlanıp emeklerimin boşa gitmemesini umut ediyorum" diye konuştu.